Sačuvajte hranu

 SHUTTERSTOCK
Poboljšajte budžet

Kuharica otkrila devet jednostavnih i ukusnih metoda uz koje ćete napokon prestati bacati hranu

Bacanje hrane može imati ogroman utjecaj na okoliš, ali i na vaš novčanik, vrijeme je da se riješite te navike

Ne moramo vam reći da vjerojatno bacate previše hrane. Sigurno bacite nepojedenu mrkvu, sendvič, ostatke ručka kojeg niste pojeli, no vrijeme je da o tome počnete razmišljati. Naime, bacanje hrane može imati ogroman utjecaj na okoliš, ali i na vaš novčanik.

Kompostiranje ostataka hrane jedan je od najučinkovitijih načina za smanjenje emisija metana povezanih s otpadom, jer će hrana koja se raspada u kanti za kompost biti izložena kisiku, tako da mikrobi koji proizvode metan nisu aktivni kao što bi bili na odlagalištu. Ali ako vam ova praksa nije privlačna, čak i smanjenje bacanja hrane može pomoći u smanjenju vašeg utjecaja na okoliš.

Da ne spominjemo, bacanje jestive hrane u smeće je bacanje novca.

- To je kao da odete u trgovinu i onda svaki put jednu od svoje četiri vrećice s namirnicama ostavite pored ceste - kaže Margaret Li, suvlasnica bostonskog restorana Mei Mei, koautorica knjige Double Awesome Chinese Food.

Srećom, smanjenje bacanja hrane ne zahtijeva potpuno mijenjanje načina na koji kuhate i jedete. Provedite ove pristupačne i ukusne savjete u djelo.


Promijenite način na koji razmišljate o datumima isteka

Bacanje hrane u smeće samo zato što ste došli do datuma "najbolje iskoristiti do" čini se kao siguran i pametan potez, no to ne mora biti tako.

- Mnogi od tih datuma zapravo označavaju kada je vrhunska kvaliteta. To ne znači da nije sigurno jesti nakon određenog datuma - kaže Li.

USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država) se slaže s Li, navodeći da datumi "najbolje upotrijebiti do", "prodati do" i "upotrijebiti do" nisu povezani sa sigurnošću, oni samo ukazuju na vrhunski okus ili kvalitetu, tako da bi hrana i nakon tog datuma trebala biti savršeno dobra za jelo. Napomena: Jedina iznimka je mliječna hrana za dojenčad, koja ima rok trajanja.

Prema USDA, većinu prehrambenih artikala je u redu jesti tjedan ili dva nakon napisanog datuma, a prehrambeni proizvodi poput riže mogu trajati gotovo vječno, sve dok s hranom nema nečeg vidljivo lošeg, kaže Li. Kako biste bili sigurni, samo pomirišite hranu, ako smrdi, bacite ju.


Zamrznite kruh

Ako nikada ne možete pojesti cijeli kruh prije nego što ga zahvati plijesan, Li preporučuje da prerežete štrucu na pola i jednu polovicu stavite u zamrzivač. Nakon što pojedete prvu polovicu, počnite jesti drugu polovicu, možete ju u šnitama staviti u toster kako biste ju vratili u prvobitno stanje ili u mikrovalnu pećnicu.


Dajte uvenuloj salati drugu priliku

Čini nam se da se salata pokvari u trenu i većina ljudi misli da ju treba jesti jedino kad je savršeno svježa, kaže Li. Umjesto bacanja uvenulih dijelova u smeće, uronite ih u ledenu kupku da se osvježe. Ako želite otići i korak dalje, možete ubaciti uvenule listove u varivo.

Li predlaže da zelenu salatu ispržite na češnjaku.

- To je tako sjajan način da se potroši zelena salata i svaki put se iznenadim koliko je dobro - kaže ona.

Isto tako, preporučuje da se držite kupovne rikule i špinata, zelenog lisnatog povrća koje se češće nalazi u kuhanim jelima, tako da ćete ih lakše potrošiti.


