„Mijau” je višenamjenska riječ; može biti pozdrav, naredba, negodovanje ili objava
 Getty Images/iStockphoto
Jezik koji možete naučiti

Razumijete li mačji? Što vam poručuje kad se trlja o vas, a što kad cvrkuće

Uz mijaukanje, predenje i frktanje, mačka ima još načina komunikacije; ona vam se obraća cijelim tijelom, a na vama je da naučite iz toga iščitati poruku

Možda mislite da mačke znaju „reći” samo „mijau” i „frrrr” i da iza toga ne stoji bogznašto, ali nije tako. Osim različitim glasanjem, mačka komunicira očima, ušima, repom i cijelim tijelom. Njihov je jezik drugačiji od našeg, ali uz malo truda, možemo ih razumjeti.

Glasanje: mijau sa sto značenja


Osnovni oblik mačjeg glasanja je, naravno, mijaukanje. Njime će vas probuditi kada misle da je vrijeme za to, njime će izraziti svoju naklonost, ali i strah i bol. „Mijau” je višenamjenska riječ; može biti pozdrav (Hej, kako si?), naredba (Daj mi još hrane!), negodovanje (Diraš me na svoju odgovornost) ili objava (Evo ti tvoj miš). Nekada mijauču i same sa sobom, primijetili su vlasnici.


Cvrkutanjem i sličnim zvukovima nalik ptičjima mama mačka poziva mačiće da je slijede. Ako se cvrkutanjem obraća čovjeku isto ga poziva da je prati, najčešće do posude s hranom. Imate li više mačaka, vjerojatno ste ih čuli da međusobno „razgovaraju” cvrkutanjem.
Predenje je znak zadovoljstva (uglavnom). Mačke predu u svakoj situaciji u kojoj su sretne, čak i dok jedu. No, ponekad mogu presti kada su utučene ili bolesne, pokušavajući se tako utješiti, kao dijete koje siše palac.

Režanje, siktanje i frktanje znači da je mačka ljuta, uplašena, razdražena ili agresivna. Maknite se od takve mačke.
Zavijanje i tuljenje poput glasnog, plačnog, razvučenog mijaukanja karakteristično je za udvaranje kod parenja i (nama) može zvučati vrlo neugodno. No, ako nije vrijeme parenja ili je mačka kastrirana, a zavija i tuli, znači da je pod nekom vrstom stresa – negdje je zapela, traži vas ili je u bolovima. Ako čujete da se tako glasa, svakako je potražite. Kod starih mačaka takvo glasanje može upućivati na kognitivni poremećaj (demenciju), tada zavija jer je dezorijentirana.
Zviždanje, cvrkutanje, piskanje... zvukovi su koje mačka proizvodi kad sjedi i promatra ptice ili vjeverice. Neki stručnjaci tvrde da je to neka vrsta zamjene za ubojiti ugriz kojim mačka hvata plijen za vrat i zabija zube u kosti kako bi ih slomila.


Govor tijela od ušiju do repa


Izvija li vaša mačka leđa u luk kako bi dočekala vašu ruku? Ako to čini, znači da uživa u vašem dodiru. No, ako se stišće i na najmanji dodir, definitivno joj nije do maženja. Obratite pozornost na njene uši, oči, trup i rep – puno će vam reći. Evo nekoliko temeljnih putokaza (ali nekada vas mogu odvesti i u pogrešnom smjeru).
Uši
- Prema naprijed: pokazuje zanimanje ili sreću, opuštena je.
- Podignute su i okrenute naprijed: oprezna je, nešto je jako zanima.
- Prema nazad, sa strane, uz glavu: razdražena je, ljuta ili uplašena.
- Okreće ih naprijed-natrag: nervozna je, na oprezu, sluša svaki zvuk.

Oči
- Sužene zjenice: ofenzivno je agresivna, nekada i zadovoljna (to ćete
procijeniti po općem držanju).
- Raširene zjenice: nervozna je ili pokorna (ako su donekle raširene),
defanzivno agresivna (ako su potpuno raširene), ali možda i
raspoložena za igru.

Tijelo
- Leđa izvijena u luk, dlaka nakostriješena: boji se ili je ljuta.
- Leđa izvijena u luk, dlaka je ravna: čeka milovanje.
- Leži na leđima, prede: vrlo je opuštena.
- Leži na leđima, reži: nemirna je i spremna napasti.

