SHUTTERSTOCK
puni energije

Top sedam namirnica za izgradnju mišića i brži gubitak kilograma

Pomoću njih organizam će dobiti sve najpotrebnije nutrijente

Ako vam je briga o zdravlju stil života, a to podrazumijeva redovitu tjelesnu aktivnost i adekvatnu kvalitetnu prehranu, postoje neke namirnice koje neizostavno treba uvrstiti u redovitu prehranu. Pomoću njih organizam će dobiti sve najpotrebnije nutrijente, mišići će se izgraditi, a vi ćete prštati od zdravlja i energije.

Brokula

Brokula ima više vitamina C od naranče, a sadrži i velike količine antioksidansa koji će pomoći u oporavku mišića i pozitivno djelovati na cjelokupni imunosni sustav. Također sadrži fitokemikalije koje imaju antiestrogenska svojstva, odnosno sudjeluju u smanjivanju razine estrogena, a povećavaju razinu testosterona i na taj način mogu pomoći u borbi protiv skladištenja masnoća u tijelu.

Losos

Kada je riječ o istovremenom gubljenju viška kilograma i dobivanju mišića, losos po svojim svojstvima pliva daleko ispred riblje konkurencije. Ova riba je izuzetno bogata proteinima - jedna standardna porcija može imati i do 30 grama proteina. Dodatni plus lososa je što su masnoće iz ove ribe zdravije od masnoća koje dobivamo iz mesa.

Maslac od kikirikija

Osim što je prepun proteina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, maslac od kikirikija je neizostavna hrana za izgradnju mišića, a također je poznat i kao obrok koji pruža djelotvornu pomoć pri oporavku mišića nakon ozljede. Sve te karakteristike čine ga idealnim dodatkom shakeu koji ćete popiti poslije treninga.

image
SHUTTERSTOCK

Jaja

Ova namirnica koju možete spremiti iznimno brzo i jednostavno neizostavan je obrok svih osoba koje su na sportskom prehrambenom režimu. Jedno jaje srednje veličine sadrži otprilike pet do šest grama proteina i samo 60 kalorija. Također je važno napomenuti da su jaja bogata BCAA - aminokiselinama razgranatog lanca - koje pomažu u mišićnom rastu i razvoju i nužne su za jačanje sinteze proteina tijekom i nakon treninga. Zbog toga bi svi vježbači trebali uvrstiti jaja u redovitu prehranu.

Svježi posni sir

Svježi sir odličan je izvor kazeina i proteina sirutke. Protein sirutke ima ključnu ulogu u izgradnji mišića i sagorijevanju masnoća i zato je neizostavan dio prehrane bodybuildera i svih koji se brinu o svojoj mišićnoj masi. Sirutka je lako probavljiv protein, treba joj oko jedan sat da se u potpunosti razgradi nakon konzumacije. Kazein je, s druge strane, mliječni protein koji tvori osamdeset posto proteina kravljeg mlijeka i sporije se probavlja od proteina sirutke, treba mu oko sedam sati da se probavi u potpunosti. Sve to kravlji posni sir čini optimalnim izborom za večernji obrok, jer će tijelo držati u anaboličkom stanju (u kojem se potiče rast mišića) tijekom noći.

Piletina

Piletina je dobar izvor proteina. Otprilike 200 grama pilećih prsa sadrži isto toliko kalorija, oko 40 grama proteina i samo dva grama masnoća. Pileća prsa jedna su od najsvestranijih namirnica, jer se mogu dodavati sendvičima, od njih se mogu napraviti ukusni odresci na žaru i najrazličitije salate. Bez obzira na to koji su vam ciljevi i želite li izgraditi mišićnu masu ili izgubiti koji kilogram, piletina bi se svakako trebala naći na vašem meniju.

Tuna

Meso tune savršena je hrana za sve koji žele pružiti svom tijelu najbolje. Jedna limenka tunjevine sadrži oko 41 gram proteina i samo pet grama masnoća. Međutim, ograničite se na jednu konzervu tune tjedno zbog žive koju riba može sadržavati.

Linker
23. travanj 2024 14:55