Vesna Babok, umirovljena ekonomistica
 FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX
VESNA BABOK

‘Ja nisam moja dijagnoza! Iako mi ruka zadrhti kad se šminkam, nikad me nećete vidjeti nesređenu‘

Kad sam čula dijagnozu, počela sam plakati kao kišna godina. Bio mi je to potpuni šok, pa dotad sam bila potpuno zdrava

Čakovčanka Vesna Babok (57) jako dobro pamti kada su počeli simptomi multiple skleroze.

- Jednog uobičajenog nedjeljnog prijepodneva 2012. išla sam po kruh i kad sam se vraćala kući, pred zgradom sam pala na oba koljena. Nisam mogla ustati iako sam se trudila. S prozora me gledala mama i pitala "kaj izvodim", ali ja joj nisam mogla ni odgovoriti - kaže Vesna. Kada su joj noge otkazale i drugi put, nekoliko mjeseci kasnije, otišla je liječniku. U Županijskoj bolnici Čakovec odmah su je uputili na pretrage. EEG snimka mozga bila je loša, magnetna rezonancija pokazala je lezije u mozgu i vratu, a nakon punkcije leđne moždine u KBC-u Zagreb potvrđene su sumnje u multiplu sklerozu.

- Kad sam čula da je riječ o MSu, počela sam plakati kao kišna godina. Bio mi je to potpuni šok, pa dotad sam bila potpuno zdrava - sjeća se Vesna.

image
FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX


Ja nisam moja dijagnoza

Trebalo joj je, kaže, vremena da prihvati činjenicu da boluje od multiple skleroze, a onda je odlučila da se neće predati.

- Ja nisam moja dijagnoza! Ja sam i dalje ista osoba, samo sam malo sporija. Jest da je bolest trajna i neizlječiva, ali s njom se može dugo živjeti. Naravno, ima boljih i lošijih dana, kad su vrtoglavica i drhtavica jače i kad češće zastanem u hodu ili u govoru, a i lijek kojim se nastoji zaustaviti progresija bolesti ima nuspojave. Ali, naučila sam živjeti sa svojom multiplom. Neke su se životne navike i radosti nepovratno izbrisale, poput nošenja cipela s visokim potpeticama ili plesa, koji sam obožavala. Ali u nekima i dalje ustrajem - jest da mi ruka zadrhti kad se šminkam, ali mene nećete vidjeti nesređenu. Znaju me čak i pitati zašto sam se sredila i našminkala. Što bih trebala, zbog bolesti biti neuredna? - pita se Vesna.

Pronašla je i neke nove zanimacije koje ju vesele pa je počela kukičati. Osim što u tome neizmjerno uživa, tako vježba finu motoriku.

- To mi je trening. Treba samog sebe gurati naprijed - kaže Vesna.

- Ne osvrtati se na mišljenje drugih. Prije je stvarno bilo groznih komentara. Jednom mi je jedan nepoznati stariji gospodin usput dobacio da "grdo hodam", a u dućanu drugi spočitnuo zašto sam uzela kolica kad su unutra samo dva artikla. Rekla sam mu da sam bolesna, ali nije mi ni najmanje povjerovao - prisjeća se Vesna. Ipak, s podizanjem svijesti o multiploj sklerozi neugodnih je komentara sve manje. Vesna je zamjenica predsjednika Društva multiple skleroze Međimurske županije, a u suradnji s Društvom multiple skleroze Varaždinske županije obilježili su ovogodišnji Svjetski dan multiple skleroze edukativnim akcijama u Varaždinu i Čakovcu.

image
FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX


ČITAJTE I: Koji su to rani simptomi multiple i u kojim dijelovima Hrvatske je rizik za pojavu bolesti najveći

Linker
17. travanj 2024 18:46