Bol se najčešće opisuje kao nesnosna i iscrpljujuća.

 SHUTTERSTOCK
Znakovi upozorenja

Krv u urinu i učestalo mokrenje su simptomi jednog od najbolnijih stanja bubrega! Prepoznajte ga na vrijeme

Bubrežni kamenac je zdravstveni problem koji nastaje taloženjem kristala iz mokraće na unutrašnjim površinama bubrega

Bubrežni kamenac je čvrsta nakupina koja se može razviti u vašim bubrezima. To je zdravstveni problem koji nastaje taloženjem kristala iz mokraće na unutrašnjim površinama bubrega. Do navedenog problema može doći zbog nedovoljnog unosa vode, konzumacije hrane s previše soli i šećera, previše ili premalo vježbanja, unosa velikih količina životinjskih bjelančevina bez mnogo povrća, pa čak i pretilost može biti uzrok.

Isto tako, neka istraživanja povezuju uzimanje visokih doza vitamina C s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca kod muškaraca, kao i pijenje antibiotika. No, u svemu tome najvažniji problem je dehidracija, piše Health.


Uobičajeni znakovi i simptomi

U nekim slučajevima, sitni bubrežni kamenci mogu proći bez da ih i osjetite. Ali ako bubrežni kamenci blokiraju protok urina ili se zaglave u mokraćovodima, uskim prolazima kroz koje se urin kreće od bubrega do mjehura, mogu uzrokovati niz neugodnih nuspojava.


Bol

Bubrežni kamenac se obično opisuje kao nesnosna, iscrpljujuća bol koja je jača čak i od poroda. I to su potvrdile žene. Naime, jedna mala studija je ispitala žene koje su rodile da usporedbe bol poroda s boli kada im bubrežni kamenac blokira mokraćni trakt. Većina sudionica bol potaknutu kamencem smatra gorom. U istoj studiji, većina muškaraca opisala je bubrežni kamenac kao najgoru bol koju su ikad iskusili.

Ovo stanje može uzrokovati oštru bol ili sličnu jakim grčevima, a ona dolazi u valovima - u jednom trenutku je jaka, a u sljedećem slabi. Isto tako, može se javiti na nekoliko mjesta, uključujući trbuh, leđa i prepone. Muškarci mogu osjetiti bol u testisima ili vrhu penisa, dok žene mogu osjetiti bol u stidnim usnama.

Bol se javlja zato što kamenci mogu zapeti u uskom mokraćnom kanalu te tako stvoriti pritisak u bubrezima. Kako se kamenac pomiče, bol se može pomicati s leđa prema preponama.


Krv u urinu

Ako vam je urin inače u nijansama žute boje, a u zadnje vrijeme je ružičaste, crvene ili smeđe, to ukazuje na prisutnost krvi u mokraći. To je jedan od uobičajenih simptoma povezanih s bubrežnim kamencima.

Krv u mokraći naziva se hematurija. Ponekad je ta krv vidljiva golim okom, a ponekad je vidljiva samo mikroskopom. Može ukazivati na brojna stanja pa sam po sebi ovaj simptom ne znači nužno da su prisutni kamenci.


Problemi s mokrenjem

Kad imate bubrežni kamenac, možete iskusiti neke promjene u navikama mokrenja. To može uključivati:

  • Uporan i čest poriv za mokrenjem
  • Poteškoće s mokrenjem ili nemogućnost mokrenja
  • Osjećaj peckanja tijekom mokrenja
  • Urin koji ima mutan izgled ili smrdi


Mučnina i povraćanje

To su jedini gastrointestinalni problemi koji prate bubrežni kamenac, a smatra se da su ti simptomi vjerojatno reakcija na bol.


Vrućica

I to često popraćena zimicom, još je jedan potencijalni simptom bubrežnih kamenaca. To je također pokazatelj da možda imate infekciju urinarnog trakta. Odmah potražite liječničku pomoć ako osjetite temperaturu i bol između trbuha i donjeg dijela leđa, ova kombinacija je vjerojatan znak infekcije, koja može brzo napredovati do sepse, po život opasnog stanja.

Bubrežni kamenci jedan su od najčešćih razloga za posjete hitnoj pomoći. Ovisno o veličini i lokaciji, možda će vam trebati uklanjanje ili razbijanje kamenca kao i lijekovi za ublažavanje bolova.

Ako vaša bol nije tako jaka, možda nećete smatrati da je potrebna hitna pomoć, ali ako imate simptome, obratite se svom liječniku obiteljske medicine.


Kako spriječiti bubrežni kamenac?

Prevencija svih vrsta bolesti bubrega počinje zdravim životnim navikama:

  • Zdrava prehrana koja se usredotočuje na cjelovitu, minimalno prerađenu hranu, npr. povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke, nemasne bjelančevine, ribu i izvore masti poput maslinovog ulja koji su zdravi za srce. Držite se preporučene granice natrija i ne konzumirajte više od 2300 mg na dan.
  • Redovita tjelovježba može vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšati protok krvi kroz tijelo.
  • Spavajte sedam do osam sati po noći.
  • Ne pušite i umjereno pijte alkohol ako konzumirate alkohol.

Ako imate hipertenziju ili dijabetes, trebali biste slijediti savjete svog liječnika o upravljanju tim stanjima.

Linker
26. travanj 2024 19:07