Shutterstock
Novi hit

Tajna stara 300 milijuna godina: Što je vulkanski mineral i zašto su svi poludjeli za njim?

Ljeto je idealno vrijeme da se rekuperiramo, napunimo energijom, riješimo svega lošeg i otkrijemo moći "minerala 21. stoljeća"

Beauty scenom zavladao je zeolit. Možda još niste čuli za njega, a ako ga izguglate saznat ćete da o njemu pišu kao o "kipućem kamenu koji je nastao prije više od 300 milijuna godina" te "prirodnom mineralu vulkanskog podrijetla".

No, kakve veze vulkanski kamen ima s ljepotom?

Zeolit je prirodni mineral sa snažnim detoksifikacijskim učinkom. Toliko je popularan da je čak i prozvan "mineralom 21. stoljeća".

U svoj gužvi i žurbi svakodnevice često smetnemo brigu o sebi i okolini. Upravo zbog toga, ljeto je idealno vrijeme da se rekuperiramo, napunimo energijom, riješimo svega lošeg i možda usvojimo neke nove navike. Minerali su već stoljećima saveznici ljepote i zdravlja organizma, a zeolit ima pregršt benefita. Zato smo izdvojili 10 razloga zbog kojih bi zeolit svakako trebao postati vaš must-have saveznik ovog ljeta.

1. ZAHVAĆA I ELIMINIRA TOKSINE

Toksini se nalaze posvuda. Od zraka koji udišete, do hrane koju jedete. S vremenom se nakupljaju u tijelu i narušavaju vaše zdravlje. Toksini negdje moraju izbiti na površinu, a to je najčešće na koži ili u stanjima neprestanog umora, smušenosti, oslabljenja imunosnog sustava... Ovo su sve uobičajene nuspojave kojima tijelo šalje signale prezasićenosti toksinima. Zato je bitno pročistiti se, a zeolit je idealan za detoksikaciju. Upravo je premium zeolit, najfinije strukture i znanstveno potvrđena djelovanja glavni sastojak 100 posto prirodnih proizvoda brenda Zeotex.

image
Mevex

Zeolit detoksicira naš organizam zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kristalnoj strukturi koja nalikuje na saće ili spužvu. Svaka šupljina unutar te strukture zeolita ima negativan naboj koji privlači pozitivno nabijene toksine poput olova, žive ili nitrozamina. Eliminacija ovih toksina omogućuje tjelesnim stanicama da ostanu funkcionalne i da se poprave kada su oštećene.

Primjerice, i pesticidi su izvor teških metala koji oksidiraju u organizmu te su uzročnici niza poremećaja, a poražavajući je podatak da je unos pesticide u posljednjem desetljeću porastao za 30 posto. Zato je voće i povrće, ali i druge proizvode poput riže i mesa važno oprati prije konzumacije jer su pune štetnih tvari. No, samo ispiranje pod mlazom vode nema puno efekta. Ali ako operete namirnice na 15-20 minuta u tekućini u kojoj ste pomiješali dvije mjerice Zeotex Ultra finog mikroniziranog zeolita u litri vode, eliminirat ćete sve ono loše.

Riječ je o višenamjenskom proizvodu koji štiti od toksina i ostalih štetnih tvari koje svakodnevno ostavljaju posljedice na organizam. Njegovi blagotvorni učinci sežu u svako područje primjene – detox voća i povrća od pesticida i ostalih štetnih tvari, njega kože, kose i vlasišta, održavanje dentalne higijene te zdrav dodatak kupkama.

2. UMIRUJE I REGENERIRA KOŽU

Iza brenda Zeotex, odnedavno dostupnog i u Hrvatskoj, stoji poduzetnica Vanja Horvat. Njezina tvrtka Mevex godišnje proizvede stotine tona supstance za proizvode na bazi 100 posto prirodnog, ultra-finog zeolita obrađenog zaštićenom VEN tehnologijom i plasira ga na tržišta brojnih zemalja svijeta. Donedavno se zeolit koristio uglavnom za uklanjanje teških metala iz namirnica, no Zeotex je ovaj moćni mineral predstavio i u obliku revolucionarnih proizvoda za njegu i revitalizaciju kože.

