SHUTTERSTOCK
jedinstven

Ima antitumorsko djelovanje, a poznat je i kao odličan afrodizijak! Jeftinije varijante najskupljeg začina na svijetu

Latice šafrana cvjetaju samo dva do tri tjedna u godini i ostaju u punom cvatu najviše dva dana

Već neko vrijeme osjećamo dolazak proljeća. Ako ste ovih dana šetali šumom ili to planirate u skorije vrijeme, sigurno ćete pogledom na tlo primijetiti izbijanje prvih vjesnika ovog godišnjeg doba na površinu. Među njima i predivna biljka, šafran. Osim ljepote, za one s istančanim osjetilima, samo prstohvat začina ove biljke poziva na maštanje o najfinijoj rapsodiji jela od riže, umaka ili pak juha.

image
SHUTTERSTOCK

Crveno zlato

Kada se kuhaju, niti šafrana poprimaju jarko narančasto-žutu boju, a sam začin je crven. Osim suptilno slatkastog okusa koji pruža jelima, ima još jedna, manje privlačna činjenica, a ta je da je šafran kao začin, izuzetno skup. Zašto je ova biljka kao začin doista skupa opravdava i činjenica da cvjeta u zoru te počinje venuti pod suncem, što znači da postoji vrlo kratak period za čupanje njezinih skupocjenih niti.

Dostojne zamjene

Ako pak želite iskusiti ovaj raskošni začin u svojim jelima, međutim, niste još posve sigurni biste li uložili više financijskih sredstva za jelo koje radite tek prvi put, to možete učiniti s njegovim znatno jeftinijim zamjenama. One su sljedeće:

  • Mljevena kurkuma

Ovaj bojom vrlo slični začin, ekonomična je zamjena za šafran. Jednostavno zamijenite svaki veći prstohvat šafrana koji recept zahtijeva s pola žličice mljevene kurkume. Ipak, ova su dva začina bitno različita prema okusu i mirisu, pa valja uzeti i ovu činjenicu u obzir tijekom pripreme jela. Dok niti šafrana dolaze iz cvijeta i imaju slatki i zemljani okus s cvjetnom aromom, kurkuma je korijen s daškom metalne gorčine i zemljane, ali pljesnive arome. Ako joj dodate papriku, konačni okus od pomiješane četvrtine žličice kurkume s četvrtinom žličice paprike dat će jelima note šafrana.

  • Paprika

Šafran se može zamijeniti i samo s paprikom i to u omjeru jedan naprama jedan, no ako jelu namjeravate dodati curry, koristite samo pola količine.

  • Šafranika

Još jedna alternativa za šafran može biti šafranika, vrsta biljke koja pripada istoj obitelji kao i tratinčice. Začin ove biljke se radi od latica cvijeta, a boja djelomično podsjeća na znatno skuplju verziju šafrana. U jelo ovaj začin stavljajte kao što biste i šafran.

  • Curry

Ovaj začin odnosno mješavina jelima daje složen i zemljani okus, a jedan od ključnih sastojaka je spomenuta kurkuma koja daje zlaćanu boju. Budući da je curry intenzivnijeg okusa u recept ga dodajte upola manje od mjere koja piše za šafran.

Šafran u službi zdravlja

Osim u kuhinji, šafran se od davnina koristi kao ljekovito bilje kod raznih zdravstvenih problema. Između ostalog, bogat je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, poboljšavaju pamćenje i raspoloženje te smanjuju osjećaj tjeskobe. Šafran se koristi i kod menstrualnih problema i astme, daje osjećaj sitosti, a poznat je i kao odličan afrodizijak. Također ima i antitumorsko djelovanje.

Linker
27. travanj 2024 23:10