Foto: iStock
Okusi djetinjstva

Džrm od murve (duda)

Ako vam se pruži prigoda, a i koji kilogram ovih bobica, napravite džem od murvi.
  • 3 kg murvi
  • ½ kg šećera
  • 25 g praha za želiranje
  • sok ½ limuna
  • cimet u prahu
  • 4 klinčića

Priprema:

  1. U veliki lonac stavite murve i prelijte ih vodom. Razina vode mora biti nekih 30 cm iznad voća. Uklonite plodove koji isplivaju na površinu.
  2. Ocijedite murve i uklonite im malu peteljku. Stavite ih kuhati u lonac s pola kilograma šećera. Promiješajte nekoliko puta.
  3. Nakon što smjesa proključa, smanjite vatru i uz često miješanje kuhajte još 10-tak minuta. Skinite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte ostatak šećera. Nastavite kuhati sve zajedno nekoliko minuta.
  4. Dodajte prah za želiranje, limunov sok, cimet i zdrobljeni klinčić, te na umjerenoj vatri kuhajte još 5 minuta.
  5. Pripremljenim džemom punite čiste staklenke.
Linker
04. svibanj 2024 04:36