Već mi je prvi zahvat pomogao, sanirane su čestice koje ulaze u srednje uho, ali to je bio tek početak liječenja koje je potrajalo. U biti, mogu reći da tek unatrag dvije-tri godine s tim više nemam nikakvih problema

 VLADO KOS CROPIX
Vlaho Ljutić:

Moj je život stao. To vam je kao da stalno imate morsku bolest

Jedno vrijeme to je bio jedan očaj sa stalnim pitanjima što će dalje biti, hoću li preležati ostatak života?, priča o svojoj borbi s vrtoglavicom Dubrovčanin koji već 30 godina živi i radi u Osijeku

Bilo je to prije nekih šest-sedam godina. Ležao sam na krevetu i u jednom trenutku okrenuo sam se na bok. Istog trena zavrtjelo mi se u glavi. Imao sam osjećaj da ću pasti, nisam mogao ustati, hodati po kući... Dakle, vrtoglavica je bila konstantno prisutna i nije popuštala u koji god položaj da sam se stavio - priča nam Vlaho Ljutić, Dubrovčanin koji već 30 godina živi i radi u Osijeku, poznati osječki kazališni umjetnik, nekadašnji prvak Opere HNK u Osijeku i intendant ove nacionalne kazališne kuće, a zadnjih godina docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na Odsjeku za glazbenu umjetnost gdje predaje kolegije pjevanje, komorno pjevanje i koncertnu praksu. Gospar Vlaho, dakle, našao se suočen s ozbiljnim zdravstvenim problemom zbog kojeg je odmah potražio liječničku pomoć.

- Dobio sam svu silu uputnica za pretrage koje sam trebao obaviti. No, bio sam spreman na to jer sam shvatio da imam veliki problem i da nešto moram poduzeti. Međutim, dok sam čekao termine pretraga, doznao sam za dr. Sinišu Maslovaru koji radi u bolnici u Vukovaru i za kojeg sam čuo da postiže odlične rezultate u liječenju vrtoglavica, što mi je dalo nadu da bi mogao pomoći i meni pa sam samoinicijativno odustao od svih preporučenih pretraga i potražio pomoć u Vukovaru. Pokazalo se da sam dobro odlučio - kaže Ljutić.

Dr. Maslovara se, naime, s godinama usko specijalizirao za dijagnostiku i liječenje vrtoglavica, u čemu je sa svojim timom postizao izvrsne rezultate.

Brzi pokreti glave

- U vukovarskoj bolnici odmah su mi dijagnosticirali benignu paroksizmalnu položajnu vrtoglavicu ili vertigo (BPPV), što nastaje zbog brzih promjena u pokretima glave. Nedugo zatim pokazalo se i da mi je oslabio vestibularni živac, što se događa uslijed stresa. Odmah su na meni primijenili Epleyjev zahvat ili manevar, odnosno niz od nekoliko pokreta glave i tijela u različitim položajima, pri čemu je cilj da se tim zahvatom otkloni uzrok vrtoglavice - kazao nam je Ljutić. Inače, uzrok ove vrste vrtoglavice najčešće su sitni kristali u uhu, odnosno njihovo pomicanje pri čemu mogu ući u jedan od polukružnih ušnih kanala u vestibularnom labirintu. Najčešće se to događa u ležećem položaju te utječe na polukružni kanal koji pri promjeni položaja glave postaje osjetljiviji i uzrokuje vrtoglavicu, odnosno osjećaj vrtoglavice. Epleyjevim zahvatom ti se kristalići vraćaju na svoje početno mjesto, odnosno izbacuju se iz polukružnog kanala.

- Već mi je taj prvi zahvat izbacivanja čestica iz srednjeg uha pomogao, ali to je bio tek početak liječenja koje je potrajalo. U biti, mogu reći da tek unazad dvije-tri godine s tim više nemam nikakvih problema - kazao je Ljutić te opisao kakva mu je bila kvaliteta života dok se borio s ovim zdravstvenim problemom.

Očaj sa stalnim pitanjima

- Moj je život u jednom trenutku stao. To vam je kao da stalno imate morsku bolest, nisi stabilan na nogama, vrti ti se... Jedno vrijeme to je bio jedan očaj sa stalnim pitanjima što će dalje biti, hoću li preležati ostatak života? Ne možeš hodati, ne možeš spavati, nekoliko mjeseci sam spavao sjedeći, na poslu sam imao problema. Nisam se usudio voziti automobil jer nikada nisam znao što se može dogoditi. Imaš osjećaj kao da padaš u ambis. Nevjerojatno... U to vrijeme sam paralelno radio u HNK i na Akademiji. Na pozornici je bilo posebno nezgodno kada je u funkciji bila rund-bina. To sam morao izbjegavati, morao sam se čak držati za partnere u predstavama kako ne bih pao. Puno vremena sam i nekako čudno hodao, nabadao... Ma, strašno. S vremenom je postajalo sve bolje, ali cijeli proces je potrajao tri-četiri godine. Sada sam dobro, radim i funkcioniram normalno - rekao je Ljutić, dodajući da u ovom slučaju nema pomoći lijekova. Sve se svodi na vježbe. U bolnici, ali i kod kuće. To uključuje i neke specifične vježbe s očima za koje je dobio upute kako ih treba raditi...

- Unazad nekoliko godina nisam bio u bolnici, s doktorom se čujem i vidim privatno, razmijenimo informacije, ali za odlaske u bolnicu više nema potrebe. Neizmjerno sam zahvalan dr. Maslovari i cijelom njegovom timu jer su mi stvarno pomogli i u konačnici me izliječili - poručio je naš sugovornik.

Sve o razlozima vrtoglavice i načinima liječenja čitajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 4. kolovoza.

Linker
05. ožujak 2024 18:24