Čini se da je zeleno povrće najmoćnije

 SHUTTERSTOCK
Toliko moćno

Izbacuje toksine, regenerira se i zadržava vitamine! Sve su to ‘poslovi‘ jetre, a uz ove četiri namirnice uvijek će biti zdrava

Iako jetra ima sposobnost sama se regenerirati nakon oštećenja, nije neuništiva, stoga je važno odabrati prave namirnice za nju


Jetra je bitan organ s nizom funkcija, od probave i metabolizma hrane, preko skladištenja vitamina i minerala pa sve do čišćenja krvi od toksina i sinteze proteina. Iako jetra ima sposobnost sama se regenerirati nakon oštećenja, nije neuništiva, a vaš izbor hrane i pića može imati veliki utjecaj na ovaj organ.

Mnogo je namirnica bogatih hranjivim tvarima koje blagotvorno djeluju na jetru, a jedna posebno važna skupina namirnica je povrće.


Cikla

Za neke je možda ovo povrće koji imalo malo previše "zemljani" okus, a za druge je povrće bez kojeg ne mogu zamisliti pripremu zimnice.

Međutim, iako se možda ne sviđa svima, cikla je prepuna hranjivih tvari koji održavaju zdravlje vaše jetre. Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients navodi da je sok od cikle piće koje "promiče zdravlje" i "sprječava bolesti", a može biti posebno korisno za zdravlje jetre.

Jedna studija posebno je proučavala utjecaj cikle na zdravlje jetre, a došla do otkrića da sok od cikle može pomoći u zaštiti jetre od određenih vrsta kancerogenih tvari.

Iako znanstvenici trebaju još istraživati utjecaj jetre na ciklu, trenutni podaci sugeriraju da određeni antioksidansi koji se nalaze u crvenoj cikli, zvani betalaini, imaju antikancerogena i protuupalna svojstva. Važno je napomenuti da je ovo otkriće specifično za crvenu ciklu, a druge vrste cikle, poput zlatne cikle, možda nemaju iste razine antioksidansa.

Isto tako, cikla se sastoji od 90 posto vode te je stoga odlična namirnica za detoksikacijsku dijetu protiv zadržavanja suvišne tekućine u tkivima. Uz to sadrži malo kalorija pa je općenito pogodna za sve one koji vode računa o liniji ili žele smršavjeti. A da ne govorimo o soku od cikle, koji se smatra gotovo čarobnim napitkom za osobe koje pate od anemije jer pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica. Među sportašima je na glasu kao prirodni doping jer je moćan izvor energije, a zahvaljujući tome što sadrži nitrate može povećati fizičku izdržljivost.

Što jesti? Pečena i ukiseljena su najpopularniji načini jedenja cikle, dok sok od cikle pruža najveću koncentraciju hranjivih tvari koje se nalaze u cikli.

image

Cikla

SHUTTERSTOCK



Brokula

Naravno, svo povrće je nevjerojatno bogato hranjivim tvarima. Međutim, čini se da krstašice, poput brokule, imaju posebnu korist za održavanje zdravlja jetre.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition provedeno na miševima pokazalo je da su oni koji su hranjeni brokulom imali bolje zdravlje jetre te manju učestalost nealkoholne masne bolesti jetre i tumora jetre.

Neka istraživanja pokazuju kako bi brokula i srodno joj povrće potencijalno mogli preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra. Premda istraživanja na tom polju još traju, sigurno vam neće škoditi ako i prije otkrivanja konačnih dokaza napunite tanjur brokulom.

Što jesti? Brokula se može jesti sirova ili kuhana. Također može biti dodatak jelima od tjestenine, salati i može se poslužiti kao prilog, postoji toliko mnogo načina da brokulu uključite u svoj plan obroka.

image

Brokula

SHUTTERSTOCK

Prokulica

Još jedno povrće iz skupine krstašica, što govori o dobrobiti ove vrste povrća. Prokulice su posljednjih godina postale popularan prilog, i to je odlična stvar. Osim što mogu poboljšati probavu i osigurati puno vitamina i minerala, one također sadrže biljne spojeve koje pomažu u radu jetre.

U jednoj studiji pokazalo se da sirove prokulice kojima su hranjeni miševi povećavaju razinu enzima za detoksikaciju u jetri i plućima. Čini se da su ta svojstva detoksikacije najveća u sirovim prokulicama. Međutim, istraživanja pokazuju da čak i kada su kuhane, prokulice zadržavaju sposobnost induciranja ovih enzima za detoksikaciju. Glukozinolati su jedinstveni spoj koji se nalazi u povrću iz porodice krstašica i koji su uključeni u enzimske reakcije koje mogu uništiti kancerogene spojeve u tijelu.

Općenito se za krstašice zna da mogu spriječiti oštećenja DNK, a dokazano je da zaustavljaju širenje raka (blokiraju angiogenezu), mogu pokrenuti obranu od patogena i onečišćivača, pomažu sprečavanju limfoma, pojačavaju rad jetrenih detoksikacijskih enzima te djeluju na stanice raka dojke i smanjuju rizik napredovanja raka prostate.

Što jesti? Prokulice se najčešće jedu nakon što su pečene, pirjane ili kuhane na pari, međutim, moglo bi biti korisno uključiti više sirovih prokulica u svoju prehranu.

image

Prokulice

SHUTTERSTOCK



Zeleno lisnato povrće

Ova skupina povrća uključuje kelj i špinat, povrće koje može biti korisno za cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje jetre. Kao i ostalo povrće na ovom popisu, zeleno lisnato povrće prepuno je antioksidansa koji štite tijelo od opasnih slobodnih radikala.

Osim što smanjuje utjecaj slobodnih radikala u tijelu, čini se da neki zeleni lisnati proizvodi, poput špinata, pružaju specifičnije dobrobiti za jetru. Nedavna studija pokazala je da konzumacija sirovog špinata smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, a što su sudionici konzumirali više špinata, manji je rizik od bolesti. Dok kuhani špinat još uvijek pruža mnoge bitne hranjive tvari, poput vlakana, u ovoj studiji nije utvrđeno da kuhani špinat ima toliko značajan utjecaj na smanjenje rizika od nealkoholne masne bolesti jetre.

Što jesti? Zeleno lisnato povrće može se dodati u salatu ili smoothie ili se može kuhati na razne načine. Dok se ova studija posebno usredotočila na špinat, sve lisnato povrće sadrži klorofil, spoj koji može pomoći jetri u neutralizaciji toksičnih spojeva i kemikalija.

image

Špinat

SHUTTERSTOCK
Linker
04. travanj 2024 21:01