Nije svaki jogurt isti!

 SHUTTERSTOCK
tako dobro

Nutricionistica otkrila kako napraviti domaći jogurt pun zdravih bakterija, priprema traje samo dvije minute

Fermentirana hrana je bogata nutrijentima i treba biti uključena u prehranu, uz zimnice, sad možete pripremiti i svoj jogurt

S obzirom na to da nam se jesen bliži, dolazi vrijeme pripreme zimnice i fermentirane hrane. Čini nam se da ne možemo izbjeći savjete o kiseljenju krastavaca, paprike, kupusa, ali ne žalimo se, fermentirana hrana je bogata nutrijentima i treba biti uključena u našu prehranu. Ako sami pripremate fermentirate hranu, vrijeme je da napravite i svoj jogurt.


Zašto fermentirana hrana treba biti dio naše prehrane?

- Sadrži žive mikrobe koji imaju različite benefite, od stvaranja vitamina do treniranja našeg imunološkog sustava i deaktiviranja toksina. Isto tako, mikrobi poboljšavaju okus hrane, teksturu i probavljivost hrane (uključujući smanjenje laktoze, mliječnog šećera, u namirnicama) - rekla je Megan Rossi, nutricionistica i osnivačica The Gut Health Clinic, za Daily Mail.

Fermentirana hrana ima brojne benefite, dodaje, ali da biste dobili sve dobrobiti, morate jesti namirnice koje treba čuvati u hladnjaku, a koje mogu biti jakog okusa (staklenke na policama obično su pasterizirane, ubijajući stvari koje želite: mikrobe).

- Možda ćete se iznenaditi kada čujete da se sva hrana ili pića koje proizvode mikrobi tehnički računaju kao "fermentirani". To uključuje čokoladu, sir, kavu, masline, sojin umak, ocat pa čak i alkohol. Što znači da samo zato što je nešto fermentirano ne znači automatski da je dobro za vas - ističe.

Jogurt može biti primjer fermentirane hrane koja sadrži brojne benefite, kaže. Studije su pokazale da su samo neke od zdravstvenih dobrobiti regulacija tjelesne težine i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Studija nizozemskog Sveučilišta Wageningen, u kojoj je sudjelovalo više od 110 tisuća ljudi, otkrila je da osobe koje redovito konzumiraju jogurt imaju veću vjerojatnost da imaju zdravu težinu.

Druga studija, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je da oni ljudi koji konzumiraju 80 grama jogurta dnevno imaju 14% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koji ga ne jedu.

- Ovi benefiti su rezultat zajedničkog djelovanja proteina, kalcija i bakterija u jogurtu. Bakterije pomažu u razgradnji laktoze u mliječnu kiselinu i pretvaraju nekoliko mliječnih proteina i mliječne masti u spojeve s protuuplanim svojstvima - rekla je Rossi.

Ona naglašava da neki od tih spojeva djeluju kao lijekovi za krvni tlak, poznati kao ACE inhibitori.

Štoviše, mliječna kiselina u jogurtu, koja prirodno pomaže u sprječavanju djelovanja loših mikroba, može pospješiti apsorpciju hranjivih tvari i sama po sebi posjeduje antioksidacijsku moć. Budući da bakterije u njemu pomažu probaviti dio laktoze, ljudi s osjetljivim crijevima ili intolerancijom na laktozu mogu bolje podnijeti jogurt nego nefermentirane mliječne proizvode, poput mlijeka.

- Međutim, nisu svi jogurti jednaki. Za proizvodnju jogura potrebne su dvije vrste bakterija, Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. No, neki proizvođači termički obrađuju jogurt kako bi mu produžili rok trajanja, a time ubijaju bakterije - kaže Rossi.

Za najviše zdravstvenih benefita potražite jogurte na čijim omotima piše da sadrže "žive bakterije", ali i broj (barem 100 mlijuna) i nazive bakterija. Iako možete u trgovini pronaći proizvode koji sadrže sve navedeno, u njima se mogu pronaći i razni aditivi, dodaje nutricionistica.

Koje je rješenje? Rossi savjetuje da počnete pripremati svoj jogurt.


Živi jogurt s pekmezom od borovnice

- Ovaj jogurt može stajati u hladnjaku do dva tjedna, a i duže ovisno o tome koliko je svježe mlijeko - rekla je Rossi.

Sastojci

  • 600 ml punomasnog mlijeka
  • 1 žlica mlijeka u prahu
  • 2 žlice običnog jogurta (provjerite etiketu za "žive kulture")
  • 140 g borovnica ili drugog bobičastog voća
  • 1 datulja, nasjeckana
  • 1 žlica chia sjemenki

Priprema

1. Punomasno mlijeko i mlijeko u prahu stavite u lonac na nisku temperaturu i kuhajte dok ne dosegne 45°C (iskoristite termometar za hranu). U vatrostalnu staklenku dodajte jogurt i polako umiješajte mliječnu mješavinu.

2. Zagrijte pećnicu na 50°C pa je ugasite. Uključite svjetlo u pećnici te u njoj ostavite otvorenu staklenku osam do 12 sati, što je duže ostavite, jogurt će biti gušći i kiselkastiji.

3. Za pripremu preljeva u lonac stavite borovnice, nasjeckane datulje i pola šalice vode: Pustite da lagano zavrije, zatim zgnječite voće kuhačom i pirjajte još desetak minuta.

4. Potom dodajte chia sjemenke pirjajte još dvije minute ili dok se mješavina ne zgusne. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Dodajte preljev u svaku porciju jogurta, a ostatak ostavite u hladnjaku da se stisne.

Linker
13. travanj 2024 12:40