Jedete li slanutak?

 SHUTTERSTOCK
tako ukusan

Sitan, ali dinamitan: poboljšava zdravlje srca i očiju, smanjuje rizik od raka te pomaže kod viška kilograma

Ovu namirnicu često zaboravimo, ali ne bismo trebali jer ima odlične benefite

Često zaboravimo na slanutak i dobrobiti koje nam može pružiti ova mahunarka bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Samo neke od hranjivih tvari koje sadrži su vitamini B6 i C, folati, mangan, kalcij i magnezij. Ovo su dobrobiti zbog kojih biste ovu nutritivno bogatu namirnicu trebali dodati u prehranu:


Regulira razinu šećera u krvi

Glikemijski indeks slanutka je 28, što je donja granica. I to je jedan od razloga zašto ne podiže razinu šećera u krvi. Postoje neka preliminarna istraživanja koja pokazuju da osobe koje redovito jedu slanutak mogu smanjiti rizik od dijabetesa.

Isto tako, konzumacija slanutka umjesto pšenice može dovesti do niže razine glukoze u krvi nakon obroka. Ova mahunarka je bogata vlaknima, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Uz to, vlakna mogu kontrolirati apetit, a to pomaže da se klonite hrane s visokim glikemijskim indeksom.


Pomaže kod mršavljenja

Baš zato što sadrži vlakna, može nam pomoći da dužemo osjećamo sitost i tako se klonimo visokokalorične hrane.

Isto tako, slanutak sadrži i proteine koji mogu regulirati težinu. Studije su pokazale da osobe koje unose velike količine proteina, ne samo da gube na tjelesnoj težini, nego mogu izgubiti više tjelesne masti. Također, toplinski učinak proteina je 30 posto, a to znači da ćete sagorjeti 30 posto kalorija tijekom njihove probave.


Poboljšava zdravlje probavnog sustava

Naravno, i tu važnu ulogu igraju vlakna koja pomažu spriječiti zatvor i potiču probavu. Oni djeluju kao sredstvo za povećanje volumena u probavnom sustavu, čime poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Što je još važnije, pomažu u održavanju ravnoteže pH vrijednosti, povećavaju razinu zdravih crijevnih bakterija, a smanjuju broj nezdravih.

Uz to, važan nutritivni sastojak slanutka je i škrob koji, također, može pomoći probavi.

image
SHUTTERSTOCK



Poboljšava zdravlje srca

Ova mahunarka sadrži kalij, vlakna i vitamine C i B6, a svi oni podržavaju zdravlje srca. Vlakna pomažu u snižavanju ukupnog kolesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Također, uklanjaju plak s arterija i poboljšavaju njihovo zdravlje. To pogoduje srcu. Uz to, studije su pokazale da topiva vlakna u slanutku mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Isto tako, u ovoj narminici se nalazi kalij koji, prema studijama, može smanjiti rizik od srčanog udara.

Folat u slanutku, također doprinosi, zdravlju srca jer sprječava rada homocisteina, aminokiseline koja pomaže u stvaranju krvnih ugrušaka.


Smanjuje rizik od raka

Selen ne nalazi u većini voća i povrća, ali se nalazi u ovoj mahunarki. Ovaj mineral poboljšava funkcioniranje jetre, omogućujući joj detoksikaciju određenih spojeva koji uzrokuju rak u tijelu te tako suzbija upalu i sprječava rast tumora.

Folat u slanutku ima ulogu i u sintezi i popravku DNK, zbog toga sprječava nastanak stanica raka koje su često posljedica mutacija u njima. Isto tako, ova biljka sadrži i fitokemikalije zvane saponini koje sprječavaju razmnožavanje i proliferaciju stanica raka.

Vlakna u slanutku također pomažu u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. A vitamin C djeluje kao antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i u potpunosti sprječava rak. Studije su otkrile da uzimanje izoflavona (koje sadrži ova biljka) može smanjiti rizik od raka dojke.


Odličan izvor proteina

Ova namirnica je jedan od najvećih izvora biljnih proteina. Samo 100 grama ove mahunarke sadrži čak 19 grama proteina. Moramo naglasiti da su bjelančevine važne za gotovo sve funkcije tijela, od poboljšanja zdravlja vitalnih organa, mišića i tkiva do usporavanja procea starenja, a pomažu i u kontroli razine šećera u krvi, stvaranju hemoglobina i važnih antitijela. Također pomaže u zacjeljivanju ozljeda i rana.

