FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Reagirajte na vrijeme

HPV može uzrokovati čak šest vrsta karcinoma, a oni se mogu spriječiti cijepljenjem!

Infekcije HPV-om predstavljaju najčešće spolno prenosive infekcije i mogu dovesti do brojnih bolesti


Nažalost, o humanom papiloma virusu (HPV) se u javnosti još uvijek ne govori dovoljno, iako može dovesti do čak šest vrsta karcinoma. O njemu su progovorile brojne američke zvijezde, među njima je glumica Marcia Cross koja je rekla da je njezin analni rak povezan s HPV-om, dok je glumac Michael Douglas istaknuo kako je HPV uzrok njegovog raka grla te da se zarazio oralnim seksom. Ove ozbiljne bolesti moguće je spriječiti upravo cijepljenjem.


Što je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je naziv za skupinu rasprostranjenih virusa koji inficiraju kožu i sluznice. Virus HPV-a uzrokuje infekcije s više od 200 različitih sojeva, a među tim sojevima postoje i velike varijacije u rizicima i težini bolesti. Infekcije HPV-om predstavljaju najčešće spolno prenosive infekcije. Prenose se svim oblicima spolnog odnosa, vaginalni, analni i oralni, sa zaraženom osobom, a dovoljan je i kontakt "kože na kožu ili sluznice" genitalne i perigenitalne regije.

S obzirom na to da se prenosi spolnim putem, procjenjuje se da je mogućnost zaraze HPV-a tijekom života čak 50-70 %. Prema rezultatima nekih epidemioloških studija, kod 60 % seksualno aktivnih žena pronađen je HPV u obrisu vrata maternice. Virus je toliko čest da će se većina spolno aktivnih osoba, prije ili kasnije, zaraziti.


Simptomi HPV-a

Iako većina osoba zaraženih HPV-om nema nikakve simptome pa čak niti ne znaju da imaju taj virus, ponekad se mogu javiti različite vrste genitalnih bradavica (kondilomi). Kod žena se najčešće pojavljuju u području stidnih usana, stijenci rodnice te međici, a kod muškaraca u području penisa, mošnji i u perianalnom području. Bradavice mogu biti

  • Obične bradavice - kakve se znaju pojaviti na dlanovima
  • Plosnate bradavice - kakve se pojavljuju na licu
  • Plantarne bradavice - kakve se javljaju na stopalima i često izgledaju kao mali žuljevi ili kurje oči s crnom točkicom u sredini
  • Periungualne i subungualne bradavice - kakve se pojavljuju ispod ili oko noktiju na rukama i nogama
  • Genitalne bradavice - kakve se javljaju na penisu, vagini, vulvi, anusu ili vratu maternice i jedini su tip bradavica koje se mogu prenijeti spolnim putem.

Bradavice mogu biti zaobljene, plosnate ili hrapave na dodir.

Osim što se rijetko pojavljuju simptomi, posljedice infekcije mogu se pojaviti tjednima, mjesecima ili godinama poslije.

Najgora posljedica je, dakako, razvoj karcinoma, a HPV je glavni uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva više od 300, a umire oko 100 žena. Osim raka vrata maternice, HPV može uzrokovati i rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela u muškaraca i žena.

Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300.000 žena umire od te bolesti.

Rak vrata maternice može se spriječiti - to je jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo koje dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja te svakako predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih postignuća.




Zašto su mladi pod većim rizikom?

Iako sve seksualne aktivne osobe trebaju redovito koristiti zaštitu tijekom spolnog odnose bilo koje vrste, u rizičniju skupinu zaraze HPV-om spadaju mladi, u prvom redu adolescenti. Naime, razdoblje je to koje obilježava seksualno eksperimentiranje, ali i nezrelost pojedinih organa, a to su faktori koji povećavaju rizik. Sluznica i koža u mladih osoba je znatno tanja nego kod odraslih pa kroz takvu tanku sluznicu ili kožu HPV lako prodire u organizam.

