SHUTTERSTOCK
Isprobajte

Odličan napitak za ubrzavanje probave

Đumbir učinkovito stimulira pokretljivost u probavnom traktu

Postoje mnoge biljke čije djelovanje može poboljšati pokretljivost probavnog trakta. Takozvane prokinetičke ljekovite biljke potpomažu probavu olakšavajući prolazak sadržaja kroz crijeva, a đumbir je među najučinkovitijima.

Za brže pražnjenje

Đumbir je prokinetička biljka broj jedan prema mišljenju stručnjaka koji se bave ljekovitim biljem. Osim što modulira upalni odgovor, ima antivirusno djelovanje i potiče cirkulaciju, učinkovito stimulira pokretljivost u probavnom traktu. Od davnina se koristi za liječenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može povećati i ubrzati pražnjenje crijeva, što je od velike pomoći za osobe koje pate od gastropareze (otežano pražnjenje želuca u dvanaesnik zbog poremećenog motiliteta želuca). Dokazano je da đumbir utječe na enzime tripsin i pankreatsku lipazu tijekom probavnog procesa, što ubrzava motilitet i pražnjenje želuca.

Kako napraviti tonik

Dobar način da upotrijebite đumbir za ubrzavanje probave jest da pripremite tonik. U zdjelu stavite 2 šalice vode i zagrijte dok ne zakipi. Zatim u vodu dodajte naribani korijen đumbira, ostavite da vrije 3-4 minute, zatim prelijte napitak u šalicu i iscijedite u njega pola kriške limuna. Najbolje je da ovaj tonik pijete prije obroka.

Linker
20. travanj 2024 07:45