SHUTTERSTOCK
SAMO VAM OTEŽAVA

Četiri sigurna koraka kako prestati brinuti i konačno početi živjeti

Jedan od ključeva za učenje kako prestati brinuti je otkrivanje korijena svojih strahova

Ponekad se briga čini produktivnom. Ako uzmete vremena za opuštanje i prestanete razmišljati o tome što vas stresira možda se možete osjećati lijeno - pa bi to čak moglo uzrokovati i još više brige! No, iako se može činiti da je lakši put ostati pod stresom, dugoročno ćete biti sretniji ako odvojite vrijeme da naučite kako prestati brinuti.


Budite uporni

Sama činjenica da je sve što nam se događa rezultat naših misli i emocija, dovoljan je razlog da promijenimo ono što nam se ne sviđa. Pa evo par dobrih vježbi:


Osvijestite sebi da vi niste vaša misao niti vaša emocija i da imate mogućnost birati misli. Ako to osvijestite, učinili ste već jako velik korak prema naprijed. Pa ako sada već imate svijest o tome da ste izabrali svoju misao zašto birate misliti negativno? Pitajte se. Pronađite odgovor u sebi jer ćete odgovorom zašto mislim na ovo što mislim? Koju će mi korist ova misao donijeti i kako ću se radi nje osjećati? umanjiti snagu negativne misli. ona će početi slabjeti.

image
SHUTTERSTOCK

Sada se zapitajte: Ako se svjesno brinem o nečemu na čega ne mogu utjecati niti to promijeniti, koju će mi korist takva misao donijeti? kako ću se radi nje osjećati? hoće li se situacija promijeniti ako se o njoj brinem? Značaj negativne misli, umanjiti će se suočavanjem s njom, propitkivanjem sebe o toj misli. Negativna će misao pomalo početi slabjeti, jer će u našem umu gubiti na važnosti.


Kada sebe „ulovite“ da se brinete, nemojte se prepuštati vrtlogu misli nego se pitajte: hoće li se ova situacija promijeniti ako se o njoj brinem? Hoće li mi moja briga pomoći naći rješenje u ovoj situaciji? Kako se osjećam dok se brinem o nečemu na čega nemam utjecaj i što nije u mojoj moći? Čemu mi služi ova misao?


Donesite svjesno odluku: od danas brinem 15 min. kraće nego sam to do sada činio/la Pokušajte“ vrijeme brige“ malo po malo skraćivati. To se postiže osvješćivanjem misli i otpuštanjem onih misli koje nam ne služe. Otpustite tu“ lošu“ misao iz glave. Samo joj dopustite da isplovi iz uma i nestane.

Ako ne vjerujete - pokušajte! I budite uporni. Ništa se ne događa preko noći

Promjene nisu lake, ali su itekako moguće.


VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE OVDJE.

Linker
05. ožujak 2024 22:54