SHUTTERSTOCK
Bogati šećerom

Izbjegavajte ih pod svaku cijenu - sedam najgorih deserta za dijabetičare

Ako ste osoba koja boluje od dijabetesa, trebate biti posebno oprezni kod unosa ugljikohidrata

Ugljikohidrati su važni makronutrijenti koje svi trebamo unositi. Međutim, ako ste osoba koja boluje od dijabetesa, trebate biti posebno oprezni kod unosa ovog makronutrijenta.

- Osobe s dijabetesom trebaju više paziti na vrste ugljikohidrata koje odabiru, budući da se svaki izvor ugljikohidrata drugačije probavlja i ima drugačiji učinak na to koliko brzo dospije u krvotok osobe te uzrokuje li skok razine šećera u krvi - kaže registrirana dijetetičarka Roxana Ehsani, glasnogovornica za Akademiju prehrane i dijetetike, za Eat This, Not That!.

Dodaje kako su cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke složeni ugljikohidrati, a to znači da je tijelu potrebno više vremena da ih razgradi i probavi, što dovodi do ravnomjernog oslobađanja energije tijekom vremena (sporo oslobađanje glukoze u krvotok).

- Međutim, jednostavne ugljikohidrate koji se obično nalaze u bijelom kruhu, tjestenini, pahuljicama, desertima, sokovima, slatkišima i sladoledima tijelo puno brže probavlja zbog čega dospijevaju brže u naš krvotok, puno brže od složenih ugljikohidrata i mogu uzrokovati brži skok razine šećera u krvi - kaže Ehsani.

Što znači da mnogi deserti mogu pogoršati stanje, zato Ehsani ističe da osobe s dijabetesom trebaju ograničiti dnevni unos šećera i odabrati složene ugljikohidrate umjesto jednostavnih.

Registrirani dijetetičar Jonathan Valder, navodi da osobe s dijabetesom trebaju imati stalan unos ugljikohidrata te da pokušaju izbjegavati konzumaciju samo jednostavnih ugljikohidrata, kako bi bili sigurni da imaju dovoljno vlakana i proteina.

Međutim, šećer nije u potpunosti loš, njegova "loš učinak" ovisi o nekoliko čimbenika.

- Šećer nije nužno "loš" za osobe s dijabetesom, ali količina, kvaliteta, vrijeme i kombinacije hrane vrlo su važne. Ljudi s dijabetesom imaju smanjenu osjetljivost na inzulin, što znači da stanice u njihovim tijelima teže prenose šećer u krv i pretvaraju ga u energiju - rekla je registrirana dijetetičarka Silvia Carli.

Dodaje kako zdravstveni rizici kronično visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do ateroskleroze, bolesti srca, moždanog udara i problema sa živcima, očima i bubrezima.

Kako bi održali razinu šećera pod kontrolom, dijetetičari smatraju da osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati ove deserte.


Bomboni

Nerijetko se čine kao bezazleni desert, posebno ako pojedete samo jedan. No, čak ni oni bomboni bez šećera nisu dobri za dijabetičare.

- Bomboni su obično samo šećer i nemaju puno masti, vlakana i proteina. Prema tome, kad osoba, primjerice, konzumira lizalicu ili gumene bombone, šećer će se brzo apsorbirati u tijelo i naglo će skočiti razina šećera u krvi - kaže Ehsani.

Ona predlaže da je dobro uvijek pogledati nutritivne vrijednosti na pakiranju bombona koje kupujete.

- Primijetit ćete visoki udio ugljikohidrata, koji uglavnom potječu iz šećera. Čak bi i bombone bez šećera trebali izbjegavati svi koji imaju dijabetes, jer mogu biti bez šećera, ali se ipak sastoje uglavnom od ugljikohidrata, koji će i dalje ići ravno u njihov krvotok i uzrokovati nagli skok - ističe Ehsani.

image
SHUTTERSTOCK



Sladoled

Znamo, znamo, kako izdržati ljetne dane bez ovog omiljenog hladnog deserta? Stručnjaci savjetuju da probate.