Razmišljajte o hrani u kategorijama

Ako ste se nekako našli s kilogramima sirove mrkve, a nemate pojma kako ju iskoristite, razmislite o tome kakvo je povrće. Mrkva je tvrdo povrće pa ju možete tretirati kao krumpir ili ciklu, bilo da ju dodajete u juhu ili pripremate pire.

Ako imate raštiku, dodajte je jelima u kojima obično koristite kelj ili blitvu, kao što je pesto ili quiche. Imate patlidžan? Koristite ga umjesto tikvice.

Li kaže da ćete razmišljanjem o hrani u kategorijama izbjeći osjećaj "Ne znam što da radim s tim" što obično vodi do toga da jednostavno bacite te namirnice.

image

Razmišljate o hrani u kategorijama

SHUTTERSTOCK

Napravite "Pojedi mene prvo" kutiju

Sigurno ste više puta prepolovili limun i ostavili drugu polovicu u hladnjaku za kasnije. Međutim, obično zaboravite na tu polovicu i ona kasnije završi u smeću. Li ima rješenje za to. Napravite "Pojedi mene prvo" kutiju koja će biti izravno u vašem vidnom polju kada otvorite hladnjak. Ubacite višak režnjeva češnjaka, ostatak jabuka i napola pojedenu rajčicu u tu kutiju i stvorite naviku da tamo prvo tražite sastojke.


Držite vrećicu za zalihe i vrećicu za smoothie u svom zamrzivaču

Kompostiranje nije jedini način da iskoristite ostatke hrane. Stavljanje vrećica za višekratnu uporabu u zamrzivač vam može pomoći u smanjenju bacanja hrane, kaže Li. Dok pripremate hrane, stavite sve ostatke u vrećicu za višekratnu upotrebu. To može biti kora mrkve, luka i koštice paprike pa i pileće kosti. Kad se napuni, uspite sve u lonac s vodom, pustite da zakipi, zatim zakuhajte i imate besplatne temeljac za juhe i variva, kaže ona.

U zasebnu vrećicu spremite nepojedene kriške jabuke, blago naborane borovnice i potamnjene banane, a kad god poželite, imate sve sastojke koji su vam potrebni za ukusan smoothie, dodaje Li.


Ispržite povrće kad se bliži kvarenju

Kad vam rajčica, paprika ili korjenasto povrće počnu izgledaju lošije zbog istrošenosti, možete odrezati zaraženo područje i jesti ih sirove. Ali ako želite iskoristiti cijeli plod, možete navedeno povrće ispržiti na maslinovom ulju, tako će izdržati još nekoliko dana i može biti odličan obrok uz rižu.
Bonus: ako ovo pretvorite u tjednu naviku, redovito ćete očistiti svoj hladnjak.


Nemojte se bojati jesti lišće i stabljike

Izgleda da smo godinama nepotrebno bacali listove cvjetače, stabljike kelja, vrhove mrkvi i stabljike brokule. Naime, one su jestive i vrlo ukusne kad se dobro skuhaju, objašnjava Li. Stabljike kelja odlične su kad ih ispržite, samo ih odvojite od lišća i kuhajte pet minuta prije nego što ih dodate u varivo od kelja, kaže. Slično tome, stabljike brokule mogu biti pomalo žilave, ali guljenjem ćete otkriti nježnu, orašastu slatkoću iznutra. Dodajte te komadiće svojoj juhi od brokule i smanjit ćete bacanje hrane bez puno truda.


Pronađite kreativne načine da iskoristite ostatke

Nećemo se lagati, koliko god je ukusna piletina na žaru, ne želimo ju jesti svaki dan. Zbog toga Lin preporučje da ostatke prenamijenite za druga jela. Prelijte svoju piletinu na žaru s pečenim povrćem, napravite pitu od piletinu.

Isto tako, možete ostatke piletine, svinjetine ili bilo kojeg mesa staviti na pizzu. Možda zvuči pomalo neobično, ali mogli biste se iznenaditi koliko je takva kombinacija ukusna. Što god osmislite, ne brinite se, ne možete pogriješiti. Važno je samo voditi se time da iskoristite hranu koju imate i da uživate u njoj.

Linker
14. travanj 2024 02:40