SHUTTERSTOCK
dobra ideja

Kako nas filmovi dižu iz mračnog raspoloženja

Gledanje filmova kada smo tužni ili depresivni može nam dati nešto s čime ćemo se povezati, a koji bi nas film mogao podići ili nam dati nadu, ovisi o našoj situaciji i o ukusu

Filmovi nude privremeni bijeg iz stvarnosti, a emocije koje proživljavamo dok ih gledamo mogu nas držati i neko vrijeme poslije gledanja. Mogu nas filmovi rastužiti, ali i razveseliti, nadahnuti, pa nam i pomoći da se lakše suočimo s nečim što nas muči i zbog toga mogu biti od pomoći kad se osjećamo depresivno i potonulo. Oni nisu tretman za depresiju, anksioznost ili neku drugu mentalnu smetnju, ali kao i ostale aktivnosti u kojima uživamo, pozitivno utječu na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Nema jedinstvenog recepta, no u svakom se žanru može naći filmova koji će nam pružiti malo svjetla.

Najočigledniji izbor su komedije - poznato je da smijeh djeluje iscjeljujuće, a humor pozitivno utječe na mentalno zdravlje i na imunosni sustav. Možda bi se moglo pomisliti da nam je drama ili tragedija najmanje potrebna kada smo ionako potonuli, ali nije loše da nas film rasplače - prema britanskoj studiji iz 2016. godine plakanje, slično smijehu, aktivira otpuštanje endorfina, tzv. hormona sreće. Uz to, tužni filmovi mogu u nama probuditi osjećaj zahvalnosti, podsjetiti nas da svatko doživljava svoje probleme, što znači da u tome nismo usamljeni. Dobar izbor su i dokumentarci. Bave se istinitim događajima koji nas mogu nadahnuti. Romantične komedije pružaju dozu bezbrižnog i bezazlenog humora, baš ono što nam je potrebno kad se loše osjećamo.

Evo i nekoliko naslova koji se često ističu kao moguća pomoć u tome da se osjećamo bolje.

Muškarci koji mrze žene

Film je pun zlostavljanja, otmica, silovanja, ubojstava, djeluje brutalno, ali ne i turobno. Pokazuje kako osoba protiv koje kao da se urotilo cijelo društvo može izvući dovoljno snage da se iz svega iščupa. Ohrabrujuće.

Sve o mojoj majci

Predivan Almodóvarov film bavi se smrću sina, otuđenim obiteljima, teškom bolešću, transrodnošću, ali sve to u prštavim bojama i s puno optimizma. Gledatelju može pomoći da problem sagleda iz drugog kuta i pomoći mu da se osnaži.

Goli pištolj

Original iz 1988. i dva nastavka nude bedast i bezbrižan humor i gegove kao iz crtića koji danas možda djeluju zastarjelo, ali i dalje mogu uspješno natjerati na smijeh. Zgodno za kratkotrajan bijeg iz stvarnosti.

Pod suncem Toskane

Spisateljica nakon teškog razvoda odlazi u Toskanu i počinje novi život. Film poručuje da treba živjeti ovdje i sada.

image
SHUTTERSTOCK


Utjecaj na moždanu aktivnost

Filmska terapija postala je popularna nakon što su videorekorderi ušli u gotovo svako kućanstvo i prvi omogućili lakši izbor filmova po vlastitom ukusu. Prema studiji iz 2021. terapija filmovima tipično uključuje gledanje filmova u kojima likovi prolaze kroz iskustva slična gledateljevima, pa gledanje može potaknuti introspekciju ili razgovor o tom pitanju s bliskom osobom. Kinesko istraživanje iz 2020. otkrilo je da određeni filmovi mogu utjecati na moždanu aktivnost, što je dokazano magnetskom rezonancijom, a baziralo se na sadržaju filma te na stilu montaže i režije.

Linker
25. travanj 2024 14:36