Rep
- Podignut, dlaka je ravna: oprezna je, znatiželjna ili sretna.
- Dlaka podignuta na kraju repa: ljuta je ili uplašena.
- Rep je vrlo nisko ili uvučen među noge: nesigurna je ili tjeskobna.
- Mlati repom naprijed-nazad: nemirna je; što je rep brži, to je mačka srditija.
- Uspravljen, treperi: uzbuđena je i stvarno sretna. Ili se sprema štrcnuti urin kako bi označila teritorij.

Kad mačka trlja tijelo ili bradu o vas želi vam reći da vas voli, zar ne? Ili? Ona time zapravo označava svoj teritorij, jer trlja se i o stolac, vrata, svoje igračke... i time svima govori da je sve to njezino, uključujući vas. Dakle, na svoj vas način voli.


Gnječi ili „mijesi tijesto”


Prednjim šapama mačke ponekad rade simpatične pokrete kojima kao da gnječe ili masiraju neku površinu – dekicu, travu, vas. Smatra se da je takvo „miješenje tijesta” ostatak iz vremena kada su bile mačići i kada su masirale majčine sise ne bi li potaknule dolazak mlijeka. Mačke takvo gnječenje usrećuje.


Isplaženi jezik


Možda ste zamijetili da mačka, kada nešto zanimljivo njuška, uspravi glavu, otvori usta, isplazi jezik i zaškilji. Tada izgleda pomalo čudno, ali u važnom je poslu - prikuplja informacije. Takvo je ponašanje poznato kao Flehmenov odgovor; mačka pomoću jezika prikuplja feromone prisutne u zraku, pa ih šalje do svog Jakobsonovog organa, dodatnog organa njuha pomoću kojeg prepoznaje miris i seksualni status drugih mačaka. Jakobsonov organ smješten je na nepcu, iza prednjih zubi, i povezan je s nosnicama.



Prepoznajte raspoloženje


Pitate se je li vaša mačka vesela, meditira ili ima loš dan? To možete prepoznati prema nekim smjernicama.
- Zadovoljna je: Sjedi ili leži, oči su joj napola zatvorene, zjenice sužene, rep uglavnom miran, uši su usmjerene naprijed, prede. Kad je stvarno sretna, mačka će često gnječiti mekane predmete ili površine.
- Zaigrana je: Uši su usmjerene prema naprijed, kao i brkovi, rep je podignut, zjenice djelomično raširene. Kada se igra, mačka kao da lovi; prikrada se plijenu (igrački ili vama), zatim se priljubi uz tlo uz malo podignut stražnji dio tijela. Malo se vrpolji i onda – skok! Mačka će zgrabiti plijen, zagristi ga, oboriti na tlo i zadati udarac stražnjim šapama – igračka je sada mrtva.
- Uznemirena ili razdražena: Zjenice su raširene, uši okrenute natrag, a rep se trza ili njiše. Mačka može i režati ili vam pokazati zube kako bi vas upozorila da se odmaknete. Intenzivna igra može se brzo pretvoriti u razdraženost kod nekih mačaka, pa će početi gristi i grepsti.
- Nervozna ili anksiozna: Uši su joj usmjerene u stranu ili unatrag, zjenice široke, a rep je nisko ili među nogama. Moguće je i da se šulja po kući, tijelom blizu podu, kako bi našla neko skrovište. Nekada okrenu lice prema zidu kako bi „isključile” ostatak svijeta.
- Uplašena ili iznenađena: Mačka kao iz horora – uši su joj položene prema natrag uz glavu, brkovi napeti kao antene i povinuti unatrag, leđa izvijena u luk, dlaka nakostriješena, a rep ili uspravan ili spušten. Uz to tuli, reži, sikće i frkće.
- Defanzivna: Šćućurena je, uši su joj ravne, brkovi prema natrag, rep između nogu ili omotan oko tijela, a zjenice raširene. Takva mačka može glasno mijaukati, režati, siktati i frktati.
- Ljuta, agresivna: Uši su usmjerene unatrag, zjenice jako stisnute, rep može biti ili podignut ili nisko spušten, a dlaka na kraju repa je nakostriješena. Agresivna mačka netremice će gledati u drugu mačku, režati i tuliti, sve dok ova ne odustane i ode. Mačke se zapravo ne žele tući, one preferiraju neodlučan rezultat, no ovakvo ponašanje ipak može dovesti do sukoba, ako se jedna od njih ne povuče na vrijeme.

Linker
02. svibanj 2024 22:38