Preparate je među prvima isprobala dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije iz zagrebačke Poliklinike Dermalife. Otkrila nam je kako je ostala ugodno iznenađena te je Zeotex kremu i masku odmah je preporučila i nekim svojim pacijentima.

image

dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije

Privatna arhiva

- Godinama testiram brojne proizvode i s vremena na vrijeme me neki od njih osvoje bilo teksturom, sastavom ili aktivnošću, a nekada me osvoje jer su drugačiji. Posljednjih godina često nailazim i na pacijente koji žele koristiti preparate isključivo prirodnog sastava i bez dodanih kemikalija. Kada govorimo o takvim preparatima, a pri tome očekujemo rezultat, svakako svoje mjesto ima Zeotex krema i maska koje djeluju sinergistički i vrlo brzo umiruju kožu, smanjuju upalnu reakciju, pročišćavaju pore, a pri tome ne isušuju već upalom iscrpljenu kožu – rekla je.

Zeolit u Zeotex Derm kremi djeluje antioksidativno i detoksificirajuće, umiruje i regenerira kožu. Dobri rezultati se postižu i kod eczematizirane kože, kroničnih upalnih stanja te tvrdokornih akni. Elementarno srebro koje je u sastavu djeluje antibakterijski, a zahvaljujući teksturi ne isušuje kožu, uklanja suvišni sebum koji zatvara pore i stvara zaštitni sloj. U kombinaciji sa Zeotex maskom koja dodatno hidratizira i štiti kožu uz pomoć gela crvene pacifičke alge te nove generacije hijalurona, ova dva proizvoda čine sjajnu svakodnevnu skincare rutinu.

- Kao dermatolog koji se svakodnevno susreće s upalnim dermatozama, mogu reći da je ovo odlična adjuvantna terapija, ali i velika pomoć u terapiji održavanja. Mogu je koristiti najmlađi pacijenti, ali i oni sa zrelom kožom sklonoj dehidraciji. Moja preporuka je i da je koristite kada se želite odmoriti od agresivnih anti-age aktivnih supstancija jer će vam koža biti zahvalna – dodaje dr. Delalle.

Ponudu brenda Zeotex proučite na njihovoj službenoj web stranici, gdje se ujedno mogu i kupiti navedeni proizvodi koji su dostupni i na policama drogerije dm.

image
Mevex

3. NEUTRALIZIRA 'KISELOST' ORGANIZMA

Još jedna dobro poznata prednost zeolita je njegova sposobnost da pomogne tijelu u ravnoteži pH vrijednosti. To čine osiguravajući dovoljnu količinu alkalizirajućih minerala koji neutraliziraju 'kiselost' organizma i podržavaju rad bubrega. Naime, kada je tijelo kiselo, ono stvara okruženje koje pogoduje razvoju bolesti, bakterija i gljivica. Naš organizam se brani uzimajući minerale iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutraliziralo kiselinu i uklonio je iz tijela. Zato razina mineralnih rezervi kalcija, natrija, kalija i magnezija može dosegnuti kritično nisku razinu, uzrokujući oštećenja koja mogu proći neopaženo godinama dok ne nastane acidoza. Mnoge namirnice poput bijelog kruha, riže ili bilo koja prerađena hrana stvaraju kiselinu u tijelu, dok većina zelenog povrća alkalizira tijelo. Alkohol, pesticidi, zagađenje, pa čak i kronični stres također doprinose kiselosti. Zeolit, pak, daje tijelu koristan mineral i u zamjenu uzima loš toksin, a tom razmjenom pomaže bubrezima koji su zaduženi za održavanje pH vrijednosti našeg organizma.

4. JAČA IMUNOSNI SUSTAV

Zeolit ​​povećava aktivnost T-stanica, ključne podskupine imunoloških stanica koja pruža zaštitu protiv virusnih infekcija i tumora te povećava broj mikrofaga, leukocitnih stanica čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari. Riječ je o dvjema vrsta stanica koje su neophodne za održavanje jakog i zdravog imuniteta, odnosno podizanje imuniteta kada i nismo baš najbolje.

5. POTIČE RAD CRIJEVA

Stručnjaci vjeruju da u svijetu vlada prava 'leaky gut' epidemija. To je engleski naziv za sindrom propusnosti crijeva, poremećaj modernog doba koji se javlja kao posljedica oštećenja crijevne stijenke. Dolazi do stvaranja 'rupa' kroz koje crijeva propuštaju u krvotok one tvari koje ni u kojem slučaju tamo ne bi trebale dospjeti kao što su virusi, bakterije, toksini i drugi. Kolajući krvotokom ove tvari mogu prouzročiti veliku štetu cijelom organizmu te dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Milijuni ljudi pate od ovog sindroma, a da to ni ne znaju jer simptome najčešće pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima. No, zeolit pomaže i u ovom slučaju. Jedna studija je pokazala da se crijevna stijenka može znatno opraviti u samo 12 tjedana konzumiranja zeolita kao suplementa.

