FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Hrana za srce i mozak

Recepti za tri salate od kelja koje ćete obožavati i za koje vam ne treba više od 30 minuta

Kelj je prava supernamirnica koja s visokim sadržajem antioksidanata i željeza potiče zdravlje srca, povećava energiju i poboljšava kognitivne funkcije

Tamno lisnato povrće kao što su špinat, blitva i kelj odlična su hrana za mozak. Bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i hranjivim tvarima koje pomažu zdravlje živčanog sustava, izjavila je za Well+Good dr. Lisa Mosconi, neuroznanstvenica i autorica knjige "Brain Food: The Surprising Science of Eating for Cognitive Power". Neki od najboljih recepata s keljom spremni su za pola sata. Možete se poigrati sa sastojcima i uživati tijekom tjedna u raznim jelima - kao bazu za omlet, u juhi i varivima, pomiješan u zdjelu sa žitnom kašom, na lešo s krumpirom ili punjen u burrito.

Donosimo tri jednostavna recepta za salatu, koja može biti idealan obrok nakon dugog radnog dana, a ujedno ćete iskoristiti sve prednosti kelja.


1. Jednostavan recept za salatu od kelja sa svježim preljevom od meda

Ova zdrava salata ima lijepu ravnotežu slatkog i slanog s dodatkom meda kao prirodnog zaslađivača koji daje moćan okus. Proteine, vlakna i zdrave masti, što će pružiti dužu sitost, osiguravaju orašastosti plodovi.

Sastojci:

* 3 žlice svježeg soka od limuna,

* 1 žlica meda,

* 1/2 žličice soli,

* hrpa svježeg kelja, grubo sjeckana

* 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na tanke ploške,

* 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

* 1/2 šalice sirovih badema, grubo sjeckanih,

* 1 velika šaka feta sira, smrvljena,


Priprema:

  1. Stavite sok od limuna, med i sol u veliku zdjelu i umutite.
  2. Dodajte kelj i mrkvu, a zatim rukama sve zajedno stisnite, što će pomoći začiniti kelj i mrkvu te omekšati kelj tako da je ukusnije jesti sirovo.
  3. Stavite maslinovo ulje u malu tavu na srednjoj vatri i dodajte bademe. Miješajte 1-2 minute dok bademi ne postanu zlatno smeđi.
  4. Prelijte vruće bademe i ulje preko kelja i izmiješajte.
  5. Pospite smrvljenim sirom.


2. Zdravi makeover Cezar salate

Zdravi makeover klasične Cezar salate u kojoj kelj pridonosi zdravlju mozga, dok krutoni osiguravaju vlakna. Preljev je kombinacija avokada i tahinija tako da ćete i dalje zadržati onaj kremasti okus Cezar salate.

Sastojci:

* 3 kriške kruha od žitarica, narezane na male kockice,

* 1 žlica ulja avokada (može i maslinovo ulje),

* 1 žličica češnjaka u prahu,

* 1 žličica morske soli,

* velika hrpa kelja, izrezanog na trakice,

* 2 žlice ulja avokada (ili maslinova ulja),

* 1/4 šalice tahinija,

* 2 žličice svježeg soka od limuna,

* 2 češnja češnjaka,

* 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra,

* 1 šalica mješavine kvinoje i riže (alternativa je smeđa riža)


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu i papirom obložite lim za pečenje. Kockice kruha ubacite u zdjelu i pomiješajte s uljem, češnjakom u prahu i 1/2 žličice soli.
  2. Pecite kockice kruha u pećnici, prevrćući ih sa svih strana, pa kad postanu hrskavi istresite sa strane.
  3. U zdjelu stavite kelj.
  4. Pomiješajte ulje avokada (može i maslinovo ulje), tahini, 2 žlice vode, limunov sok, češnjak, papar i 1/2 žličice soli u zdjeli.
  5. Smjesu kvinoje i riže stavite u mikrovalnu pećnicu 90 sekundi, a zatim žitarice stavite u tavu s uljem avokada dok ne postanu hrskave. (Možete koristiti i prethodno skuhanu smeđu rižu). Pomiješajte s keljom.
  6. Na kraju dodajte krutone i preljev u kelj i uživajte!


3. Antiupalna salata od kelja

Kurkuma, đumbir i limun djeluju antiupalno, kao začini se lijepo slažu, a orasi osiguravaju zdrave masti koje će vas dugo držati sitima. Osim toga, metvica hladi pa je salata idealna za ljeto. No, svejedno je poslužite li ju toplu ili hladnu - oba su okusa nevjerojatna.

Za preljev:

* maslinovo ulje,

* kurkuma,

* đumbir,

* sok od limuna,

* senf.

Sastojke izmiješajte u glatku smjesu.

Hladna salata

* kelj,

* orasi,

* metvica,

* crveni luk.

Kelj nasjeckajte na tanke trake i u zdjelu dodajte ostale sastojke. Prelijte preljevom i dobro izmiješajte. Pustite nekoliko minuta da se sastojci prožmu pa poslužite.


Topla salata

* brokula,

* karfiol,

* prokulice,

* mrkva,

* peršin

Povrće posipajte zdravim uljem, poput maslinovog ulja, a po želji dodajte sol i papar.

Pecite u pećnici 10-20 minuta. Stavite povrće u zdjelu, a zatim prelijte preljevom pa poslužite. Dobar tek!

Linker
05. ožujak 2024 19:14