SHUTTERSTOCK
zdravlje

Stručnjak objašnjava: Evo kada bismo se trebali zabrinuti zbog jutarnjeg kašlja

Može se dogoditi da čim se probudite počnete kašljati. Uzroka za to ima mnogo i, srećom, u većini slučajeva nisu ozbiljni

Poneki napadaj kašlja i zatim započinje novi radni dan. Jutarnji kašalj, odmah po buđenju, može skrivati različite bolesti, više ili manje zabrinjavajuće.

- Općenito, refleks kašlja nije bolest, već fiziološki mehanizam koji služi za održavanje dišnih puteva prohodnima. Radi se, dakle, o važnom znaku za uzbunu kojim se tijelo upozorava da nešto ne funkcionira kako treba unutar dišnog sustava - pojašnjava dr. Alessandro Zanasi, predsjednik talijanskog Udruženja za istraživanje kašlja. I posve zdrava osoba, bez poznatih plućnih bolesti i bez akutne respiratorne infekcije, može imati naporan jutarnji kašalj koji je obično suh i može biti popraćen osjećajem grebanja u grlu - dodaje te pojašnjava koji su najčešći razlozi za jutarnji kašalj.

1. Presuh zrak

Jutarnji kašalj često je izazvan niskim stupnjem vlage u ambijentu u kojem spavamo. -

Ako spavaća soba nije dovoljno prozračena i u njoj je presuh zrak, sluznica nosa i bronha se isušuje, postaje nadražena i uslijed toga počinjemo kašljati - opisuje dr. Zanasi. U spavaćoj sobi idealan stupanj vlage je između 40 i 60: to možemo provjeriti higrometrom te eventualno popraviti stupanj vlage instaliranjem električnog ovlaživača.

- Jednako je važno održati tijelo dobro hidriranim: kao što pijemo vodu kako bismo smirili napadaj kašlja, tako trebamo piti i tijekom ostatka dana kako bismo sluznice održali stalno vlažnim - savjetuje stručnjak.


2. Pušenje

Kod pušača je prisutnost kašlja gotovo konstantna zbog neprekidne nadraženosti koju vrši dim na sluznice u dišnom sustavu. Uočeno je da je jutarnji kašalj kod pušača u dobi između 40 i 55 godina često početni simptom kronične opstruktivne bronhopneumopatije, progresivne plućne bolesti u kojoj su zapravo objedinjene dvije bolesti: kronični bronhitis ili kronična upala bronha i plućni emfizem koji uzrokuje ireverzibilno uništavanje alveola.

- To je kao da se u plućima stvaraju „rupe”, više ili manje velike i brojne, koje smanjuju površinu za izmjenu plinova, odnosno dijela tkiva u kojem dolazi do apsorpcije kisika i izlučivanja ugljičnog dioksida - opisuje dr. Zanasi. Zbog toga kod pušača, naročito onih u spomenutoj dobnoj skupini, jutarnji kašalj uvijek treba istražiti pomoću spirometrije, bezbolne pretrage koja mjeri kapacitet disanja te može dijagnosticirati kroničnu opstruktivnu bronhopneumopatiju prije nego što se pojave simptomi.

3. Gastroezofagealni refluks

I gastroezofagealni refluks ujutro može izazvati kašalj koji je obično praćen disfonijom, promjenom glasa koji postaje hrapav te dolazi do potrebe za čestim nakašljavanjem.

- U tom slučaju, pojava jutarnjeg kašlja usko je povezana s prehranom prethodne večeri: ako je večera bila izrazito obilna i pogodovala je nastanku refluksa, ujutro će se javiti kašalj. U suprotnom, neće doći do tog refleksa - ističe stručnjak za kašalj. Ovaj oblik refluksa naziva se atipičnim jer ne uključuje povrat kiselog sadržaja, žarenje u grlu i druge simptome gastritisa. Jedini simptomi su upravo jutarnji kašalj i disfonija koji se javljaju samo u „kritičnim” danima, odnosno onda kad je hrana prethodne večeri bila takva da je potaknula refluks.

4. Alergija

Prije svega u periodima smjene godišnjih doba, jutarnji kašalj može biti povezan s alergijom koja uključuje dišne puteve i koja, između ostalih simptoma, izaziva curenje iz nosa.

- Noću, u ležećem položaju, sluz se zadržava i nakuplja te ujutro osjećamo potrebu da izbacimo suvišni sekret. No, u tom slučaju kašalj nije suh već produktivan - ističe dr. Zanasi. Za točnu dijagnozu potrebno je napraviti takozvani Prick test koji se sastoji od stavljanja različitih alergena u kontakt s kožom: stavlja se po kap od svakog na kožu podlaktice lagano je bockajući sterilnom lancetom. Eventualni pozitivan nalaz prepoznaje se po pojavi malih svrbljivih mjehurića lokaliziranih na mjestu kontakta alergena s kožom u roku od 15 minuta.

- Kad se utvrdi alergija, najučinkovitija prevencija sastoji se u potpunoj eliminaciji alergena ili u usvajanju korisnih strategija za ograničavanje širenja alergena, poput temeljitog čišćenja prostora u kojem spavamo - savjetuje dr. Zanasi. U slučaju peludi vrlo je teško postići potpunu eliminaciju alergena jer bi to značilo ne izlaziti iz kuće i uvijek držati zatvorene prozore te se stoga prva linija terapije bazira na antihistaminicima koje treba uzimati pod nadzorom liječnika.

5. U ambijentu ima nešto nadražujuće

Neki ljudi dodaju esencijalna ulja i parfeme u ovlaživače zraka. No, iako oni mogu imati ugodan miris, neke hlapive tvari mogu biti nadražujuće za sluznicu grla te nas tjerati na kašalj čim se ujutro probudimo.

Kada se zabrinuti

- Ako se jutarnji kašalj uvijek iznova periodično javlja ili traje više od 15 do 20 dana bez nekog jasnog uzroka, trebalo bi obaviti specijalistički pregled kako bi se otkrilo što stoji u podlozi tog kašlja - ističe dr. Zanasi. Iako na tržištu postoji velik broj lijekova za kašalj koji obećavaju olakšanje i prestanak neugodnog kašlja, izbjegavanje traženja uzroka kašlja nije dobra ideja.

- Bolje je otkriti što je u podlozi kašlja i odrediti najbolje rješenje za svakog pojedinog pacijenta, imajući na umu da su odgovarajuća svakodnevna hidratacija i ovlaženost prostora najbolja početna točka za sve - zaključuje stručnjak za kašalj dr. Zanasi.

Linker
05. ožujak 2024 18:00