Donosim vam jedan brzopotezni recept. Napravila sam nešto kao zdraviji krokant - zdraviji zato jer ne sadrži rafinirane šećere. :)
Ovaj recept nastao je sasvim slučajno zapravo, kao nekakav zdraviji dodatak doručku. Naime, ja sam vam jedna od onih prokletih ljudi koja se sa zdravom hranom uporno vrti u krug.
Tako svako jutro započnem ambiciozno. Radim si zobene na kokosovom mlijeku, mutim smoothieje ili mažem hummus na integralni beskvasni kruh.
Za ručak se još dobro držim te jedem salate s pilećim prsima ili puretinom. Onda dan ode u krivom smjeru, popodne provodim na dječjem igralištu gdje sam izložena svim živim grickalicama i slatkišima. Uspijem im odoljeti ispijajući galone kave do mraka. Kada se konačno dovučem kući s baterijama na rezervi više nemam ni najmanje snage kuhati i razmišljati zdravo. Tada krenem tamaniti sve pred sobom. Sljedeće jutro krenem otpočetka…
Tako sam jednog jutra htjela dodati nešto hrskavo i slatko dosadnoj zobenoj kaši. Bacila sam na tavu ono što sam imala pri ruci - bademe, sezam, lana, bučine golice. Dodala sam ih i mrvicu soli, ali htjela sam da bude slatko pa sam ih zalila i s malo datuljinog sirupa.
Ovaj recept nastao je sasvim slučajno zapravo, kao nekakav zdraviji dodatak doručku. (Snimila: Andrea Cukrov)
Inače taj sirup mi je trenutno najdraže sladilo jer je baš, baš fino, a i oboji hranu nekom lijepom prljavo ružičastom bojom. Ako ga nemate ovaj će recept jednako dobro funkcionirati s agavinom sirupom ili medom.
Osim kao hrskavi dodatak zobenoj kaši, krokant možete koristiti i kao grickalicu, kao dodatak tortama i kolačima. Može biti dekoracija ili hrskavi sloj u mousse torti. Zapravo je baš višenamjenska stvar, a u tegli s poklopcem se sasvim lijepo drži cijeli tjedan.
- 100 g badema
- 15 g (1 žlica) sezama
- 15 g (1 žlica) lana
- 10 g (1 žlica) bučinih golica
- prstohvat himalajske soli
- 5 punih žlica datuljinog sirupa
Priprema:
- Bademe u grubo narežite na krupnije komade.
- Tostirajte bademe na suhoj nepriranjajućoj tavi dok ne zamirišu.
- Dodajte lan, sezam i bučine golice, malo posolite. Sjemenke će vrlo brzo početi pucketati, možete ih poklopiti kako vam ne letjele po cijeloj kuhinji.
- Tostirajte ih kratko, par minuta samo da uhvate malo boje pa dodajte datuljin sirup.
- Dobro promiješajte sve i pustite da zakuha.
- Prebacite smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Ubacite sve u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite dok se potpuno ne stisne i karamelizira po rubovima. Oko 10 - 15 minuta.
- Izvadite iz pećnice, ohladite te potom narežite i pospremite u tegle ili odmah grickajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....