FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
istražili smo

Popularni lijek protiv anemije i visokog tlaka pokazao se odličnim afrodizijakom te saveznikom u mršavljenju

Ovo povrće neugledna izgleda obiluje dragocjenim nutrijentima poput folata, željeza i vitamina C i pravi je eliksir za zdravlje, a naročito je korisna za trudnice te u slučaju anemije i visokog tlaka


Cikla je korjenasto povrće specifičnog slatkastog okusa koje se od davnina koristi u kuhinjama širom svijeta. Iako je još donedavno bila dosta zanemarena te se uglavnom koristila samo za spravljanje salata tijekom zime, zbog svojih nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje posljednjih godina postaje sve popularnija, pa tako malo-pomalo otkrivamo da se cikla zapravo može konzumirati na mali milijun načina - od smoothieja, sokova i salata do variva ili kao sastojak za crvene njoke ili tjesteninu. Karakterističnu crvenu boju daje joj skupina crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini, a riječ je o snažnim antioksidansima koji pomažu u prevenciji mnogih degenerativnih bolesti. Jedan od tih pigmenata je i betalain, koji se u prehrambenoj industriji koristi kao bojilo. Iako je uvriježeno da se od cikle koristi samo korijen, i listovi su dragocjeni jer obiluju vitaminima pa ih nemojte bacati, već i njih upotrijebite.


Po kalorijama lagana, a po djelovanju moćna

Cikla se sastoji od 90 posto vode te je stoga odlična namirnica za detoksikacijsku dijetu protiv zadržavanja suvišne tekućine u tkivima. Uz to sadrži malo kalorija pa je općenito pogodna za sve one koji vode računa o liniji ili žele smršavjeti. A da ne govorimo o soku od cikle, koji se smatra gotovo čarobnim napitkom za osobe koje pate od anemije jer pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica. Među sportašima je na glasu kao prirodni doping jer je moćan izvor energije, a zahvaljujući tome što sadrži nitrate može povećati fizičku izdržljivost.


Za srce, mozak i izdržljivost

Brojne studije su pokazale da je cikla od velike pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Obiluje nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, a on pomaže u opuštanju i širenju krvnih žila te tako snižava tlak i sprečava razvoj hipertenzije. Istraživanje Britanske fundacije za srce pokazalo je da svakodnevno pijenje jedne čaše soka od cikle može sniziti krvni tlak kod oboljelih od hipertenzije, čak i ako je inače nisu uspješno kontrolirali lijekovima. Stručnjaci tvrde da zbog visokog udjela folata, koji ima ključnu ulogu u sprečavanju oštećenja krvnih žila, redovito konzumiranje cikle može smanjiti rizik za srčani i moždani udar. Istraživanja su potvrdila da cikla može povećati i izdržljivost u sportskoj aktivnosti, za što su također zaslužni nitrati jer omogućuju veći dovod kisika u stanice mišića te ih čine snažnijim i izdržljivijim. Cikla može poboljšati i probavne funkcije jer je jedan od najbogatijih izvora glutamina, aminokiseline nužne za zdravlje crijeva, a uz to obiluje vlaknima koja pospješuju rad crijeva. Naposljetku, nitrati su zaslužni i za to što cikla poboljšava neuroplastičnost mozga, a istraživanja su pokazala da konzumacija tog povrća usporava procese slabljenja kognitivnih funkcija i može djelovati kao prevencija demencije.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Svestrano povrće

