SHUTTERSTOCK
zapitajte se

Kako vi plivate kroz život? I vjerujete li da ne možete potonuti?

Moj je osjećaj da život zaista može za svakoga biti skladnije i radosnije plivanje

U ovom vam tjednu za promjenu pišem kolumnu iz kabine jedrilice. Tjedan jedrenja je već dugi niz godina moj najdraži oblik odmora kojem se uvijek unaprijed radujem. Nas četiri para koji se znamo još s fakulteta svakog ljeta iznajmimo jedrilicu i nekoliko dana plovimo među jadranskim otocima - bez plana, jedini cilj je opustiti se, družiti i uživati u prirodi. Taj osjećaj kad se iz svijeta punog obveza konačno otisnemo iz luke i otplovimo prema plavoj pučini, u tjedan odvojen od svega, u jedan svijet za sebe (i za istinske nas), neprocjenjiv je.

Svi se već toliko dugo znamo da nema nesuglasica - samo smijeh, kupanje, kuhanje, zadirkivanje i večeri pod zvijezdama uz pjesmu i gitaru. Uz slobodu da svatko radi što želi, kad želi. A male skrivene vale s tirkiznim morem u kojima nema nikoga osim nas najljepši su poklon u svakom danu.


Uživanje u svakom trenutku

Jutros sam plivala u ugodno toplom moru oko okruglog tamnozelenog otočića u zaljevu Brgulje na otoku Molatu. Pješčano dno, srebrnkasti odsjaj poneke ribice, svjetloplavo potpuno prozirno i nebo i more... A ja se osjećam poput nekog morskog stvorenja dok uživam u izuzetno polaganim pokretima, kao da plešem skladni ples s morem koje me drži i grli. I pomislim tada kako je i život ustvari poput plivanja i kako bi trebao biti upravo ovakav. Svi moji pokreti su ležerni, polagani i radosni, znam da se čak ne moram niti kretati, dok god imam zrak u plućima more će me držati i mogu jednostavno - samo bivati i opušteno uživati u svakom trenutku. I mogu imati potpuno povjerenje da će me more stalno i postojano držati.

I u tom trenutku pomislim kako je nevjerojatno i pomalo tužno što postoje ljudi koji se boje zaplivati jer misle da će potonuti. A potonuli bi jedino i isključivo zbog straha, strah bi ih potopio, ne more. Drugi pak misle da se, kako ne bi potonuli, moraju stalno kretati, stalno plivati. Baš kao i u životu.


Zaštita od oluje

Koliko puta ste si u životu usred rješavanja neke situacije dopustili stati, opustiti se i vjerovati da vas Svemir uvijek podržava, osjećajući potpuno povjerenje i uživajući u ljepoti trenutka? Znajući da će se sve nekako riješiti. Koliko puta?

Koliko često osjećate da skladno plivate kroz život, ulažući tek malo napora, jer znate da je Svemir tu za vas i uvijek vam pomaže? Pa se možete kretati polako i s užitkom.

Osim toga, ako pogledate unatrag, na razdoblja u kojima ste bjesomučno plivali, uvjereni da ne smijete stati, zamijetite kako se sve uvijek nekako riješilo, ponekad i bez vašeg intenzivnog kraula.

Da, moj je osjećaj da život zaista može za svakoga biti skladnije i radosnije plivanje - da zaplivate snažnije kad to želite, ali i da znate da se ne morate bojati da ćete ikada potonuti. Jer potpuno vjerujete kako je Svemir uvijek tu da vas pridrži. I kao što je potpuna relaksiranost u moru tajna uživanja u njemu, tako je i otpuštanje grča, brige i straha oko bilo čega tajna protočnijeg načina življenja.

"A što kad se dignu valovi, kad počne oluja?"- možda vam dolazi pitanje - "Kako me more/život tada podržava?" Baš kao što su u mojoj blizini kad plivam prijatelji i jedrilica na koju se mogu skloniti, tako je važno i u životu prepoznati da uvijek za vas postoje neki prijatelji i neko moguće sklonište koje će vas zaštititi od oluje. Nikada u tom životnom moru niste sami, čak i kada se upravo tako osjećate.

A ja sada idem još malo zaplivati i pri tom ću zamišljati da upravo s takvom lakoćom svaki dan plivam kroz život. Ako ovoga ljeta budete plivali, pozivam vas da i vi to za sebe zamišljate!:)



Poseban popust (samo do kraja lipnja!) na knjigu Život u čarobnom toku autorice naših kolumni

image
SANJA PLAVLJANIC-SIROLA

Ova je knjiga praktičan vodič za lakše življenje svih vaših snova. Autorica Sanja Plavljanić-Širola već 13 godina održava radionice Ostvarivanja želja, u kojima poučava polaznike kako da ostvare male i velike (a ponekad i potpuno nevjerojatne) žudnje svog srca.

Kroz sve te godine radionica, iskustava i novih uvida, otkrila je da je za ostvarenje svega što za sebe želite presudan jedan jednostavan korak – povezivanje s onim što naziva Čarobnim tokom. Načini ulaženja u Čarobni tok jednostavniji su nego što biste mogli pomisliti, a u ovoj su knjizi vam se otkrivaju pomoću 7 jednostavnih magičnih ključeva.

Neke od njih već prirodno upotrebljavate, a neke trebate ponovno otkriti!

Knjigu prati i radna bilježnica pomoću koje možete odmah primjenjivati sve što učite u knjizi.

Iskoristite posebnu ljetnu akciju u lipnju i priuštite si ovu čudesnu knjigu i Radnu bilježnicu uz popust od čak 40 posto!

Linker
26. travanj 2024 02:39