SHUTTERSTOCK
Vrijeme za promjenu

Možda nisu najbolji izbor za vas! Iznenađujući načini na koje tange mogu utjecati na vaše zdravlje

Tange su brojnim ženama omiljeni komad donjeg rublja, ali nažalost, one mogu imati loše posljedice na zdravlje

Brazilke, klasične gaće, bokserice ili tange, svaka žena može pronaći ono donje rublje kojoj se sviđa i odgovara. Iako je na vama da odlučite koju što ćete obući, važno je znati da svakodnevno nošenje tangi može utjecati na vaše zdravlje. Ako ste se nosili s gljivičnim infekcijama ili svrbežom dolje, možda je za to kriv onaj mali komad tkanine.

To ne znači da tange stvaraju probleme svima. Ako ih redovito nosite i niste uočili nikakve nuspojave, svakako nastavite. Sve dok vam tange ne iritiraju kožu ili ne uzrokuju bilo kakve probleme, sasvim je u redu da ih redovito nosite, kaže dr. Vanessa MacKay, ginekologinja, za Bustle.

Za dodatnu zaštitu, odaberite tange od pamuka, a ne od sintetičkog, čipkastog ili svilenkastog materijala.

- Korištenje prozračnog pamuka smanjit će rizik od iritacije - rekla je MacKay.

Međutim, ako vas brinu nuspojave tangi ili želite nešto udobnije, trebali biste se odlučiti za obične pamučne gaćice, kaže dr.med. Mary Jane Minkin, ginekologinja i klinička profesorica na Sveučilištu Yale.

Ona ističe i studiju iz 2019. godine objavljenu u National Library of Medicine koja je pokazala da su pamučne gaćice najbolje kada je u pitanju smanjenje vaginalnih infekcija i drugih iritacija. Imajući to na umu, pronašli smo i druge načine na koje tange mogu utjecati na vaše zdravlje i dobrobit.


Mogu izazvati iritaciju

Nošenje tangi na dnevnoj razini može povećati rizik od upale vulve, kaže MacKay. Za razliku od gaćica, hipsterica ili bokserica koje imaju šire područje za međunožje, usko područje (trakica) na tangama povećava vjerojatnost da će se pomaknuti u donjem dijelu, što dovodi do ogrebotina i iritacija. Znat ćete da nisu dobre za vas ako ih stalno povlačite ili namještate.


Mogu uzrokovati kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis se očituje crvenilom, osjećajem svrbeža ili hrapavošću površine kože, a ponekad su simptomi praćeni bolom i žarenjem. Mogu ga uzrokovati različiti proizvodi, od krema do gaćica.

Tange su dizajnirane tako da osoba koja ih nosi ima veću vjerojatnost da će osjećati svrbež nego ako nosi gaćice ili hipsterice. Ovo može biti očito kod ljudima kojima je koža inače osjetljiva na tvari koje se zadržavaju na tkaninama, poput deterdženata, jakih sapuna ili omekšivača, kaže MacKay, budući da izrazito uska tkanina na tangi može zadržati iritanse na vašem tijelu.

- Imajte na umu da je vulva koža. Neki materijali mogu iritirati i uzrokovati kontaktni dermatitis zato obratite pažnju na ono što vam je ugodno - rekla je Krystal Thomas-White, viša znanstvenica u Evvyju, brendu koji nudi komplete za testiranje vaginalnog mikrobioma.

Ako osjetite svrbež, pokušajte promijeniti deterdžent da vidite hoće li to učiniti razliku. Ako ne pomaže, pokušajte promijeniti donje rublje.


Mogu utjecati na pH vagine

Dolje možete primijetiti porast problema povezanih s pH, osobito ako redovito nosite svilene ili sintetičke tange.

- Svaka tkanina koja ne propušta zrak može uzrokovati nakupljanje viška vlage. A to može dovesti do promjene pH vrijednosti vulve i vagine uzrokujući potencijalni prekomjerni rast bakterija i/ili gljivica - kaže MacKay.


