FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Drugačiji pristup prehrani

Kardiolog je naveo tri namirnice koje konzumira kako bi održao zdravlje srca: Za jednu možda niste ni znali da se jede

Dr. Davis je naveo namirnice koje se nalaze u njegovom hladnjaku

Koje su namirnice najbolje za zdravlje srca? To je teško pitanje, tako barem tvrdi kardiolog dr. med. Williams Davis. On smatra kako su nerijetko namirnice koje su dobre za crijeva, dobre i za srce.

- Liječnici trebaju biti stručnjaci za nutricionizam i mikrobiome - rekao je dr. Davis za mindbodygreen. Zato što mikrobiomi u crijevima igraju važnu ulogu u održavanju imunološkog sustava, a u to spada i zdravlje srca.

Zbog toga je dr. Davis naveo neke omiljene namirnice koje se nalaze u njegovom hladnjaku i pomažu mu u održavanju zdravlja srca. Moramo priznati da su nas iznenadile.


Meso

Kardiolog koji hvali meso? To je zaista neobično. Obično se prehrana za srce temelji na namirnicama biljnog podrijetla, a to nerijetko znači i odbacivanje mesa kako bi se smanjila razina kolesterola u krvi te krvni tlak. Čak je studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association dokazala da oni koji se drže prehrane s biljnim namirnicama mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16%.

Međutim, Davis smatra da je organski uzgojeno meso (životinja koje su pasle travu) važan dio uravnotežene prehrane za zdravo srce. Meso organa životinja (jetra, jezik, gušterača, bubrezi itd.) je bogato vitaminom B, željezom, cinkom, magnezijem, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K).

- Moderni ljudi su postali toliko gadljivi da više ne jedemo mozak, srce, jezik ili jetru. Uz to činimo vrlo glupe stvari, primjerice kupujemo meso bez kosti, pileća prsa bez kože i ne iskorištavamo nutrijente koji se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu koji se nalaze u koži - rekao je Davis.

Odbacivanjem kože i kostiju životinja zapravo odbacujemo dobrobiti mesa.

- Sačuvajte kosti, masnoće i napravite od toga variva i juhe - istaknuo je.

Naravno, ne treba pretjerati s konzumacijom mesa.

- Generalno možemo reći da bi u općoj odrasloj populaciji bilo dovoljni meso konzumirati oko tri puta tjedno, a pritom dati prednost bijelom mesu peradi u odnosu na crveno meso čiju bi učestalost konzumiranja trebalo ograničiti na jedan puta tjedno, i to samo ako nam to dozvoljava zdravstveno stanje - rekla je nutricionistica Vedrana Dučkić.


Mahunarke

Grah, leća, grašak, soja, slanutak bi trebali biti dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srce smanjenjem razine LDL (lošeg) kolesterola. Uz to, mikrobiomi u crijevima obožavaju prehranu koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu rastu dobre bakterija koja se zove Akkermansia muciniphila.

- Ali kad ta bakterija ne dobiva vlakna, ona ima sposobnost konzumiranja ljudske sluzi - navodi Davis. Sluz služi kao zaštitni sloj za gastrointestinalni trakt, a jednom kad se ova crijevna bakterija počne hraniti sluzi, s vremenom to može utjecati na zdravlje crijeva. Budući da je zdravlje crijeva povezano s gotovo svim procesima u tijelu, može utjecati i na zdravlje srca.

Dr. Davis dodaje da ljudi koji se drže strogih dijeta s malo unosa ugljikohidrata i vlakana mogu razviti razne zdravstvene probleme.

Kako to spriječiti? Unosite vlakana, a to je najlakše porcijom mahunarki.



Eterična ulja za jelo

Potrebna su dodatna istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture prakticiraju korištenje ulja i bilja za zdravlje. Zapravo, neka istraživanja smatraju da unosom eteričnih ulja možemo smanijiti probavne tegobe. Primjerice, eterično ulje peperminta potiče zdravlje crijeva, dok ulje gorke naranče poboljšava zdravlje želuca.

Međutim, nikako ih nemojte uzimati bez konzultacija s liječnikom ili nutricionistom jer trebate biti vrlo oprezni.

- Postoji specifičan način unošenja eteričnih ulja jer ih ne uzimate izravno - ističe Davis.

Isto tako, neka eterična ulja nikako ne smijete unositi, primjerice brezu, eukaliptus, cedrovinu, čempres i druga.

Svačije tijelo je različito, stoga je važno otkriti namirnice koje odgovaraju vašem životnom stilu. Općenito pravilo je: Vodite računa o zdravlju crijeva i vaše će srce biti zahvalno.

Linker
20. travanj 2024 10:02