SHUTTERSTOCK
snack za poželjeti

Zašto obožavamo kestene? Ne samo da obiluju vitaminom C, već su i odličan izvor željeza te pomažu kod anemije

Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala te za jačanje prirodnog obrambenog sustava organizma

Za razliku od nekih drugih vrsta suhog voća, kesten ima relativno niski kalorijski sadržaj, sadrži i manje masnoća, a pritom obiluje mineralima, vitaminima i itonutrijentima korisnim za naše zdravlje. Također su dobar izvor prehrambenih vlakana te na 100 grama sadrže oko 8 grama (što je gotovo 25 posto dnevno preporučene količine).


Borba protiv slobodnih radikala

Ne zaboravimo da prehrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi smanjujući prekomjernu apsorpciju kolesterola u crijevima, kao i u postizanju većeg osjećaja sitosti. Od drugih vrsta suhog voća kesteni se razlikuju i po tome što obiluju vitaminom C.

Naime, 100 grama kestena ima ga čak 43 grama ili više od 50 posto dnevno preporučenog unosa. Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala te za jačanje prirodnog obrambenog sustava organizma, ali i za zdravlje kostiju i krvnih žila. Od ostalih nutrijenata tu su vitamini B-skupine, oleinska i palmitoleinska kiselina (naročito korisna za snižavanje razine LDL ili lošeg kolesterola te podizanje razine HDL ili dobrog kolesterola), te minerali kao što su željezo, kalcij, fosfor, magnezij, mangan, cink i kalij. S obzirom na to da obiluje kalijem, a istodobno je siromašan natrijem, nezaobilazan je u prehrani osoba s krvožilnim i bubrežnim oboljenjima. Također, odličan je izvor željeza, stoga je i djelotvoran protiv anemije, a s obzirom na to da je lako probavljiv preporuča se i onima koji boluju od gastrointestinalnih tegoba i bolesti probavnog trakta.


Ljekovitost

  • čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava prilikom hripavca, bronhitisa, astme i općenito tegoba s dišnim sustavom.
  • kora i drvo kestena koriste se kao adstringensi, zbog bogatstva taninima.
  • kako drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peludi i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.
  • divlji kesten se, zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonoidi, kumarini, saponozidi), koristi u proizvodnji farmaceutskih pripravaka - za pomoć kod oštećenih kapilara i varikoznih vena, hemoroida, tromboflebitisa.


ČITAJTE I: Probajte pojesti samo komadić: Jesenska poslastica je famozna mousse torta od kestena

Linker
25. travanj 2024 23:53