dr. Sanja Tolj, kineziologinja Asja Petersen, dr. Martina Jerbić. FOTO ZELJKO HAJDINJAK CROPIX
istina o menopauzi

Starost nije lijepa, buknut će bolesti... Mitovi u koje odmah treba prestati vjerovati

O menopauzi se govori toliko često usputno i posprdno da žene osjećaju sramotu što su ušle u tu normalnu životnu fazu i ne usude se o tome niti govoriti,

Asja Petersen, kineziologinja, dr. Martina Jerbić, specijalistica ginekologije i opstetricije i dr. Sanja Toljan, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja

Još uvijek živimo u društvu u kojem će uspješnu, sposobnu, vitalnu i privlačnu ženu, ako je na pragu pedesete, nazvati starom babom, često i klimakteričnom babom jer je, eto, ušla u tu fazu života u kojoj više nikome nije privlačna, dosadna je, čangrizava i naporna, ne zna što radi... O menopauzi se govori toliko često usputno i posprdno da žene osjećaju sramotu što su ušle u tu normalnu životnu fazu i ne usude se o tome niti govoriti, niti razmišljati, niti potražiti savjet ili pomoć ako su im potrebni. Pouzdanih i provjerenih informacija nedostaje, a o tri najčešća mita o menopauzi u koje žene vjeruju pitale smo tri žene koje prolaze to razdoblje i o njemu otvoreno razgovaraju.

image
ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

MIT 1: Nadomjesna hormonalna terapija nije dobra

- Mnoge žene u menopauzi boje se uzimati hormonsko nadomjesno liječenje, a razlog je nedovoljna informiranost i nedovoljno znanje o tipovima hormonske nadomjesne terapije. No, ženama treba objasniti koje sve vrste takve terapije postoje tako da i same mogu zaključiti koji bi vid takvog pripravka njima najbolje odgovarao. Nije potrebno da žena u toj dobi pati kada imamo mogućnosti da patnju smanjimo ili do kraja eliminiramo, barem na neko vrijeme, kako bi žena mogla funkcionirati u svom privatnom i društvenom okruženju. No, nije potrebno ni da žena uzima hormonsku nadomjesnu terapiju ako i bez nje može funkcionirati i biti zadovoljna - kaže dr. Martina Jerbić, specijalistica ginekologije i opstetricije, stalna sudska vještakinja za područje ginekologije i opstetricije te ravnateljica Poliklinike Nanna.

Ističe da je svakoj ženi potreban individualno-holistički pristup.

- Dio tog pristupa je i nužnost da žene osvijeste potrebu brige o sebi - kaže Asja Petersen, kineziologinja i vlasnica studija s najduljom tradicijom vježbanja pilatesa u Hrvatskoj, koja naglašava važnost nefarmakološke prevencije i odabira pravilne fizičke aktivnosti i prehrane.

- Nažalost, žene često podcjenjuju ulogu tjelesne aktivnosti u ublažavanju simptoma menopauze, naročito ako tijekom života nisu stekle naviku baviti se nekom tjelesnom aktivnošću. No, bez tog dijela brige o zdravlju i prevencije ne možemo očekivati da će nas mozak i tijelo služiti - smatra Petersen te napominje da je za to potrebna određena doza discipline, ali kad se jednom osjeti razlika, nema povratka na staro.

MIT 2: Simptome menopauze nemoguće je ublažiti

Kako prirodno balansirati menopauzu još je jedna od tema u koju žene nisu dovoljno upućene.

- Generalno, nama ženama u mladosti se ispire mozak estetskim normama koje bismo morale zadovoljiti da budemo prihvaćene pa nam taj fizički dio ostane kao neki imprint tijekom cijelog života. Ono čega se žene zapravo boje je starenje, ono vidljivo starenje, ali i promjene raspoloženja. Mi žene bismo najradije bile cijeli život povučene, šutjele i trpjele i ako to više ne možemo, mislimo da nismo normalne. Itekako kažem ženama da je njihova pobuna dio nove faze života i ona žena koja se ne pobuni, ima velike šanse da se razboli - ističe dr. Sanja Toljan, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja te ravnateljica Poliklinike Orlando.

