Shannen Doherty 

 MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA
proširio se

Najteži dani Brende iz Beverly Hillsa! Što znači imati rak dojke u četvrtom stadiju

Metastatski rak dojke po definiciji je neizlječiv, ali danas se može postići da se s tom dijagnozom živi godinama, da se održava kvaliteta života, a cilj suvremenih terapija je produljiti vrijeme remisija bolesti

Ovako rak može izgledati, napisala je glumica Shannen Doherty (52) na Instagramu. Popularna Brenda iz hit serije ‘Beverly Hills‘ otkrila je sada kako joj se još u siječnju rak dojke u četvrtom stadiju proširio na mozak.

- Moj strah je očigledan. Jako sam klaustrofobična i svašta se događalo u mom životu. Sretna sam jer imam sjajne liječnike i nevjerojatne tehničare - napisala je ispod videa u kojem je bila na zračenju.

image
-/SNAP/PROFIMEDIA -/SNAP/PROFIMEDIA

O kakvom tipu raka je riječ

Metastatski rak dojke najteži oblik raka dojke koji zahtjeva drugačiji način liječenja i pristup oboljelima. Žene kojima je dijagnosticiran često ne znaju kako dalje, kako će njihova bolest utjecati na njih same, ali i na njihovu obitelj. Ali ono što je posebno važno jest poslati poruku oboljelima da se bolest može držati pod kontrolom, navode u Udruzi Europa Donna.

Većina oboljelih s rakom dojke u četvrtom stadiju živi s naizmjeničnim razdobljima stabilne bolesti i progresije bolesti.

Otkako joj je 2015. prvi put dijagnosticiran rak dojke, popularna glumica otvoreno je govorila o svom zdravlju.

Doherty je rekla kako se nada da će javno govoreći o svom putovanju u borbi protiv raka u intervjuima i na društvenim mrežama pružiti određenu podršku ljudima koji prolaze kroz slične zdravstvene probleme. Putem Instagrama često poziva na preventivne preglede i dijeli svoja iskustva. Početni pokušaji borbe protiv bolesti hormonskom terapijom nisu uspjeli jer se rak proširio na limfne čvorove. U svibnju 2016. podvrgnuta je jednoj mastektomiji, nakon čega je uslijedila kemoterapija, a zatim zračenje. Sljedeće godine imala je intenzivnu rekonstruktivnu operaciju.


Što znači imati rak u četvrtom stadiju?

Doherty živi s metastatskim rakom dojke, što znači da je ova vrsta raka prerasla dio tijela ili organ gdje je u početku pronađena i proširila se na udaljene organe i limfne čvorove u tijelu, a sada i na mozak.

Stope preživljavanja, između ostalog, variraju ovisno o vrsti raka dojke, kao i o vremenu dijagnoze. Baza podataka SEER, koja prati stopu preživljavanja raka dojke u Americi, koristi stadije raka u tri kategorije: lokalizirana, regionalna i udaljena.

Petogodišnja stopa preživljavanja osoba kojima je prvotno dijagnosticiran lokalizirani rak dojke iznosi 99 posto, stopa preživljavanja za one kojima je prvotno dijagnosticiran regionalni rak dojke je 86 posto, a za udaljene metastaze stopa preživljavanja je 27 posto, navodi se na stranicama Američkog društva za rak. Prema navodima Healthlinea, nije jasno zašto neki ljudi s rakom u četvrtom stadiju žive s bolešću koja ne napreduje dalje, a drugi koji imaju bolest ne prežive. Za većinu, rak četvrtog stadija vjerojatno će se vratiti, čak i ako osoba uđe u remisiju, što ga čini nepredvidivom i frustrirajućom bolešću. Može se liječiti ciljanim terapijama, hormonskim terapijama ili imunoterapijom. Međutim, rak se može proširiti na druge organe, kao što su jetra, mozak ili pluća. Iako rak raste u jednom od tih organa, još uvijek se smatra da je riječ o karcinomu u četvrtom stadiju. Suočavanje s ovom dijagnozom je neopisivo teško, ali zapamtite da se liječenje raka poboljšava svake godine, poručuju liječnici.

- Naš život ne završava čim dobijemo tu dijagnozu. Još uvijek imamo nešto vremena za živjeti život punim plućima - rekla je glumica jednom prilikom za ABC News.

ČITAJTE I: Sve što trebate znati o liječenju svih pet stadija raka dojke

Linker
18. travanj 2024 23:44