SHUTTERSTOCK
Probavne tegobe

Obožavate ga, ali poslije ste naduti - četiri načina pripreme učinit će ovo povrće češćim gostom vašeg tanjura

Umjesto sirovog, odaberite kuhano

Obožavate kupus, ali si ga nerado i tek u rijetkim trenucima priuštite? Razlog, osjećaj nadutosti koji redovito osjećate kad jedete ovu namirnicu. I dok ovo povrće pomaže u održavanju vašeg probavnog sustava, plinovi i nadutost svakako nisu ishod koji priželjkujete. Ipak, postoje odlični načini koji će osigurati da ovo povrće bude češći gost vaših tanjura, a da pritom ne osjetite spomenute neugodnosti.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto kupus izaziva plinove?

- Visoki sadržaj vlakana jedan je dio slike. Osim toga, povrće iz skupine kupusnjača poput kupusa, kelja, brokule, cvjetače i prokulica, sadrži rafinozu, odnosno neprobavljivi šećer. Dok fermentiraju u crijevima, stvaraju se plinovi, zbog čega možete osjetiti nadutost i nelagodu nakon konzumiranja ove hrane. Također, ovo je povrće izvor glukozinolata koji sadrže sumpor, odnosno biljne spojeve poznate po svojim antioksidativnim i protuupalnim učincima. Zbog sadržaja sumpora, plin koji nastaje, može imati neugodan miris - objasnila je registrirana dijetetičarka Jessica Cording, MS, RD, CDN.

Jedan od načina za smanjenje nekih učinaka stvaranja plinova je odabir kuhanog kupusa umjesto sirovog.

Kuhanje može pomoći u smanjenju ovog učinka omekšavanjem vlakana, čineći kupus značajno lakšim za probavni sustav.

Kako kuhati kupus

Isprobajte ove četiri metode:

  • Fermentirajte ga

Fermentacija hrane može pomoći u lakšoj probavi. Kupus je važno dobro narezati, a onda možete biti kreativni s raznim biljem i začinima.

  • Prokuhajte ga

Općenito, kuhanje olakšava probavu povrća, što može pomoći u smanjenju plinova. Kako bi zadržali hranjive sastojke koje biste u suprotnom s prokuhanom vodom bacili, iskoristite ovu tekućinu za juhu. Možete dodati drugo povrće koje će dati juhi pružiti šarolikost okusa.

  • Ispecite ga

Osim što pomaže poboljšati probavljivost, pečenje će donijeti prirodnu slatkoću jer se šećeri u kupusu karameliziraju. Isprobajte pečeni kupus i luk kao slatki prilog.

  • Dodajte začinsko bilje

Dodavanje pravih biljaka također može olakšati probavu. S kupusom se posebno dobro slažu začini poput đumbira i kurkume.

Trebate li dodati sodu bikarbonu u kuhani kupus?

- Soda bikarbona može pomoći u smanjenju mirisa koji nastaje tijekom kuhanja kao i pomoći očuvati zelenu boju kupusa. Međutim, dodavanje sode ovoj namirnici ipak ne preporučujem jer ovaj proces može smanjiti hranjivu vrijednost ovog povrća - zaključuje dijetetičarka Cording.

Linker
28. travanj 2024 01:50