Dodaje da žene uglavnom ne znaju kako se balansirati jer su u mladosti to rijetke radile pa ih treba uputiti i to trebaju učiniti žene.

- Žene koju su to uspješno prošle, trebaju učiti druge žene. Žene koje imaju želju nešto reći, neka govore. Svaka žena koja je u postmenopauzi zdrava, vesela i realizirana, neka govori. Samo razgovorom i transferom znanja neugodni simptomi perimenopauze bit će rasvijetljeni i riješeni - smatra dr. Toljan.

MIT 3: Starost nije lijepa, buknut će bolesti

Umjesto ovog raširenog mita, ženama treba poručiti da menopauza može biti najbolji dio vašeg života. Dr. Jerbić osobno i profesionalno svim ženama poručuje da pokušaju prihvatiti sve okolnosti promjene, da si ne dopuste patnju i neraspoloženje jer time podupiru začarani krug nezdravog načina života.

- To razdoblje obuhvaća najmanje trećinu našeg života, a u menopauzi i one želje koje nismo dosad uspjeli ostvariti postaju ostvarive. Svakako je potrebno učiniti redoviti ginekološki pregled jer smo u toj dobi sklonije bolestima koje, ako ih na vrijeme evidentiramo, možemo i uspješno riješiti. No, zdravlje i zadovoljstvo, mir i pozitivan životni stav čine to razdoblje kreativnim i duhovno izuzetno zrelim - poručuje dr. Jerbić.

Dr. Toljan savjetuje ženama da se ne boje, nego da si kroz taj proces pomažu na razne načine. Zrelost i starenje mogu biti najbolji dio našeg života ako naučimo time upravljati, a ove tri žene to znaju iz svog iskustva. Upravo stoga su pokrenule projekt "MenoCure" u sklopu kojeg se u gradovima diljem Hrvatske organiziraju paneli i radionice na kojima žene mogu saznati sve što bi trebale znati o perimenopauzi i menopauzi, a nitko im nije rekao.

- Prolazeći kroz razdoblje perimenopauze, shvatila sam da sam prepuštena sama sebi i da ne mogu doći do potrebnih savjeta i pomoći i to je bio početak ideje o ovakvoj vrsti projekta - kaže Asja Petersen.

Napominje kako je cilj ovog vrijednog javnozdravstvenog projekta, koji ženama očito puno znači jer se za svih pet dosad održanih panela tražila ulaznica više, informirati žene i izbrisati stigmu žene srednjih godina koja je ocvala, nervozna, neuravnotežena i stalno joj je vruće.

- Naši su paneli jako posjećeni, što znači da su žene premalo informirane o tom razdoblju života i očekuju saznati kako da te promjene najbolje prođu i iskoriste svoje dosadašnje životno iskustvo prema obitelji, profesiji, ali i svom zdravlju. Na tržištu postoje različiti pripravci koji mogu pomoći ženama u promjeni, ali su one zbunjene jer ne znaju koji od njih bi baš njima bio najbolji - kaže dr. Jerbić koju polaznice često pitaju koje suplemente osobno uzima i zašto baš te konzumira.

- Na našim predavanjima dajemo konkretne odgovore kako se balansirati, što uzimati, što raditi i što izbjegavati. Tu smo da im pomognemo, a one samo trebaju pokazati zanimanje i povjerenje. Nikoga ne možete natjerati da bude zdrav i veseo, ali ga možete motivirati i inspirirati da krene tim putem - zaključuje dr. Toljan.

Novi paneli održat će se 20. travnja u Rijeci, 4. svibnja u Splitu te na jesen u Umagu i Osijeku.

Linker
28. travanj 2024 08:02