Ovaj tjedan u središtu Zagreba, točnije u Masarykovoj 19, otvoreno je još jedno zanimljivo gastro mjesto u kojem se proizvodi pravi tradicionalni češki trdelnik. Za sve one koji su barem jednom bili u Pragu znaju o čemu pričamo.
Trdelnik je slatko pecivo od poludizanog tijesta koje se omotava na valjak, i tako polagano peče; potom se uvalja u mješavinu šećera, vanilije i cimeta, kako bi se karamelizirao.
Zatim se, po želji, namaže nutellom, marmeladom, bademima, lješnjacima...
Stara receptura
Povijesno gledano, proizvodnja trdelinka potječe iz malog slovačkog mjesta Skalica, blizu češke granice, gdje je originali recept krajem 18. stoljeća donio umirovljeni mađarski general Jozsef Gvadanyia.
Kasnije je taj recept dorađen od strane mještana i kao takav je poznat pod imenom Skalički trdelink.
Trdelnik se iz ovog slovačkog mjesta proširio cijelom Slovačkom, Češkom, ali i Austrijom te Mađarskom.
Upravo je ovaj tradicionalni trdelnik, nakon Sarajeva, došao u Zagreb te će se pripremati po staroj recepturi.
- U planu nam je širenje po cijeloj Hrvatskoj, prvenstveno mislim na obalu, ali i na cijelu regiju. Možda je još bitno napomenuti da naša tradicionalna receptura mješavine 11 sastojaka upravo izdvaja trdelnik slasticu kao jednu od najboljih u svijetu. Kao dugogodišnji ugostitelj znam koliko Zagreb voli nove okuse, te se tako ideja da donesem ovaj slatki dio Praga u Zagreb nametnula sama po sebi - rekao je vlasnik Dino Hotić.
I za kraj, ne zaboravite probati trdelnike s nutellom ili marmeladom svakog radnog dana od 9 do 22 sata!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....