SHUTTERSTOCK
ploča se okrenula

Novo istraživanje! Atraktivan muškarac dominira više od žene u poslovnom i društvenom svijetu

Studija je pokazala da muškarci imaju više koristi od fizičke privlačnosti u školi i na radnom mjestu nego žene

Ploča se okrenula, barem ako je vjerovati znanstvenoj studiji koja je analizirala prikupljene podatke od 11.000 Amerikanaca u dobi od adolescencije pa do zrelih godina. Naime, procjenjivali su se kriteriji poput izgleda, informacije o obrazovnim i karijernim postignućima te primanjima. Studija je pokazala da muškarci imaju više koristi od fizičke privlačnosti u školi i na radnom mjestu nego žene.

Muška vs. ženska privlačnost

Istraživači su otkrili da one osobe koje su bile ocijenjene više privlačnima u dobi od 15 godina, imaju veću vjerojatnost da će nadmašiti svoje roditelje u zaradi i postignućima nakon što navrše 30 godina. Taj je učinak bio mnogo jači za muškarce nego za žene, posebice u području obrazovanja. Iz evolucijske perspektive, privlačan izgled prema stručnjacima može biti znak da je osoba dobre tjelesne građe, potpuno zdrava, ali i inteligentna, pouzdana i talentirana.

image
SHUTTERSTOCK

Studija i rezultati

Sudionici studije koja se provodila 20 godina bi svakih nekoliko godina odgovarali na pitanja za Add Health. Prilikom svakog posjeta, anketari su zamoljeni da ocijene sudionike na temelju njihove privlačnosti i to na ljestvici od jedan do pet, odnosno u rasponu od vrlo neprivlačnog do vrlo privlačnog. Tim koji je stajao iza studije promatrao je kako su anketari ocjenjivali izgled sudionika kada su došli u prvi posjet kao tinejdžeri pa kronološki kako su starili. Fizička privlačnost u dobi od 15 godina napravila je značajnu razliku 20 godina kasnije, čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir druge čimbenike; utjecaj na socioekonomski status osobe, zdravlje u djetinjstvu, položaj i drugo.

- Ovo opsežno istraživanje imalo je za cilj vidjeti kako nečija estetska privlačnost utječe na uzlazni socioekonomski status pojedinca, međutim u teoriji je moguć suprotan učinak - napisali su autori studije pritom misleći na to kako bolji socioekonomski status osobi može osigurati kupnju elegantnije odjeće i razne estetske korekcije, a sve s ciljem kako bi osoba postigla fizičku privlačnost.

Iz tog su se razloga istraživači usredotočili na fizičku privlačnost procijenjenu u dobi od 15 godina. Rezultati su objavljeni nedavno u časopisu Social Science Quarterly. Na ljestvici privlačnosti, muškarci koji su ocijenjeni privlačnima su povećavali prednost za razliku od onih s prosječnom ocjenom. Kod žena kod međugeneracijske, obrazovne i prihodovne mobilnosti nije bilo značajnih razlika u kategorijama fizičke privlačnosti. Ovi recentni rezultati su u suprotnosti sa studijom iz Škotske iz 2013., koja je otkrila da je privlačnost djevojaka u tinejdžerskoj dobi važan čimbenik koji utječe na ishode obrazovanja.

image
SHUTTERSTOCK

Nedostatak

- Glavno ograničenje ove studije jest kada su anketari prvi put procijenili izgled ljudi. Naime, netko tko je ocijenjen kao neprivlačan kao tinejdžer može procvjetati kasnije - priznali su istraživači.

Također, primijetili su da su razlike koje su uočili, kompliciranije od pukog privlačnog naspram neprivlačnog. Oni koji su ocijenjeni kao vrlo neprivlačni imali su lošije rezultate od onih jednostavno označenih kao neprivlačni, pa bi budući istraživači trebali imati na umu da se te kategorije ne bi trebale spajati.

Linker
25. travanj 2024 16:16