Jaja i špinat sjajna su kombinacija

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
slobodno navalite

Sad ćemo ga češće jesti: Ne samo da snižava tlak i regulira kolesterol, već je i najbolje povrće za skidanje sala s trbuha

Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve to je povezano smanjenjem masnog tkiva na trbuhu

Špinat bismo trebali jesti cijele godine, a osobito u proljetnim mjesecima kada organizmu, nakon iscrpljujuće zime, nedostaje vitamina i minerala. Špinat je na glasu kao odličan izvor željeza - što nije netočno, jer jedna prosječna porcija pokriva 21 posto preporučene dnevne količine (RDA) - ali još je bolji izvor vitamina A (59 posto RDA po porciji), folne kiseline (49 posto), mangana (44 posto) te vitamina C (34 posto). Među njegovim jačim sastojcima su i vitamini B skupine, vitamini E, PP i K, zatim magnezij, kalcij, kalij, natrij, fosfor, cink, sumpor, jod, bakar, aminokiseline arginin i lizin te dijetalna vlakna.

Koristi od sastojaka špinata su višestruke. Primjerice, magnezij je nužan za rad svih mišića, pa tako i srca, kalij olakšava rad srca i bubrega, pospješuje čišćenje organizma, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu, vitamini B skupine važni su u metabolizmu ugljikohidrata, jačaju živce i poboljšavaju aktivnost mozga te povoljno djeluju na kosu, kožu i nokte, vitamin C jača imunitet, vlakna povećavaju opću otpornost organizma i potiču peristaltiku crijeva itd.

Folna kiselina iznimno je važna u građi crvenih krvnih stanica i u trudnoći, jer omogućuje pravilan razvoj fetusa. Sastojci špinata, osim toga, sudjeluju u procesu obnavljanja epiderme, umiruju živčani sustav, djeluju kao koagulanti, reguliraju razinu kolesterola u tijelu...

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


I to nije sve

Pokazalo se da je špinat i najbolje povrće za skidanje masnih naslaga s trbuha

Skidanje sala s trbuha može biti frustrirajuć proces, ali se ne može požuriti. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika. Na primjer, uključivanje više vlakana i proteina u prehranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera te redovito vježbanje mogu biti odlične opcije za početak.

Ako vam je cilj riješiti se trbušnog sala, važno je napraviti male promjene u prehrani i rutini vježbanja. Jedan od načina na koji to možete učiniti je uključivanje više povrća u svaki obrok.

Prema dijetetičarki Courtney D’Angelo, najbolje povrće koje će vam pomoći da smršavite I izgubite salo na trbuhu je upravo - špinat.

- Špinat je pun hranjivih tvari, što ga čini hranjivim i zdravim za vaše tijelo. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve to je povezano smanjenjem masnog tkiva na trbuhu - rekla je.


Po osobi 450 g

Špinat termičkom pripremom gubi dosta na težini i količini vode. Stoga bez obzira na način pripreme treba kupiti 450 g svježeg špinata po osobi. Najbolje ga je odmah pripremiti, a ako baš morate, možete ga čuvati u najlonskoj vrećici u hladnjaku dva-tri dana. Izvan sezone praktično ga je zamijeniti zamrznutim.

Linker
29. travanj 2024 12:11