Već smo spomenuli da cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija, a magnezij i kalij pomažu u detoksikaciji tijela te izlučivanju suvišne tekućine i sprečavanju otečenosti i nadutosti. Zbog značajne količine željeza i vitamina C koji pospješuje njegovu apsorpciju cikla je odlična za ublažavanje i prevenciju anemije. Zahvaljujući obilju folata poželjna je namirnica za trudnice jer folati sprečavaju nastanak defekata ploda. Nadalje, cikla s kombinacijom antioksidansa - vitamina C i vitamina B-skupine - snaži naš prirodni imunitet i ublažava simptome astme te djeluje kao dobra prevencija za respiratorne probleme. Beta-karoten iz cikle smanjuje ili usporava razvoj makularne degeneracije oka te djeluje kao prevencija katarakte. Flavonoidi i vitamin C jačaju strukturu kapilara te sprečavaju njihovu krhkost. Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju, a kalij sprečava gubitak kalcija kroz mokraću. Važno je spomenuti i da biljni pigmenti koji cikli daju intenzivnu crvenu boju - betacijanini sprečavaju razvoj nekih vrsta raka, među njima i rak žučnog mjehura.


Afrodizijak i antiage saveznik

Cikla ima i antiaging učinak jer zahvaljujući folatima pomaže optimalnom funkcioniranju i obnovi tjelesnih stanica, a to sprečava prijevremeno starenje kože. Uz to, obilje antioksidansa i vitamina C jamči zdrav sjaj kože. Kao da nema kraja dobrobitima cikle pa se to tamnocrveno povrće smatra i afrodizijakom, i to zato što sadrži znatnu količinu minerala bora, koji pospješuje proizvodnju spolnih hormona, što može dovesti do jačanja libida, povećane plodnosti i pokretljivosti spermatozoida.


Ima li cikla nuspojava

Konzumiranje cikle preporučljivo je svima, naročito osobama koje se osjećaju umorno, pod stresom su, pate od anemije, zatvora i hemoroida, žele poboljšati funkcije jetre ili ubrzati liječenje mokraćnih infekcija. U umjerenoj količini trebale bi je konzumirati osobe koje pate od gastritisa jer povećava lučenje želučanih sokova, kao i osobe koje imaju probleme s bubrežnim kamencima jer obiluje oksalatima koji pridonose razvoju bubrežnih kamenaca te dijabetičari jer je cikla bogata prirodnim šećerima. Imajte na umu da cikla može obojiti mokraću ili stolicu u crveno, no to je posve bezopasna pojava i zbog toga se ne morate brinuti.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Kako je jesti

Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine pa se nemojte zadržavati samo na salati od kuhane cikle, što je kod nas nekako najčešći način uživanja u tom povrću. Najbolje je kod cikle što je toliko ukusna i ima tu blagu slatkastu notu zbog koje je možete jednostavno skuhati, oguliti i jesti poput jabuke, bez ikakvih drugih dodataka. Kad je riječ o salati, možete je napraviti i od sirove cikle tako da je naribate, začinite solju, paprom i limunovim sokom, a ne samo od kuhane. No, cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juha, poput tradicionalnog ruskog boršča. Možete je i peći u pećnici s ostalim povrćem, a sameljete li je s grčkim jogurtom i svježim češnjakom, dobit ćete ukusan i zdrav umak. Sameljete li ciklu u blenderu, dobit ćete super zdravi sok, no cikla je inače i odličan sastojak za pripremu povrtnih smoothieja. Nemojte zaboraviti da je možete koristiti i za pripremu rižota, ali i kao sastojak za izradu domaće "šarene" tjestenine, primjerice njoka. Naposljetku, nemojte zaboraviti upotrijebiti lišće cikle za pripremu salate ili povrtnog priloga jer obiluje važnim nutrijentima poput kalija, bakra, magnezija te vitamina A, K i C te pomaže u smanjenju rizika za razvoj kroničnih bolesti.


Čarobni napitak

Ako se stalno osjećate umorno ili patite od anemije, odličan lijek je čaša soka od cikle svako jutro natašte, za što su vam dovoljna dva korijena. No, želite li svoj napitak učiniti ukusnijim i "moćnijim", dodajte u blender i žlicu suhog pivskog kvasca za još veću dozu željeza te jednu jabuku i malo limunova soka za bolji okus i apsorpciju željeza zahvaljujući vitaminu C

Linker
14. svibanj 2024 10:00