Također, zbog pada imuniteta i imunološki slabijeg organizma, povećanom riziku izložene su i starije osobe.


Tko se može cijepiti protiv HPV-a?

Cijepljenje protiv HPV-a u RH besplatno je i preporučeno za sve učenice i učenike 8. razreda, a do kraja 2021., ovisno o raspoloživosti cjepiva, i za sve osobe do 25. godina starosti. Cilj je pružiti još jednom ovu važnu mogućnost zaštite zdravlja mladima koji se do sada nisu cijepili.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dobrovoljno i preporučeno te je u primjeni posljednjih 14 godina. Dio je Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a.

Učenice i učenike te redovne studente cijepe liječnici školske medicine nadležni za školu ili fakultet koju pohađaju, a njima se roditelji i učenici mogu obratiti za stručan savjet o prevenciji HPV-a cijepljenjem. Osobe navedene dobi koje nisu u redovnom sustavu školovanja, mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo.

U školskoj godini 2020./2021. u Zagrebu je došlo do porasta obuhvata procijepljenosti među učenicima osmih razreda u odnosu na godinu ranije (šk.g. 2020/ 21 - obuhvat 38,7%, u odnosu na prošlogodišnjih 32%). Pritom je među učenicima osmih razreda osnovne škole cijepljeno 30,8% dječaka i 47,4% djevojčica.

Komunikacija važnosti cijepljenja protiv HPV-a i dodatne edukacije zasigurno su imale značajan učinak na pozitivne trendove u procijepljenosti mladih. Nastavno na to, planiraju se daljnje komunikacijske aktivnosti, među kojima je bila i panel rasprava "Tko se ne bi cijepio protiv raka?" koja je održana 9. studenoga.

Na panelu su govorili: Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, akademkinja Mirna Šitum, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med., Neda Ferenčić, dr med, Jana Jelenić, prim. Marija Posavec i dr. med, Tatjana Petričević Vidović, dr. med.


Ključan faktor je edukacija

- Edukacija roditelja i djece ključan je faktor za prevenciju bolesti uzrokovanih HPV-om. Kada smo pokrenuli ovaj program 2007. imali smo između 6 i 11 posto cijepljenih učenika i učenica, dok smo danas uspjeli taj postotak dići na 38 posto. I dalje nastavljamo s edukacijama, a cilj nam je postići još veću razinu procijepljenosti u gradu Zagrebu. Stoga želim istaknuti kako će Grad Zagreb i dalje sustavno ulagati u provedbu ovog programa, a sve kako bismo zaštitili reproduktivno zdravlje naših mladih sugrađana - najavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti je rekla kako vjeruje da su ovakvi paneli izuzetno korisni i te da će potaknuti mnoge na dodatna promišljanja o problematici vezanoj uz HPV, ali i na konkretno rješenje koje nam nudi cjepivo.

- Pritom svojim kolegama iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ želim iskazati divljenje na snazi i volji da u ovim teškim pandemijskim okolnostima provode i ovaj program prevencije HPV-a i zloćudnih bolesti uzrokovanih ovim virusom - istaknula je.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja protiv HPV-a cijepi i dječake.

- Postoje određene zablude kako je HPV virus koji uzrokuje teške bolesti isključivo kod žena, a muškarci ga samo prenose. To je pogrešno jer i žene i muškarci itekako mogu biti i prijenosnici i subjekti bolesti uzrokovanih HPV-om. Kako bismo bili uspješni u borbi protiv HPV-a i prevenciji uzrokovanih njime, nijedna mjera kojom se služimo ne smije biti usmjerena samo na jedan spol. Upravo je zato važno da se protiv HPV-a cijepe i djevojčice i dječaci - rekao je je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med. s Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija o cijepljenju protiv HPV-a možete pronaći na službenoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“,, Facebooku i Instagramu.

Linker
09. svibanj 2024 14:13