Kad čujete koje sve dobrobiti za zdravlje nosi ovo skromno proljetno povrće, bit će vam jasno da ne dobiva ni izbliza onoliko pažnje koliko zaslužuje

skromno povrće

Prava je šteta što ga se sjetimo samo za Uskrs: značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa pa čak i raka

Ovo proljetno povrće ima za ponuditi mnogo više od malo boje vašoj salati ili sendviču. Sadrži vrlo malo kalorija, no krcato je nutrijentima koji donose brojne dobrobiti za zdravlje, od jačanja imuniteta do smanjenja masnih stanica


O mladom luku se ne govori i ne piše mnogo. Sjetimo ga se uglavnom u proljeće jer je gotovo zaštitni znak uskrsne trpeze, zajedno s kuhanim jajima, šunkom i francuskom salatom. I dobro, ponekad ga znamo dodati u neki sendvič ili u zelenu salatu, uglavnom u dekorativne svrhe jer izgleda atraktivno kad se nasjecka na kolutiće. No, mladi luk je toliko puno više od toga. Za početak on jelima, bilo da ga dodajete u juhe, umake, kajganu ili pire, daje onaj poseban umami okus. Osim toga, mladi luk je i jedna od najjeftinijih vrsta povrća iako je po svom nutritivnom sastavu i dobrobitima za zdravlje superhrana. Prisjetimo li se cijena nekih drugih super namirnica, poput borovnica, acai bobica i slično, jasno je da je mladi luk superhrana dostupna svima. Pitate se po čemu je mladi luk superhrana? Pa mogli bismo ga opisati i kao luk na steroidima: luk sam po sebi ima čudesne dobrobiti za zdravlje, a mladi luk ima sve to isto, ali u mnogo većoj koncentraciji! Kad čujete koje sve dobrobiti za zdravlje nosi ovo skromno proljetno povrće, bit će vam jasno da ne dobiva ni izbliza onoliko pažnje koliko zaslužuje.


Tako moćan

Mladi luk (Allium ursinum L.) jednogodišnja je biljka iz porodice Allium kojoj pripadaju i češnjak, crveni luk, poriluk i vlasac. Nema zadebljalu lukovicu i ima nešto blaži okus od većine vrsta luka. Poput većine povrća i voća, sastoji se većinom od vode. Šalica mladog luka ima samo 32 kalorije, masti samo u tragovima i nula kolesterola. Ima i manje šećera i ugljikohidrata od povrća poput mrkve, krumpira ili kukuruza. No, mladi luk obiluje bioaktivnim tvarima koje pomažu u kontroli i liječenju niza bolesti i poremećaja, a tradicionalno se koristio za liječenje glavobolje, prehlade, boli u trbuhu te srčanih bolesti. Bogat je i flavonoidima, sumpornim tvarima i antioksidansima koji imaju pozitivan učinak na zdravlje. Mladi luk je odličan izvor vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin). Sadrži dvostruko veću količinu vitamina K od dnevno preporučene u samo jednoj šalici, a izvor je i drugih vitamina i minerala, poput kalcija i kalija.

image
SHUTTERSTOCK

Protiv debljine i za bolju kontrolu dijabetesa

Mladi luk je naročito poželjna namirnica za one koji pokušavaju smršaviti. Vitamin B1 koji sadrži u priličnoj količini sprečava debljanje i akumulaciju masti. A istraživanja su pokazala da sadrži i feruličnu kiselinu i kvercetin, tvari koje također sprečavaju nakupljanje masti u tijelu pa redovitom konzumacijom mladog luka dolazi do toga da se masnoće u većoj mjeri koriste kao izvor energije, a manje se talože. Osim toga, mladi luk smanjuje osjećaj gladi zahvaljujući velikoj količini vlakana koja pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i održavaju razinu kolesterola na normalnim vrijednostima te ima zanemariv broj kalorija. Za dijabetičare će biti koristan podatak da ovo povrće pomaže u kontroli te bolesti. Naime, antioksidansi koje sadrži odgađaju probavu ugljikohidrata te usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok, a to sprečava naglo podizanje razine šećera u krvi nakon obroka. Naravno, tu su i brojni fitonutrijenti, uključujući i antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala - tvari koje mogu dovesti do razvoja raka, upala i bolesti povezanih sa starenjem. Samo imajte na umu da antioksidansi gube svoju učinkovitost kuhanjem pa je u tom smislu najbolje mladi luk jesti svjež.


Prijatelj imuniteta, srca i kostiju i neprijatelj raka

Mladi luk obiluje vitaminom K koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali je važan i stoga što sprečava stvrdnjavanje krvnih žila tako što onemogućuje stvaranje naslaga kalcija na stijenkama žila. A uz to je i pravi koncentrat vitamina C za koji je dokazano da pomaže u jačanju imuniteta i prevenciji infekcija. Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu Food Chemistry otkrilo je u mladom luku specifičnu tvar koja povećava proizvodnju protutijela za borbu protiv gripe. Istraživanja su inače pokazala i da ekstrakt mladog luka može značajno sniziti nekoliko rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti, poput razine ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL kolesterola, a time se smanjuje i rizik za razvoj srčanih bolesti. Mladi luk je dobar i za zdravlje kostiju i to opet zahvaljujući vitaminu K koji povećava proizvodnju proteina potrebnih za povećanje gustoće kostiju. Naposljetku, možda i najimpresivnija dobrobit mladog luka je to što sadrži tvari, među kojima i alicin, koje mogu spriječiti razvoj određenih vrsta tumora, prvenstveno raka debelog crijeva, prostate i želuca. Te tvari smanjuju upalu i sprečavaju širenje stanica raka u druge dijelove tijela.


Oprezno

S obzirom na visok udio vitamina K, koji djeluje suprotno od lijekova protiv zgrušavanja krvi, osobe koje uzimaju takve lijekove, trebale bi se posavjetovati s liječnikom da provjere je li i u kojoj količini konzumacija mladog luka za njih sigurna.

Poigrajte se idejama

Birajte mladi luk svijetle boje i hrskavih listova i držite ga u hladnjaku jer će tako duže zadržati svježinu. Prije upotrebe odrežite vrh i donji dio i isperite ga pod vodom. I, nemojte ga koristiti samo kao nekakav dodatak i ukras na salati ili odrescima, pretvorite ga u protagonista vaših jela:

  • Premažite ga maslinovim uljem, posolite i popaprite te pecite na grillu nekoliko minuta kako biste dobio što puniji, slatkasto-slani okus.
  • Skuhani mladi luk stavite u blender, dodajte jaja, brašno i malo parmezana ili soja umaka i dobit ćete božanstveni pire.
  • Skuhajte ga s povrćem po želji, sameljite štapnim mikserom i pretvorite u ukusnu i zdravu kremastu juhu.
  • Nasjeckajte mladi luk i popržite na maslacu, a zatim ga zalijte umućenim jajima i dobit ćete vrlo aromatičan omlet.

Linker
19. travanj 2024 09:25