SHUTTERSTOCK
Ovo nismo znali

Trebate ih biti svjesni! Ovo su negativne nuspojave jedenja smeđe riže

Smeđa riža pruža puno esencijalnih nutrijenata, no postoje i neki neželjeni učinci kojih možda niste svjesni

Ne možemo govoriti o smeđoj riži, bez da se spomene bijela. Koja je zapravo razlika između ove dvije namirnice? Bijela riža je prerađena kako bi se uklonile korisne mekinje i klice, smeđa je kategorizirana kao zdravo cjelovito zrno jer su mekinje (oblik dijetalnih vlakana) i klice netaknute.

- Smeđa riža pruža više esencijalnih nutrijenata nego bijela, uključujući magnezij, željezo, vlakna, B-vitamine i antioksidanse - rekla je Lisa Moskovitz, registrirana dijetetičarka i izvršna direktorica NY Nutritiona, za Eat This, Not That!.

Uz to, studije su pokazale da zamjena bijele riže cjelovitim žitaricama, kao što je smeđa riža, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Sad znate koji su sve benefiti ove namirnice te koliko je nutritivno bogata. Međutim, postoje i neki neželjeni učinci kojih možda niste svjesni.


Možda sadrži tragove arsena

- Smeđa riža može sadržavati više otrovne kemikalije koja se zove arsen, a povezana je s rakom, srčanim bolestima i dijabetesom. Prirodno je prisutna našem okolišu, ali može biti više koncentrirana u određenim namirnicama poput riže ili proizvoda od nje - rekla je Moskovitz.

Za razliku od drugih vrsta usjeva, riža akumulira arsen u deset puta većim koncentracijama nego ostale žitarice. Studija koja je uspoređivala količinu arsena u riži pokazala je da smeđa riža ima više anorganskog arsena nego bijela.

Prema nutricionistici Melissi Mitri, ispiranje riže s puno vode neposredno prije kuhanja pomaže smanjiti količinu arsena.

- Nedavna istraživanja su pokazala da je ova metoda učinkovitija kod bijele riže nego kod smeđe - kaže registrirana dijetetičarka Lauren Panoff.

Iako biste ju morali konzumirati u velikim količinama da bi arsen imao veliki utjecaj na vaše zdravlje, dobro je ipak biti toga svjestan kada jedete ovu žitaricu.


Mogli biste osjetiti probavne probleme

- S obzirom na to da smeđa riža sadrži više vlakana, može uzrokovati probavne smetnje poput nadutosti i proljeva kod onih koji su osjetljivi na njih - upozorava Mitri.

Moskovitz se slaže s tim te naglašava da je to žitarica koju neki ljudi ne toleriraju dobro.

- Ako imate osjetljiv probavni trakt, a pogotovo ako se borite sa zatvorom, riža može dodatno pojačati taj problem. Iz tog razloga, dobro je mijenjati vrste namirnica i škroba koji konzumirate - kaže ona.


Vaše tijelo će trošiti antinutrijente

- Ono što možda nije toliko poznato jest da smeđa riža sadrži spojeve koji se nazivaju antinutrijenti, a koji mogu smanjiti apsorpciju nutrijenata iz te hrane - objašnjava Mitri.

U smeđoj riži se nalaze fitati (fitinska kiselina), a njihova prisutnost i u malim količinama može ometati apsorpciju i bioraspoloživost minerala poput željeza, cinka, magnezija i kalcija, te smanjivati funkcionalnost i probavljivost proteina i ugljikohidrata.

Tradicionalne metode koje mogu biti korisne u domaćinstvu za uklanjanje antinutrijenata iz različitih namirnice su mehanička obrada, namakanje, kuhanje, fermentacija, zračenje, klijanje i kemijsko tretiranje ili kombinacija ovih metoda. Što se tiče žitarica, mehanički postupci mljevenja miču vanjski sloj zrna i klicu te time reduciraju sadržaj fitata.

Isto tako, namakanje je jedan od najlakših fizikalnih procesa za redukciju antinutrijenata. Namakanje u vodi, sodi bikarboni ili otopini soli smanjuje sadržaj fitata za 21 posto.

Može se povećati šećer u krvi

Trebate znati da je smeđa riža škrob unatoč tome što ima razne benefite.

- Za one koji su svjesni unosa ugljikohidrata ili moraju pratiti razinu šećera u krvi, bilo da jedu bijelu ili smeđu rižu, porcije su važne. Jedna šalica kuhane smeđe riže ima otprilike istu količinu ugljikohidrata kao jedna šalica kuhane bijele riže - istaknula je Moskovitz.


Važno!

Ove negativne nuspojave ne znače da trebate prestati jesti smeđu rižu. Ona ima brojne prednosti.

- Ne trebate se bojati niti izbjegavati rižu, no ipak se preporučuje zamijeniti ju ponekad s drugim vrstama žitarica - kaže Moskovitz.

Mitri dodaje da će umjerena konzumacija riže i ispiranje prije kuhanja ograničiti negativne nuspojave.

Linker
05. ožujak 2024 18:36