TAVA ZA PALAČINKE

Perfluorooktanoična kiselina (PFOA) tvar je koja se može naći u svemu - od sofa, preko tepiha do lonaca i tava s neprijanjajućim dnom, a znanstvenici su je povezali s povećanim rizikom od bolesti štitnjače

Tava za palačinke

Tava može biti štetna za zdravlje

Perfluorooktanoična kiselina (PFOA) tvar je koja se može naći u svemu - od sofa, preko tepiha do lonaca i tava s neprijanjajućim dnom, a znanstvenici su je povezali s povećanim rizikom od bolesti štitnjače. Kemikalija, kažu znanstvenici, vrlo lako ulazi u organizam i potom se veže na tkivo.

Ljudi s visokim razinama PFOA u krvi imaju dva puta veću mogućnost od oboljenja štitnjače, za razliku od onih s nižim razinama, pokazalo je istraživanje na 4000 odraslih Amerikanaca, objavljeno u medicinskom časopisu Environmental Health Perspectives. Znanstvenici navode i da svi imamo PFOA u tijelu koja dolazi iz okoliša.

Kemikalija je toliko stabilna da godinama može ostati u tkivima. Otkrivena je u ljudima diljem svijeta, kao i u prirodi kod ptica, riba i polarnih medvjeda.

- Naša analiza pokazuje višegodišnje sumnje da kod prosječne odrasle populacije postoji čvrsta statistička veza između veće koncentracije PFOA u krvi i bolesti štitnjače - rekao je profesor epidemiologije na medicinskoj školi Peninsula u Exeteru, David Melzer, koji je sudjelovao istraživanju.ž

Tava za palačinke

Linker
08. svibanj 2024 07:43