Mogu uzrokovati vaginitis

Nošenje vlažnog donjeg rublja bilo koje vrste može dovesti do stanja zvanog vaginitis, koje uzrokuje bol, iscjedak i svrbež. Iako ne postoji puno istraživanja o učincima tangi na zdravlje, to ne mora značiti da one neće uzrokovati te probleme, kaže Thomas-White.

Dok se ne pojavi više studija o utjecaju različitih vrsta donjeg rublja, Thomas-White kaže da trebate biti svjesni da su svačija vagina i vulva različite.

- Dok nekim ljudima pristaju čipkaste tange, drugi su mnogo sretniji u pamučnim boksericama - kaže ona.


Mogu dovesti do neugodnog mirisa

Prema MacKay, nakupljanje vlage u gaćicama može uzrokovati promjenu mirisa iz vulve ili vagine. Ako ste primijetili promjenu u mirisu koja vam se čini neuobičajenom, to može biti posljedica gljivične infekcije ili druge vrste prekomjernog razmnožavanja bakterija, kaže ona.


Mogu uzrokovati gljivičnu infekciju

- Tange s neprozračnom tkaninom mogu uzrokovati zadržavanje vlage u vagini, stvarajući okruženje za bujanje gljivica. Ovo također može poremetiti pH vagine, uzrokujući abnormalan vaginalni miris - rekla je Minkin.


Mogu prenositi bakterije

- Kad nosite tange, postoji veća vjerojatnost da će se bakterije zadržati i kretati od stražnjeg do prednjeg dijela vašeg donjeg rublja duž tkanine, osobito ako ne nosite dobru veličinu - navela je Katie Fritts, osnivačica i izvršna direktorica Undercluba.

Zato, ako ih namjeravate nositi, ona preporučuje da provjerite je li ispravna veličina kako bi se smanjila vjerojatnost za prijenos bakterija.


Mogu uzrokovati kvržice

- Kad razmišljate o kožnim problemima uzrokovanim nošenjem tangi, većina njih je povezana s veličinom i trenjem - istaknuo je dr.med. Angelo Landriscina, certificirani dermatolog iz New Yorka.

Ako vam je donje rublje pretijesno, moglo bi blokirati vaše pore, što može dovesti do kvržica (izbočina) sličnih onima uzrokovanih nošenjem maski.

- Najbolji način da to izbjegnete je da budete sigurni da nosite pravilno pripijene tange - kaže.


Mogu dovesti do trenja

S obzirom na to da su tange dizajnirane da zaista budu intimne s vama, možete doživjeti trljanje i upalu na mjestu gdje vam trakica prolazi između nogu.

- Ne potičem svoje pacijente da nose tange jer mislim da mogu iritirati međicu - kaže Minkin.


Mogu trljati kožu tijekom treninga

Budući da mogu izazvati iritaciju zbog trljanja tkanine o kožu, obično nisu dobra opcija za nošenje tijekom vježbanja.

- Mogu uzrokovati osip kod sportaša koji rade puno vježbi na podu jer stvaraju trenje između vaše stražnjice i donjeg rublja, poput trbušnjaka ili bilo koje vježbe u kojoj ste na leđima i stražnjici - rekla je Fritts

Također mogu uzrokovati trenje kože dok trčite ili radite vježbe usmjerene na noge.

- Nošenje tangi može izazvati veću razinu trenja između vaše kože i tkanine, što može uzrokovati neugodno trljanje i štipanje - dodaje dr.med. Charles E. Crutchfield III, certificirani dermatolog i klinički profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Minnesoti.


Tkanine nisu uvijek prozračne

Ako su vam gaćice od sintetičkih vlakana, onda vaša koža ne može disati. A kada vaša koža ne može disati, veća je vjerojatnost da će se razmnožiti bakterije. Dakle, potražite one pamučne umjesto toga.

- Odaberite nešto prozračno, udobno i što je najvažnije, nešto u čemu se osjećate najbolje - zaključila je Fritts.

Linker
23. travanj 2024 08:12