LUMEIMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LUMEIMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
važno

Olivia Munn bori se s luminalnim tipom B raka dojke - istražili smo koji su najčešći simptomi

Budući da se radi o brže rastućem raku dojke kojem su izložene žene mlađe od 50., važno je obratiti pozornost na sve znakove

Američka glumica Olivia Munn (43) nedavno je objavila na svom Instagramu profilu kako joj je u veljači 2023. dijagnosticiran rak dojke. Bio je ovo svojevrsni izlazak iz njezine komfor zone, međutim, dobar korak s kojim je podigla razinu svijesti o ovoj zloćudnoj bolesti na višu razinu. Oliviji je dijagnosticiran luminalni tip B rak dojke, a prema riječima doktora Rohit Raoa, stručnjaka za rak dojke u Mayo Clinicu, riječ je o jednom od molekularnih podtipova raka dojke. Ovaj oblik čini otprilike 15 do 20 posto svih dijagnoza raka dojke. Obično je agresivniji i ima veću stopu rasta - rekao je Rao i dodao kako je veća vjerojatnost da će se ova vrsta raka dojke pojaviti u kasnijoj fazi. Dakle, s većom veličinom tumora ili se rak već proširio na limfne čvorove.

Znakovi raka dojke luminalnog tipa B su isti kao i kod drugih vrsta

- Važno je naglasiti da su simptomi u isti kao kod bilo koje druge vrste raka dojke - objasnio je Rao.

Ipak, budući da se radi o brže rastućem raku dojke, važno je obratiti pozornost na sve znakove upozorenja koji uključuju:

  • promjene na bradavicama,
  • novu kvržicu na dojkama,
  • krvarenje iz bradavice te
  • kvržicu ispod pazuha.

- Bol u dojkama, promjene u veličini dojki i udubljenja na koži dojki također mogu biti jedan od pokazatelja raka - smatraju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tko je izložen riziku od raka dojke luminalnog tipa B

Ovaj oblik raka dojke češći je kod osoba mlađima od 50 godina. Osim toga, u povećanom su riziku one osobe koje već imaju obiteljsku povijest raka dojke.

Također, u rizičniju skupinu spadaju one žene:

  • s bujnim grudima,
  • prvorotkinje nakon 30. godine,
  • nerotkinje,
  • žene koje prolaze kroz menopauzu u starijoj dobi (uglavnom nakon 55. godine) te
  • žene su dobile prvu menstruaciju u ranoj dobi (obično ispod 12 godina).
image
MICHAEL TRAN AFP

Važno je poznavati svoj rezultat rizika od raka dojke

Američka je glumica uz objavu o raku na svom Instagram profilu podijelila i informaciju da je bila negativna na svim genskim testovima za rak, uključujući najpoznatiju mutaciju BRCA, zbog koje su osobe izložene većem riziku od raka dojke, jajnika i gušterače. Međutim, mamografskim pregledom dva mjeseca nakon, Munn dobila je dijagnozu.

Važno je spomenuti da je na preporuku liječnika prethodno obavila i procjenu rizika.

- Procjena rizika od raka dojke je alat koji liječnici koriste za procjenu i razumijevanje vašeg životnog rizika od raka dojke. Njime se mjere spomenuti čimbenici; obiteljska povijest, povijest trudnoće, mutacija gena i još mnogo toga kako bi se odredio takozvani doživotni rizik - objašnjava dr. Rao.

Također, ovaj je liječnik objasnio kako obično svatko s doživotnim rizikom većim od 20 posto smatra se osobom koja ima visoki rizik od obolijevanja. Olivijin životni rizik bio je 37 posto zbog čega joj je i bila preporučena MRI uz mamografiju.

image
LUMEIMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LUMEIMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Važno je krenuti na vrijeme

Sve žene mlađe od 40 godina trebale bi prema ovom liječniku započeti s probirom za rak dojke kako bi stopa obolijevanja bila što niža.

- Potičem žene da razgovaraju sa svojim ginekologom i liječnikom te traže detaljnu procjenu rizika od raka uz pomoć dostupnih alata - rekao je Rao.

Također je važno da slijedite preporučene smjernice svog liječnika na temelju rezultata vaše procjene rizika i pratite bilo koji od gore navedenih znakova upozorenja za rak dojke. Sve to može pomoći u ranom otkrivanju ove opake bolesti i pružiti učinkovito liječenje.

U svojoj opširnoj objavi glumica je među ostalim iskreno napisala kako se osjećala i što je sve u proteklih godinu dana prolazila.

- Tijekom posljednjih 10 mjeseci bila sam na četiri operacije, toliko dana provedenih u krevetu da ih ne mogu ni izbrojati, a naučila sam više nego što sam mogla zamisliti o raku, tretmanima i hormonima. Iznenađujuće, plakala sam samo dva puta...- napisala je Olivia.

Linker
27. travanj 2024 01:24