Ali pazite da slanutak kombinirate s drugim izvorima proteina jer je on nekompletan protein, što znači da ne sadrži sve aminokiseline koje su potrebne tijelu.


Bogat važnim nutrijentima

Slanutak je odličan izvor magnezija, cinka i željeza. Uz to, sadrži dobro količinu vitamina B i A (beta-karoten). Kombinacija magnezija, mangana i vitamina B (točnije vitamin B6) koja se nalazi u ovoj mahunarki pomaže smanjiti simtpome PMS-a. Dok kombinacija mangezija, mangana i željeza održava zdravlje kostiju.

Isto tako, željezo u slanutku sprječava umor, anemiju i poboljšava kvalitetu krvi, a i bori se protiv opadanja kose. Dok vitamin A poboljšava zdravlje kože i očiju jer sprječava teške očne bolesti poput katarakte i makularne degeneracije.


Pomaže kod bora

Čini se da slanutak može učiniti čuda. Osim što može spriječiti razne bolesti, ova namirnica nam pomaže da ostanemo mladoliki. To se može pripisati manganu, koji daje energiju stanicama i bori se protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bore. No, nije samo mangan zaslužan antiaging učinak, i vitamin B djeluje kao gorivo za stanice.

Ovu biljku možete koristiti i kao masku za licu za smanjenje staračkih pjega. Jednostavno pastu od slanutka pomiješajte s kurkumom, nanesite smjesu za lice ujutro. Ostavite da djeluje 15 minuta i zatim isperite hladnom vodom.


Sprječava gubitak kose

S obzirom na to da je bogat proteinima, slanutak može spriječiti gubitak kose. Također, sadrži i mangan koji može ojačati vašu kosu, a brojna istraživanja su pokazala da upravo nedostatak mangana može dovesti do sporijeg rasta.

Isto tako, vitamin A i cink koji se nalaze u ovoj mahunarki bore se protiv prhuti. Možete jednostavno pomiješati šest žlica pasiranog slanutka s vodom i umasirati u vlasište. Ostavite da odstoji 15 minuta prije nego što isperete.

Osim što sprječava prhut, cink u slanutku može spriječiti stanjivanje kose, dok bakar može pomoći u ponovnom rastu, posebno kod osoba koje su je izgubile zbog medicinskih tretmana poput kemoterapije.


Poboljšava zdravlje očiju

S obzirom na to da sadrži beta-karotene, slanutak može poboljšati zdravlje očiju. No, nisu samo beta-karoteni odlični za održavanje vida, i cink je važan esencijalni nutrijent koji se nalazi u ovoj mahunarki. On pomaže u transportu vitamina A iz jetre u mrežnicu. Isto tako, može pomoći u sprječavanju napredovanja makularne degeneracije.


Jača kosti

Slanutak sadrži kalcij, a znamo koliko je on važan za kosti, ali i magnezij, još jedan mineral koji vaše tijelo koristi za izgradnju kostiju. Ostali minerali u slanutku koji poboljšavaju zdravlje kostiju uključuju mangan, cink, vitamin K, fosfat, a svi oni pomažu u održavanju strukture kostiju.

Fosfat uz kalcij uvelike pridonosi pravilnoj mineralizaciji kostiju, no važno je paziti da ne dođe do prevelikog unosa fosfora, jer on uz premalo kalcija, može dovesti do gubitka koštane mase.

Nadalje, vitamin K u slanutku također poboljšava apsorpciju kalcija. Niske razine vitamina K često su povezane s prijelomima kostiju. A željezo i cink u slanutku važni su za proizvodnju i sazrijevanje kolagena, još jednog važnog proteina koji podržava zdravlje kostiju i hrskavice.


Podržava trudnoću

Folati, vlakna, proteini, željezo i kalcij su važni nutrijenti koji se nalaze u slanutku, a njihova uloga je izuzetno važna tijekom trudnoće.

Najviše se ističe folat koji je najvažniji nutrijent tijekom trudnoće. Neophodan je za zdravlje majke i fetusa. Također smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i niske porođajne težine. Nedovoljna količina folata tijekom trudnoće također može izložiti dijete riziku od infekcija i bolesti u kasnijoj fazi života.


Pomaže u smanjenju upale

Studije su pokazale da najmanje četiri porcije slanutka tjedno mogu smanjiti šanse za upalu. Što znači da nas ova namirnica odlično štiti od kroničnih bolesti i raka. Ostale hranjive tvari u slanutku, poput vitamina A, C i B6, vlakana, proteina, magnezija, selena i željeza, također pomažu u borbi protiv upale.

Linker
25. travanj 2024 14:04