- Sladoled je bogat šećerom i mastima, a sadrži malo proteina i vlakana. Masti će malo odgoditi nagli skok šećera u krvi. Međutim, može biti nezgodno za ljude koji su na inzulinu ako se ovo konzumira samo - objašnjava Valdez.

Ako zaista imate žudnju za sladoledom, odaberite one opcije s manje šećera i više proteina. Tijelo će vam biti zahvalno.

image
SHUTTERSTOCK



Peciva i kolačići

Ako imate dijabetes, trebali biste preskočiti peciva i kolačiće jer su bogati maslacem.

- Kolačići ne samo da sadrže jednostavne ugljikohidrate (bijelo brašno i šećer), nego sadrže i puno maslaca, koji sadrži puno zasićenih masti. Za osobe s dijabetesom ova kombinacija nije najbolja opcija, s obzirom na to da su osobe s dijabetesom podložnije razvoju bolesti srca, a mogu imati i dodatna stanja i bolesti, poput visokog kolesterola ili visokog krvnog tlaka - kaže Ehsani.

- Konzumiranje peciva bogatog maslacem neće pomoći u održavanju zdravog srca i okolnih arterija. Najbolje je preskočiti ih i možda pokušati napraviti zdraviju verziju od cjelovitih žitarica i manje maslaca - dodaje Ehsani.

image
SHUTTERSTOCK



Sokovi

Pijenje sokova je nepotrebno unošenje praznih kalorija.

- Sokovi su tipično bogati ugljikohidratima, što odmah podiže razinu šećera u krvi. Najbolje ih je imati pri ruci samo ako imate jako nizak šećer (hipoglikemiju) - navodi Valdez.

image
SHUTTERSTOCK



Torte

Sočne, slatke i prepune glazura, torte su jedan od najbogatijih deserata koji postoje, što ga čini nezgodnim za dijabetes.

- Torte su bogate ne samo šećerom, nego sadrže nadjeve poput krema i glazura. Sve je to krcato dodatnim šećerom i nezdravim zasićenim mastima. Te obje komponente nisu idealne za redovitu konzumaciju osoba s dijabetesom, stoga je najbolje torte ograničiti na posebne prilike poput rođendana, budući da bi neke torte također mogle biti nevjerojatno bogate kalorijama, što nije u skladu sa zdravom prehranom osoba s dijabetesom - kaže Ehsani.

image
SHUTTERSTOCK



Cimet rolice i kiflice od meda

Ne moramo ni spominjati koliko su bogate šećerom. Baš zato ih dijabetičari ne bi trebali jesti.

- Cimet rolice i kiflice od meda su napravljene od šećera i prerađenog brašna te su prekrivene glazurom koja može brzo povećati razinu šećera u krvi - kaže Carli.

image
SHUTTERSTOCK



Krafne

- Krafne (i većina peciva) još su jedna hrana s visokim udjelom šećera i masnoća, a sadrže malo proteina i vlakana, i dok mast odgađa skokove šećera u krvi, ova peciva nisu dobar izbor za osobe s dijabetesom - kaže Valdez.

Ovisno o punjenju, krafne imaju 330 kcal na 100 g proizvoda, sadrže puno masnoća od kojih je u prosjeku pet grama zasićenih masnih kiselina i jedan gram soli.

- Zbog visokog udjela jednostavnih ugljikohidrata, od kojih je 15 i više grama šećera na 100 grama proizvoda, ima izuzetno visok glikemijski indeks te brzo povisuje nivo glukoze u krvi. Posljedica ovakvog djelovanja je brže nakupljanje neželjenih kilograma, veća iscrpljenost i umor, kao i neprekidna želja za slatkom hranom - rekla je nutricionistica Vedrana Dučkić.

image
SHUTTERSTOCK
Linker
25. travanj 2024 15:27