SHUTTERSTOCK
novi plan

Hoćete li se obogatiti? Šest znakova i jedna ključna odluka mogu odrediti vašu budućnost

Američki financijski savjetnik godinama je proučavao i intervjuirao milijunaše kako bi uvidio njihove navike i način razmišljanja

Znati kada treba promijeniti posao ključna je stvar u tome hoćete li se obogatiti (ili barem biti produktivniji i sretniji na poslu). Tom Corley, američki financijski savjetnik, motivacijski govornik i autor brojnih uspješnih knjiga o tome kako se obogatiti (Navike bogatih ljudi, Promijenite svoje navike, promijenite svoj život, Bogata djeca...) kaže da je tijekom pet godina proučavajući i intervjuirajući 233 milijunaša kako bi uvidio njihove navike i način razmišljanja, otkrio što im je svima zajedničko, bez obzira na to što su radili. Polovica su bili poduzetnici (51 posto), 28 posto je imalo tradicionalne poslove s radnim vremenom od 9 do 17, a 18 posto su bili viši voditelji u velikim tvrtkama. Svi su odlučili promijeniti svoje dotadašnje poslove ističući kako je to jedini način na koji mogu istinski uspjeti i steći bogatstvo. Neki su pokrenuli vlastiti posao, dok su drugi pronašli poslove koji su im nudili više mogućnosti napredovanja i veću plaću.

Prije nego što su donijeli odluku koja će im promijeniti život, osjetili su neke znakove koji bi ih u konačnici doveli do točke pucanja. Evo što signalizira da je došlo vrijeme da potražite novi posao:


Bili su nedovoljno iskorišteni

Ako se osjećate kao da izvršavate dosadne i ponavljajuće zadatke koji ne zahtijevaju od vas da pokažete svoju snagu i/ili talent, vrijeme je da odete.

- Milijunaši u mojoj studiji često su se osjećali tako. Jedna je osoba radila za kontejnersku brodarsku tvrtku. Osjećao se nedovoljno iskorišteno i na kraju je dao otkaz kako bi se udružio s kolegom. Zajedno su pokrenuli novu američku podružnicu međunarodne tvrtke za prijevoz kontejnera. Danas su rukovoditelji u tvrtki vrijednoj više milijardi dolara - kaže Corley za Make it.


Imali su otrovne šefove

Menadžeri koji su zahtjevni, sebični, arogantni ili ih ne zanima vaše mišljenje neće vam pomoći da dosegnete svoj potencijal.

- Jedan milijunaš rekao je da je menadžer samo kritizirao njegov rad umjesto da daje konstruktivne povratne informacije. Umorio se od toga i odlučio osnovati vlastitu građevinsku tvrtku, povevši sa sobom niz ključnih zaposlenika koji su se osjećali jednako kao i on. Njihova tvrtka prerasla je u vrlo uspješnu, a oni su se obogatili - kaže Corley.


Loši međuljudski odnosi

Zlonamjerni tračevi u radnom okruženju mogu dovesti do toga da pojedinci osjećaju tjeskobu kada svakodnevno odlaze na posao.

- To je bio slučaj s jednim menadžerom u računovodstvenoj tvrtki. Na kraju je otišao zbog toksičnog okruženja. Nakon mjeseci razgovora za posao, dobio je ponudu u konkurentskoj tvrtki, gdje se popeo na ljestvici i postao partner - ispričao je Corley.


Nisu bili dovoljno plaćeni

Siguran znak da je vrijeme da počnemo tražiti drugu priliku za posao je kada plaće jedva mogu pokriti račune.

- Nisu si mogli priuštiti odmor koji su željeli ili uštedjeti dovoljno novca da kupe kuću. Jedna osoba koja je radila za veliki autosalon odlučila je sama pokrenuti takav posao. Zahvaljujući ulaganjima svoje obitelji i prijatelja, pokrenula je vlastito zastupstvo, odnosno franšizu, što joj je omogućilo da se značajno obogati - navodi Corley.


Isrpljujuće putovanje na posao

Žena koja je postala milijunašica, kaže Corley, svakog je dana dugo putovala na posao pa je odlučila potražiti nešto bliže kući. Zaposlila se u farmaceutskoj industriji sa sjedištem bliže njezinom domu i to joj se isplatilo. Napredovala je na poslu i konačno otišla u prijevremenu mirovinu zahvaljujući vrlo velikodušnom kompenzacijskom paketu dionica.


Loše vrijeme za neke poslove

Jedan IT stručnjak napustio je svoju proizvodnu tvrtku koja se borila za opstanak na tržištu kako bi se pridružio novom poslu koji nudi usluge internetskog posredovanja s popustom. U to vrijeme to je bila relativno nova industrija, ali rizik se isplatio. Kako je tvrtka napredovala, napredovao je i on.

- Ovo je dobar podsjetnik da vaše vještine mogu biti korisnije nego što mislite.

Ne bojte se ući u nešto novo što vas uzbuđuje - savjetuje Corley.

Linker
02. svibanj 2024 17:45