SHUTTERSTOCK
Važno

Pazite! Pet signala tijela da odmah trebate prestati s konzumacijom vina

Konzumacija bilo koje vrste alkohola, uključujući vino, može imati negativne učinke na naše zdravlje zbog toga kako tijelo reagira na njegova kemijska svojstva

Vino se oduvijek smatralo alkoholom koji ima brojne benefite za naše zdravlje. Najčešće se spominje u kontekstu mediteranske prehrane, a smatra se dobrim za zdravlje srca zbog svojih antioksidansa. No, konzumacija bilo koje vrste alkohola, može imati negativne učinke na naše zdravlje zbog toga kako tijelo reagira na njegova kemijska svojstva.

Alkoholna pića sadrže etanol, organski kemijski spoj napravljen od biljnih materijala koji nastaje fermentacijom šećera. Smatra se psihoaktivnom drogom, a etanol se popularno koristi i kao gorivo za automobile, pa čak i neke rakete. Dakle, ako vaše tijelo loše reagira na ispijanje čaše vina ili bilo kojeg alkohola, evo nekoliko znakova upozorenja na koje trebate pripaziti.


Teško dišete

Prema Journal of Allergy and Clinical Immunology, vino može biti jak okidač za astmu. Naime, 33 posto ispitanika navelo je da su alkoholna pića bila povezana s izazivanjem astme u najmanje dva navrata. Vina su bila najčešći okidači, a reakcije su nastupale brzo, kroz sat vremena, a simptomi su bili u rasponu od blagih do umjerenih. Iako je potrebno još istraživanja, stručnjaci nagađaju da bi astma izazvana vinom mogla biti potaknuta sulfitima koji se nalaze u ovom piću, a obično se koriste kao konzervans. Studija također napominje da bi salicilati, kemijski marker grožđa i vina, također mogli igrati ulogu u problemima povezanim s alergijama iz vina.


Bolne glavobolje

Da, vinske glavobolje postoje, ali ne uzrokuju ih sulfiti, iako je to popularno mišljenje o ovom konkretnom stanju. Harvard Health objašnjava da neki potrošači imaju manjak enzima koji razgrađuje histamin u tankom crijevu. Histamin je spoj koji se nalazi u kožici grožđa i više je zastupljen u crnom vinu nego u bijelom. Konzumacija alkohola zapravo može inhibirati enzim, što može uzrokovati povećanje razine histamina u krvi, šireći krvne žile i uzrokujući glavobolje.


Osjećate vrtoglavicu

Ako vam se nakon konzumacije vina javljaju vrtoglavice, vjerojatno biste trebali dva puta razmisliti prije nego što popijete još jedan gutljaj. Puno istraživanja je pokazalo da konzumacija alkohola može uzrokovati vrtoglavice, a vjerojatnost je još jača ako popijete previše.

Američki centri za ovisnost navode da vrtoglavica može doći u dva oblika dok pijete, vrtoglavica i slabost. Ako imate mučnine i osjećaj kao da ćete se onesvijestiti (slabost) ili ako gubite ravnotežu i osjećate da se prostor okreće oko vas bez ikakvog stvarnog kretanja (vrtoglavica), vjerojatno imate vrtoglavicu u nekom obliku.


Vaša koža je rumena

Možda ste i sami iskusili da alkohol može potaknuti crvenilo, a ono se prvenstveno pojavljuje na licu. Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizam (NIAA) kaže da se crvenilo javlja zbog intolerancije na alkohol, odnosno slabijeg metaboliziranja alkohola. Crvenilo lica također može biti praćeno koprivnjačom, mučninom, niskim krvnim tlakom, pogoršanjem astme i epizodama migrene.

Ovisnost

Ako uočite da stalno trebate čašu vina, možda je vrijeme da razgovarate s liječnikom ili terapeutom zbog svoje ovisnosti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da ovisnost o alkohol ne znači da uvijek prekomjerno pijete. Ovisnost o alkoholu se smatra kroničnim medicinskim stanjem koje uključuje jaku žudnju za alkoholom, kontinuiranu konzumaciju unatoč opetovanim problemima s pijenjem i nemogućnost kontroliranja konzumacije alkohola.

NIAAA navodi da svaka žena koja pije više od tri pića dnevno ili sedam tjedno, ili muškarac s četiri pića dnevno ili 14 pića tjedno, imaju visok rizik od razvoja poremećaja ovisnosti o alkoholu.

Pijete li previše?

Evo nekoliko znakova da pijete previše alkohola:

  • Osjećate da biste trebali smanjiti piće.
  • Drugi su kritizirali ili komentirali vašu konzumaciju.
  • Osjećate se loše zbog svog pijenja.
  • Ujutro prvo trebate popiti piće kako biste smirili živce ili se riješili mamurluka.
  • Ne možete se sjetiti što se dogodilo prethodne noći.
  • Ne uspijevate odraditi ono što se od vas očekuje sljedećeg dana, primjerice posao ili sastanak.

Znakovi da imate stvaran problem:

  • Brinete se kad ćete popiti sljedeće piće i planirate svoj društveni život oko alkohola.
  • Imate kompulzivnu potrebu za pićem i teško vam je prestati kad počnete.
  • Probudite se i pijete alkohol, ili osjećate potrebu.
  • Patite od osjećaja tjeskobe, depresije povezane s alkoholom i suicidalnih misli.
  • Imate fizičke simptome ustezanja, kao što su znojenje, drhtavica i mučnina kada prestanete piti.
  • Više vas ne zanima vaša svakodnevica.
  • Morate piti više da biste postigli isti učinak.
  • Osjećate se umorno, loše ili razdražljivo.
  • Postali ste tajnoviti ili neiskreni.
Linker
07. ožujak 2024 07:15