preporuka

Novi roman Jane Krišković Baždarić pružit će vam utjehu i ohrabrenje

Riječka spisateljica izdala je svoju drugu knjigu

Jana Krišković Baždarić diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i informacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru. Zaljubljenica je u pisanu riječ i putovanja, a pisanjem se bavi od 2015. Svoj prvi roman ‘Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću‘ izdala je 2021.

Jana je sad izdala i drugi roman ‘S druge strane mosta‘.

O čemu je riječ

[Iz recenzije književnika Edija Matića]

S druge strane mosta ljubavni je roman presvučen slojevima psiholoških analiza u kojima Anna Fenton, pripovjedačica i glavna junakinja, precizno sagledava svoj unutarnji svijet, dok traži izlaz iz sigurnosti koja je guši.

U idiličnoj atmosferi dugo sanjane Irske, upoznaje muzičara Nialla. Kroz kratki, strašću nabijeni trenutak, rađa se duboka povezanost nataloženih trauma, ali i ljubav kao most koji povezuje dva potpuno različita svijeta, ljubav koju Anna povratkom u rodni grad, mora gurnuti pod tepih.

U opisima odnosa s dugogodišnjom prijateljicom, autorica minuciozno detektira rast tenzija u mogućem raspadu prijateljstva, a u drugom, čitatelja koji zna ili može pretpostaviti kako izgleda gubitak roditelja, spretno uvlači u vrtlog emocija izazivajući suze, dok „prati“ pripovjedačicu u posljednjim trenucima s majkom.

Bolest i smrt majke okidač su za kritičko preispitivanje života obavijenog strahom od gubitka iluzije sigurnosti te promjenu koju pronalazi u ponovnom putovanju u nepoznato. Anna kaže: „Bio je to moj prvi dok ne vidim što ću u životu - i nisam se osjećala ugodno u njemu.“

Kad se Anna susretne s drugim, uspješnim i stabilnim muškarcem Ianom, čitatelj se nađe u poziciji navijača koji pripovjedačicu podsvjesno gurka prema strastvenijoj i neizvjesnoj vezi s Niallom, ne znajući može li uspjeti u tome.

Više detalja saznajte OVDJE.

Linker
27. travanj 2024 05:32