SHUTTERSTOCK
Prepoznajete li se

Želimo ih uvijek imati u blizini - donosimo pet karakteristika osoba s kojima se osjećamo sigurno

Jedna od najcjenjenijih vrlina koju posjeduju osobe s empatijom je moć aktivnog slušanja

Jeste li ikada doživjeli da vam osoba koja kaže ‘Vjerujem da se tako osjećaš‘, doista to i misli? Odnosno, da ove izgovorene riječi nisu tek pusto prosipanje lažnih osjećaja, već istinski iskazana empatija? Ovu iznimno cijenjenu karakteristiku posjeduju oni s dominantnom osobinom izgradnje odnosa. Osobe s jakim osjećajem empatije posjeduju nevjerojatnu sposobnost razumijevanja i dijeljenja osjećaja, emocija i perspektiva drugih. Pokazuju duboku i istinsku brigu za dobrobit onih oko sebe i mogu se staviti u njihovu ‘kožu‘. Često su vrlo usklađene s potrebama i osjećajima onih s kojima komuniciraju. Pokazuju ljubaznost, suosjećanje i spremnost da ponude podršku ili pomoć u suočavaju s izazovima. S ovim tipom osoba osjećamo se opušteno, znajući da ćemo dobiti pravu podršku, bez da moramo reći jednu riječ.

Kakav je profil osobe s razvijenom empatijom

Empatija spaja emocionalnu inteligenciju i sposobnost čitanja osjećaja drugih. Radi se o svijesti i percepciji tuđih osjećaja i razumijevanju kako će ti osjećaji utjecati na ljude i motivirati ih. Stoga, ovakvu osobu žele svi imati u timu jer ih drži zajedno. Osoba s razvijenom empatijom može ujediniti grupu i potaknuti ju da postigne zajednički uspjeh.

image
SHUTTERSTOCK

Pet karakteristika empatične osobe

1. Aktivni ste slušač

Jedna od najcjenjenijih vrlina koju posjeduju ove osobe je moć aktivnog slušanja. To znači da s drugima s kojima razgovaraju, posvećuju svoju punu pozornost i slušaju što im osobe govore. Uz to, daju svoje komentare u prikladno vrijeme, bez da upadaju sugovorniku u riječ te postavljaju prava pitanja koja će potaknuti drugu osobu na promišljanje ili donošenje ispravne odluke.

2. Stavljate se u kožu druge osobe

Znate da ste empatična osoba čiji emocionalni radar radi drugačije kad se pokušavate povezati sa situacijama drugih osoba. Iako niste u njihovoj situaciji, aktivno se stavljate u njihove cipele što ove osobe i osjećaju.

3. Znate kada je nekome potreban zagrljaj

Znate kakvu moć ima ljudski kontakt i koliko nekome može značiti da osjeti zagrljaj brižne duše. Vaša empatija na sasvim prirodan način ovu gestu čini još vrjednijom.

4. Kada im je potrebna pomoć, vi ste prva osoba kojoj dolaze

Budući da ste izvrsni u tumačenju društvenih situacija s kojima je kolektiv u kojem ste, povezan, raspetljavanje bilo kakvih nedoumica je vrlina zbog koje vam prilaze mnoge kolege i prijatelji. U želji da shvate pozadinu konflikta u kojem su se našli i riješe ga, obratit će se vama za konkretne savjete.

5. Potrebno vam je vrijeme samoće

Logično, budući da toliki val emocija drugih snažno utječu, ne čudi da se ponekad osjećate iscrpljeno. Zato će ovakve osobe, s visoko razvijenom empatijom, osjećati s vremena na vrijeme potrebu za provođenjem vremena sami sa sobom. Zapravo, vjerojatno je za većinu iznenađujuće da su mnogi empati zapravo introverti koji vole pobjeći u prirodu zbog utjehe i smirenosti koju ona pruža.

Linker
23. travanj 2024 22:24