Hrana koju jedemo ima ogroman utjecaj na to kako se osjećamo, radimo i napredujemo. Neke se namirnice izdvajaju od ostalih, ne samo zato što su izvrsnog okusa, već i zato što su prepune vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje su našem tijelu potrebne za najbolje funkcioniranje.
U ovom ćemo članku zaroniti u neke od namirnica koje su najbogatije hranjivim tvarima, raščlaniti što ih čini tako posebnima i kako mogu dodati stvarnu vrijednost vašoj svakodnevnoj prehrani.
Losos
Masna riba poput lososa bogata je omega-3 masnim kiselinama, neophodnim za mozak, srce i imunološki sustav. Porcija divljeg lososa od 100 grama sadrži oko 2,2 grama omega-3 masnih kiselina i 25 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno s važnim vitaminima poput magnezija, kalija i vitamina B skupine. Losos je također niskokaloričan i zasitan, što ga čini odličnim izborom za uravnotežen obrok.
Srdele
Mala plava riba koja se može jesti cijela, pruža gotovo sve hranjive tvari koje su potrebne vašem tijelu, uključujući omega-3 masne kiseline koje su odlične za srce.
Kelj
Kelj je prepun vitamina A, C i K, kao i minerala poput kalcija, magnezija i kalija. Ovo lisnato zeleno povrće također sadrži spojeve koji mogu pomoći u borbi protiv raka. Niskokaloričan, ali bogat vlaknima, kelj je svestran i hranjiv dodatak svakom obroku.
Morske alge
Različite vrste morskih algi, kao što je nori, daju važne minerale poput kalcija, željeza i joda. Jod je ključan za rad štitnjače, koja regulira metabolizam, a neke studije sugeriraju da spojevi u morskim algama mogu ponuditi i antioksidativne prednosti, pomažući u zaštiti od oštećenja stanica.
Češnjak
Češnjak nije samo aromatičan, već je i bogat vitaminima C, B6 i važnim mineralima poput kalija i selena. Sadrži alicin, sumporni spoj koji može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti snižavanjem krvnog tlaka i poboljšanjem razine kolesterola.
Školjke
Školjke poput kamenica i dagnji vrlo su hranjive i posebno bogate vitaminom B12 i cinkom. Školjke također osiguravaju vitamin C, kalij i željezo, a kada ih kupujete, provjerite dolaze li iz sigurnih i održivih izvora, jer neke mogu sadržavati toksine.
Krumpir
Krumpir nudi obilje hranjivih tvari, uključujući kalij, magnezij i vitamine C i B. Jedenje s kožom povećava unos vlakana, a osim toga je i vrlo zasitan, što može pomoći u kontroli tjelesne težine, jer može smanjiti potrebu za nepotrebnim grickanjem.
Jetra
Životinjska jetra prepuna je esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina A, željeza, cinka i visokokvalitetnih proteina. Mala porcija jetrice jednom tjedno može vam pomoći da zadovoljite svoje prehrambene potrebe za nekolicinu važnih vitamina i minerala.
Bobice
Bobičasto voće, poput borovnica, bogato je antioksidansima poput antocijana, koji mogu poboljšati rad mozga i zaštititi od određenih bolesti. Također pomažu u održavanju zdravih krvnih žila, podržavajući dobru cirkulaciju.
Jaja
Jaja se često nazivaju "prirodnim multivitaminom" jer sadrže gotovo sve hranjive tvari koje su potrebne vašem tijelu. Žumanjak sadrži važne vitamine, zdrave masti i antioksidanse koji štite vaše oči, a osim toga jaja su pristupačna, zasitna i jednostavna za pripremu.
Brokula
Ova zelena biljka bogata je vitaminima A, C i K (važan za zdravlje kostiju), ali i folatima. Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a s obzirom na to da žene dvostruko više pate od nje nego muškarci, nedvojbeno je da je brokula važna za žensko mentalno zdravlje.
Neka istraživanja pokazuju da brokula i srodno joj povrće potencijalno mogu preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra.
Kakao i tamna čokolada
Kakao je bogat mineralima poput željeza, magnezija i antioksidansa, a neke studije sugeriraju da tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može poboljšati zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i kolesterola. Međutim, čokoladu treba jesti umjereno, jer su njezine zdravstvene koristi ograničene.
Hrana za zdravlje
Raznolika prehrana koja uključuje niz namirnica bogatih hranjivim tvarima ključna je za optimalno zdravlje. Uključivanje masne ribe, lisnatog povrća i bobičastog voća može značajno povećati unos hranjivih tvari. Ne zaboravite odabirati svježu, cjelovitu hranu umjesto prerađene kako biste podržali zdravlje i funkcije vašeg tijela i smanjili rizik od mogućih kroničnih bolesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....