image
Shutterstock

6. POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE

Kada se teški metali poput olova i žive nakupljaju u vašem tijelu, oni nerijetko negativno utječu i na vaše raspoloženje. Jedna studija je, primjerice, otkrila da živa iz amalgamskih zubnih ispuna (tzv. crne plombe) može rezultirati depresijom, pretjeranom ljutnjom i problemima s anksioznošću. Skloni smo ovakve probleme s emocijama i mentalnim stanjem smatrati normalnim rezultatom stresne svakodnevice, budući da uopće nismo upoznati sa štetom koju nakupljanje teških metala čini našem organizmu. Srećom, zeoliti imaju visok afinitet za hvatanje ovih teških i opasnih metala, koji osim što utječu na raspoloženje, povećavaju rizik oboljenja od karcinoma i srčanih bolesti.

7. ŠTITI ORGANIZAM OD BAKTERIJA I VIRUSA

Osim što poboljšava imunitet, zeolit ​​ima i snažno antimikrobno djelovanje. To znači da je dobar saveznik u borbi protiv potencijalno štetnih bakterija, virusa i gljivica. Zapravo, zeoliti su toliko učinkoviti da se preporučuju za tretiranje infekcija mokraćnog sustava i formacija zubnog plaka, dva nepovezana stanja koja uzrokuju patogeni mikrobi. Jedna studija je pokazala da zeolit ​​ima antivirusna svojstva zbog svoje potencijalne sposobnosti da apsorbira virusne čestice, a neke studije čak sugeriraju da zeolit ​​može eliminirati i patogene bakterije, odnosno one koje u našem organizmu uzrokuju bolesti.

image
Shutterstock

8. OJAČAVA KARDIOVASKULARNI SUSTAV

Putujući kroz krv slobodni radikali kisika, odnosno 'zločeste' molekule koje nastaju kao nusprodukt kemijske reakcije oksidacije koja se odvija u našem organizmu, postavljaju pogodno okruženje za razvitak raznih bolesti srca, krvnih žila i mišića otežavajući stanicama da se poprave. Specifična struktura zeolita koja podsjeća na saće može pomoći u hvatanju slobodnih radikala, neutralizirajući ih i sprječavajući da se šire i oštećuju okolno tkivo. Ovaj proces štiti stanične stijenke i potiče bolji protok krvi.

9. POMAŽE U BORBI PROTIV RAKA

Zeoliti se smatraju sigurnim i netoksičnim saveznikom u borbi protiv raka, a to područje intenzivno se istražuje. Neke studije su pokazale da mikronizirani zeolit smanjuje širenje raka i povećava učinak kemoterapijskog lijeka doksorubicina, stoga se smatra da bi zbog svojih benefita u budućnosti mogao biti nužan dio kombinirane terapije protiv karcinoma.

Konzumacija zeolita mora biti medicinski odobrena, a zeolit mora biti registriran kao medicinski proizvod. Takvih je u EU-u svega nekoliko, a među njima su i Zeotex proizvodi. SAD zeolit svrstava u 'grass' skupinu (general recognised safe) što znači da se ne treba dodatno istraživati. Preporučena doza je oko pet grama, odnosno dva do tri puta dnevno. Nema mogućnosti predoziranja ni nuspojava, a za otprilike četiri do šest sati zeolit se izlučuje iz organizma.

image
Shutterstock

10. IZOŠTRAVA MOŽDANE FUNKCIJE

Slobodni radikali kisika važni za određene metaboličke funkcije, ali ako u organizmu dođe do povećanja njihove količine on uzrokuju tzv. oksidativna oštećenja koja dovode do uništavanja određenih stanica u organizmu. U nekim slučajevima to dovodi do moždanih udara, ili, pak, do povećanje razine željeza koja je povezana s nastankom Alzheimerove bolesti, demencije i Parkinsonove bolesti. No, budući da zeolit ima snažno antioksidativno djelovanje studije potvrđuju da on sprječava nastanak oksidativnih oštećenja i time poboljšava moždanu funkciju. Prema nekima, zeolit zapravo detoksicira mozak, a pomaže i u boljoj higijeni sna.


Sponzorirani članak nastao u suradnji s Mevexom.

Linker
22. travanj 2024 18:32