Shutterstock
kako izgubiti kile

Vrijeme je za promjenu plana prehrane! Ove namirnice sprječavaju mršavljenje u 40-ima

Promjena prehrambenih i fitness navika je neophodna ako želite izgubiti kilograme


Sa svakom godinom koja dolazi, čini se da se lakše debljamo. Nažalost, to dobro primjećujemo. Kako starite, metabolizam se usporava, mijenja se sastav tijela i razina hormona. Vaša zaliha čiste mišićne mase također prirodno opada i nakupljate više masnoća. Zbog toga je pomjena prehrambenih i fitness navika neophodna ako želite izgubiti kilograme, rekla Lisa R. Young, savjetnica za prehranu i registrirana dijetetičarka, za Eat This, Not That!.

Izbacite ove namirnice iz prehrane što prije ako već niste:


Ultra-prerađena hrana

- Osobe starije od 40 godina počinju imati sporiji metabolizam. Stoga je ključno biti svjestan hrane koju konzumirate i ne jesti previše ultraprerađene hrane - objašnjava Young.

Takva hrana može u potpunosti poremetiti vaš plan mršavljenja, ali i pridonijeti razvoju srčanih bolesti, naglim skokovima razine šećera u krvi i dijabetesu. Prema Akademiji za prehranu i dijetetiku ultraprerađena hrana uključuje čips, krekere, instant obroke, brzu hranu i još mnogo toga.

Uz to, prošle godine je objavljena studija u British Medical Journalu koja je pokazala da američki muškarci koji jedu puno ultraprerađene hrane imaju 29 posto veći rizik od razvoja raka debelog crijeva u usporedbi s vršnjacima koji su konzumirali minimalno prerađene hrane. Možda je zaista vrijeme da je se riješite.

Umjesto toga, držite se cjelovitih namirnica poput voća, povrća, graha, orašastih plodova i ribe, predlaže Young.


Hrana s malo vlakana

Sigurno već znate da su vlakna neophodna ako želite izgubiti kilograma. Stoga je sasvim logično da vam hrana s malo vlakana neće pomoći ako pokušavate smršaviti u 40-ima i kasnije.

- Dijeta bogata vlaknima pomaže pojedincima da se osjećaju sitima, i to dulje vrijeme. Hrana bogata vlaknima normalizira rad crijeva, pomaže u kontroli razine glukoze u krvi i snižava razinu kolesterola. Ovo je bitno za osobe starije od 40 godina koje pokušavaju smršavjeti - objašnjava Young.

Prema Mount Sinai, neki primjeri hrane s malo vlakana uključuju rafinirani bijeli kruh, bijelu tjesteninu, brašno, tvrdi sir, mlijeko, kremastu juhu...

Ako želite unijeti vlakna, možete izabrati ove namirnice:

  • 3 tanje ploške crnog kruha: 6 g
  • jabuka s korom: 4 g
  • veća mandarina: 2,5 g
  • 200 g blitve: 2,5 g
  • 100 g cikle: 2,5 g
  • 30 g suhih šljiva: 4,8 g


Prerađeno meso

Mesne prerađevine su još jedna namirnica na popisu onih kojih se trebate kloniti.

- Ne samo da prerađeno meso sadrži preko dnevne preporuke zasićenih masnoća, već također može izazvati upalu u tijelu što može dovesti do debljanja. Neke zdravije alternative bi bile pileća prsa ili puretina (nemasno meso) - kaže Young.

Isto tako, istraživanja su pokazala da je prerađeno meso povezano sa značajnim rizikom od razvoja demencije.


Voćni sokovi

Iako tehnički ne spadaju pod hranu, voćni sokovi svakako trebaju biti na ovom popisu. Oni se možda čine zdravima, ali sadrže puno šećera.

- Najgore je to što voćni sokovi prolaze kroz obradu koja uklanja vlakna. Nedostatak vlakana i prisutnost šećera može uzrokovati nagli skok razine šećera u krvi što može dovesti do debljanja - objašnjava Young.

Umjesto da pijete voćni sok, odaberite svježe voće! Druge zdrave alternative uključuju gaziranu vodu ili prirodne biljne ledene čajeve.

Linker
27. travanj 2024 10:41