Načinom života mogu se kontrolirati i izbjegavati faktori rizika.

 SHUTTERSTOCK
Ne treba puno

Tri su stvari koje možete za sebe učiniti već danas i upola smanjiti rizik od razvoja raka

Gotovo polovica smrtnih slučajeva od raka posljedica je rizika koji se mogu spriječiti, pokazuje nova studija

Novo istraživanje otkrilo je šokantne rezultate da se gotovo polovica smrtnih slučajeva zbog raka, na globalnoj razini, može pripisati čimbenicima rizika koji se mogu spriječiti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu. Gledajući s vedrije strane, to je odlična vijest koja ukazuje na to da se kontroliranjem i izbjegavanjem faktora rizika koji se mogu spriječiti, može izbjeći smrt od raka. Naime, u The Lancetu su upravo objavljeni rezultati istraživanja prema kojima bi čak 44.4 posto svih smrtnih slučajeva od raka moglo biti uzrokovano čimbenicima rizika koji se mogu spriječiti u 2019. godini. Do sada se računalo da se trećina raka može spriječiti promjenom životnih navika. Za ovu studiju, koju je financirala Zaklada Bill & Melinda Gates, istraživači su se usredotočili na smrtnost od raka i invaliditet od 2010. do 2019. u 204 zemlje, ispitujući 23 vrste raka i 34 čimbenika rizika.

Ovo su tri vodeća faktora rizika za razvoj raka koji se mogu spriječiti:

* Pušenje

Kemikalije u cigaretama oštećuju DNK i otežavaju stanicama da poprave bilo kakvo oštećenje DNA. Oni također oštećuju dijelove DNK koji zapravo pomažu spriječiti od raka, a nakupljanje oštećenja DNA u istoj stanici tijekom vremena dovodi do raka.

Pušenje cigareta može dovesti do raka u gotovo svakom dijelu tijela. Može uzrokovati rak usta i grla, jednjaka, želuca, debelog crijeva, rektuma, jetre, gušterače, grkljana, dušnika, bronha, bubrežne i bubrežne zdjelice, mokraćnog mjehura i vrata maternice.

* Alkohol

Redovita i teška konzumacija alkohola može oštetiti jetru, što dovodi do upale i ožiljaka, koji mogu povećati rizik od raka jetre. Konzumacija alkohola također je povezana s većim rizikom od raka debelog crijeva i rektuma. Što više možete smanjiti potrošnju alkohola, to više možete smanjiti rizik od razvoja raka. Pijenje manje alkohola ili njegovo izbjegavanje također će smanjiti rizik od nesreća, visokog krvnog tlaka i razvoja bolesti jetre.

* Debljina

Previše kilograma povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka, ali isto tako i povisuje rizik za povrat bolesti čak i nakon liječenja.

Naime, dodatno masno tkivo podiže razinu hormona inzulina i faktora rasta inzulina-1 što može potaknuti razvoj nekih vrsta raka.

Masno tkivo također proizvodi više hormona estrogena koji se povezuje s rakom dojke. Ako ste pretili, osobito ako imate više masti oko trbuha, onda je vjerojatnije da ćete imati ili razviti kroničnu upalu koja je također povezana s povećanim rizikom od raka. Nedavna studija Skupine za prevenciju raka Svjetske zdravstvene organizacije pokazala je također da je debljina rizični faktor za razvoj više vrsta raka nego što se dosad mislilo, a to se odnosi na raka crijeva i rektuma, rak gušterače, štitnjače, žučnog mjehura, jednjaka, jetre, bubrega, jajnika, endometrija, raka dojke kod žena u postmenopauzi, meningeoma i multiplog mijeloma, raka prostate, difuznih limfoma velikih B-stanica te raka dojke kod muškaraca.

Linker
18. travanj 2024 10:39