.Humus je namaz karakterističan za nacionalne kuhinje jugoistočnog Mediterana, a danas je omiljen diljem svijeta. Može se poslužiti uz piletinu i janjetinu. Kvalitetna je alternativa majonezi u pripremi sendviča. Zbog njegova bogatog nutritivnog sastava posebno ga cijene vegetarijanci.
Namaz od slanutka bogat je proteinima i nezasićenim mastima što ga čini odličnim obrokom za oboljele od dijabetesa tipa 2
Iako se danas humus može kupiti u većim trgovinama, vrlo ga je jednostavno pripremiti.
Sastojci:
- 400 g kuhanog slanutka
- 2 čajne žličice tahinija (paste od sezama)
- 1 češanj češnjaka
- ½ čajne žličice soli
- 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- mljevena paprika (po želji)
- 1,5 jušna žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- listovi korijandra i peršina (po želji)
Priprema:
- Skuhajte slanutak, ocijedite ga, ali sačuvajte dio vode u kojoj se kuhao.
- Ohlađeni slanutak stavite u blender.
- Dodajte tahini, zgnječeni češnjak, sol, limunov sok i 3 jušne žlice vode od kuhanja slanutka.
- Uključite blender i povremeno dodajte malo maslinova ulja. Kada dobijete ujednačenu smjesu, humus stavite u prikladnu zdjelu za serviranje.
- Pospite mljevenom paprikom i po želji usitnjenim listovima peršina i korijandra.
Humus također možete obogatiti sjeckanim crnim maslinama, kuminom, sjemenkama korijandra, čilijem, sušenim rajčicama...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....