Omega-3 masne kiseline imaju brojne zdravstvene dobrobiti

 SHUTTERSTOCK
Jedete li redovito ribu?

Pa one su čudo! Štite kožu, oči i poboljšavaju raspoloženje! Vrijeme je da ih počnete unositi u većim količinama

Tri neočekivana i manje poznata benefita omega-3 masnih kiselina

Već i ptice na grani znaju da su omega-3 masne kiseline one masnoće koje trebate unositi. Nalaze se u ribi, ali i u sjemenkama, orašastima plodovima te u maslinovom ulju. Sigurno znate da su dobre za kardiovaskularno zdravlje, no čini se da znanstvenici svakodnevno nalaze sve više zdravstvenih dobrobiti ovih masnih kiselina. Ovo su tri neočekivana i manje poznata benefita:


Jačaju i štite kožu

O omega-3 masnim kiselinama se ne govori kao o tvarima koje imaju zdravstvene benefite za kožu, ali da, mogu očuvati vašu kožu. Ljubitelji njege kože otkrili su da zdrave masti drže kožu sjajnom i hidratiziranom. Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane. Služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika te omogućavaju apsorpciju nutritivnih spojeva i eliminaciju štetnih toksina.

Čak su i znanstvenici potvrdili ove tvrdnje. Znanstveni pregled iz 2020. godine navodi da konzumacija suplemenata omega-3 masnih kiselina pomaže u održavanju zdravog upalnog odgovora kože, a pruža i fotozaštitu.

Možete li jednostavno povećati unos masnih kiselina jedući lososa? Da, ali budite svjesni toga da većina ljudi ne unosi dovoljno masnih kiselina kroz hranu.

Odličan izbor je riblje ulje koje ima pozitivan utjecaj na kožu jer omega-3 kiseline mogu pohraniti kolagen, elastični temelj naše kože koji sprječava pojavu bora. Isto tako, dodatni izvor polinezasićenih masnih kiselina također mogu pomoći kod akni.


Održavaju zdravlje očiju

S obzirom na to da svakodnevno čitamo o važnosti kardiovaskularnog zdravlja, borbi protiv demencije, održavanju imunološkog sustava, nerijetko zaboravimo da trebamo paziti i na zdravlje očiju. Živimo u digitalnom svijetu i provodimo puno vremena pred ekranima te trebamo biti svjesni koliko to utječe na zdravlje naših očiju. Bilo da se nosite sa suhoćom očiju ili se brinete oko dugovječnosti vida, rješenje su omega-3 masne kiseline. Možete ih konzumirati u obliku suplemenata ili kroz namirnice.

Prema meta analizi iz 2019. godine objavljenoj u časopisu Cornea, omega-3 suplementi mogu značajno povećati vlažnost i osigurati dobro podmazivanje vaših očiju. To je zato što omega-3 masne kiseline pomažu obnoviti i održati suzni film kako bi zaštitili vaše oči.

DHA (dokozaheksaenska kiselina, vrsta omega-3 masne kiseline) također ima neuroprotektivno djelovanje za koje je utvrđeno da podupire integritet i funkciju mrežnice (tj. pomažu nam da jasno vidimo).


Poboljšavaju raspoloženje

Dakle, počeli ste unositi više omega-3 masnih kiselina? Vaša koža je sjajnija, oči vam više nisu suhe i bolje se osjećate. Naime, osim brojnih benefita za fizičko zdravlje, možete primijetiti i poboljšanje psihičkog.

Polinezasićene kiseline mogu povećati proizvodnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Dakle, lakše ćete se nositi sa stresom. U nekim slučajevima, riblje ulje je čak propisano djeci s poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pozornosti.

Znanstvenici su ustanovili da osobe kojima manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega-3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju te oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Treba li vam još razloga da ih dodate u prehranu?

Među najboljim izvorima omega 3 su:

  • bakalar
  • losos
  • chia sjemenke
  • sjemenke lana
  • orasi
  • grah
  • edamame (mahune od soje)
  • sjemenke konoplje
  • lubin
  • škamp
  • srdele
  • ostrige
  • potočne pastrve
Linker
18. travanj 2024 17:40