Ova neobična i zanimljiva, ali i izuzetno hranjiva i korisna namirnica potječe iz Afrike, a podaci o njegovoj primjeni sežu čak u 10. stoljeće. U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je temeljna namirnica, a sve je rašireniji i u srednjoistočnim zemljama te u Turskoj, dok se u zapadnim zemljama veći interes za tom namirnicom razvija tek nekoliko posljednjih godina zahvaljujući trendu okretanja zdravoj prehrani. Naime, kus-kus djeluje kao moćan eliksir zdravlja jer se njegov impresivni udio minerala i vitamina, među kojima su selen, tiamin, niacin, folna kiselina i mangan, povezuje s cijelim nizom zdravstvenih dobrobiti, od smanjenja rizika za razvoj raka i prevencije virusnih i bakterijskih infekcija do lakšeg mršavljenja, bržeg cijeljenja rana i izgradnje mišića. Osim što je bogat izvor vitamina B-skupine i selena, kus-kus sadrži i željezo, bakar, magnezij, kalcij, cink i fosfor te je izrazito bogat proteinima. U kuhinji se obično koristi na isti način kao riža ili tjestenina, odnosno u kombinaciji s mesom, povrćem, umacima, raguom i slično, no može se dodati i u salate, složence i razna druga jela.
Za zdravo srce
Jedna od ključnih komponenti kus-kusa je selen, mineral u tragovima koji je teško pronaći u hrani, a esencijalan je za ljudsko tijelo. Samo jedna porcija kus-kusa sadrži više od 60 posto dnevno preporučenog unosa selena, što ga čini najbogatijim izvorom selena među hranom. Kad je riječ o srcu, selen djeluje kao moćan antioksidans koji sprečava taloženje plaka i opasnog LDL kolesterola u krvnim žilama. Na taj način selen štiti tijelo od opasnih bolesti i stanja kao što su ateroskleroza, srčani ili moždani udar. Uz to, sadrži pristojnu količinu kalija, koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka te u uspostavljanju normalnog ritma rada srca, čime sprečava razvoj srčanih aritmija i drugih nepravilnosti u radu srca.
Antikancerogeno djelovanje
Nedavna su istraživanja povezala manjak selena u organizmu s povećanim rizikom za rak prostate. Odgovarajuća razina selena u tijelu ima antimetastatsko djelovanje te se smatra dobrom preventivnom mjerom protiv svih vrsta tumora. Također, selen se povezuje i sa smanjenim rizikom za rak pluća i karcinogenezu kod pušača, naročito kad se kombinira s vitaminom E i C.
Jača imunosni sustav
I ovu dobrobit kus-kus može zahvaliti selenu i njegovu antioksidativnom djelovanju koje sprečava širenje slobodnih radikala i toksina u krvotoku i tjelesnim sustavima. No, uz to, selen stimulira regeneraciju vitamina C i E, koji su ključne komponente prirodnog obrambenog sustava organizma.
Povećava mišićnu masu, cijeli rane
Selen je esencijalni dio metabolizma proteina i razvoja mišićne mase. Istraživanja su pokazala da je manjak selena jedan od glavnih uzroka slabosti i propadanja mišića, kao i abnormalnog umora i slabosti cijelog tijela. Kus-kus može biti od velike pomoći u periodu oporavka nakon kirurških zahvata jer obiluje proteinima, a oni su integralni dio procesa cijeljenja rana, kao i metabolizma enzima koji pomažu u cijeljenju rana.
Pomaže u mršavljenju i poboljšava probavu
Kus-kus sadrži vrlo malo natrija, kolesterola i zasićenih masti, što je sve dobrodošlo u nastojanjima da se smršavi. Osim toga, visok udio vlakana smanjuje lučenje hormona grelina, koji izaziva osjećaj gladi. Smanjenje razine tog hormona smanjuje i rizik za prejedanje. S obzirom na to da obiluje vlaknima, kus-kus pomaže u pravilnoj probavi hrane i pospješuje zdravlje gastrointestinalnog sustava. No, vlakna mogu smanjiti i rizik za zatvor, a na taj način se posredno prevenira cijeli niz bolesti među kojima su i rak želuca, debelog crijeva i rektuma.
Optimalna ravnoteža tjelesnih tekućina
Kus-kus sadrži pristojnu količinu kalija, koji je ključan za regulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Ravnoteža tekućina u tijelu je vrlo važna za regulaciju krvnog tlaka pa i na taj način kuskus pomaže u smanjenju rizika za razvoj ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Regulira tjelesni metabolizam
Visok udio proteina čini kuskus idealnim za reguliranje metabolizma cijelog tijela. Proteini su esencijalni dio tijela i nalaze se u kosi, koži, noktima, zubima, organima, mišićima, kostima, prirodnim kemijskim tvarima i enzimima. Kad postoji manjak proteina, mnogi organski sustavi u tijelu mogu prestati pravilno funkcionirati, što može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Zbog toga je kus-kus dragocjena namirnica naročito za vegane i vegetarijance kako bi nadoknadili gubitak važnih izvora proteina kao što su meso i mliječni proizvodi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....