Kako spriječiti gubitak kose?

 SHUTTERSTOCK
Nemojte zanemariti prehranu

Stručnjaci upozoravaju: Ova vrsta hrane ubrzava ispadanje kose, smanjite malo njezin unos

Uzroci ispadanja kose su brojni, a neki od njih su i međusobno isprepleteni. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazalo je da nezdrav način života može imati utjecaj na prorjeđivanje kose

Uzroci ispadanja kose mogu biti genetskog porijekla, psihološkog ili povezani s načinom života. Kad je riječ o ovom potonjem, pokazalo se da prehrana bogata mastima može djelovati kao okidač za mehanizme koji dovode do ispadanja kose. Iako pretile osobe imaju veći rizik za androgenu alopeciju, zasad se još sa sigurnošću ne zna ubrzava li debljina istanjivanje kose, na koji način te koji su mehanizmi u to uključeni. Znanstvenici s Tokyo Medical and Dental Universityja su pomoću eksperimenata na miševima pokušali istražiti kako prehrana bogata mastima ili genetski inducirana debljina mogu utjecati na istanjivanje i gubitak kose. Otkrili su da prehrana bogata mastima i debljina mogu dovesti do trošenja i iscrpljivanja matičnih stanica folikula kose putem indukcije određenih upalnih signala koji blokiraju obnavljanje folikula vlasi, što za posljedicu ima gubitak i smanjenje broja folikula. U normalnim okolnostima matične stanice folikula vlasi se samoobnavljaju u svakom ciklusu folikula, što je dio procesa koji omogućava da nam kosa stalno iznova raste. Kako čovjek stari, matične stanice folikula kose ne uspijevaju se više u tolikoj mjeri obnavljati, što dovodi do smanjenja njihovog broja, a time i do stanjivanja kose.

- Prehrana bogata mastima ubrzava istanjivanje kose tako što troši i iscrpljuje matične stanice folikula vlasi koje su nužne za nastanak zrelih stanica iz kojih rastu vlasi, naročito kod starih miševa – rekao je voditelj studije Hironobu Morinaga.

- Usporedili smo ekspresiju gena u matičnim stanicama folikula vlasi između miševa kojima je davana masna hrana i miševa koji su dobivali standardnu hranu te smo potom pratili "sudbinu" tih matičnih stanica. Otkrili smo da su se kod miševa koji su dobivali masnu hranu one promijenile u korneocite površine kože ili sebocite koji luče sebum. Kod tih miševa uočeni su brže ispadanje kose, manje folikule vlasi te iscrpljivanje matičnih stanica vlasi – pojasnio je Morinaga.


Kako zaustaviti ispadanje kose?

Baš kao što ono što jedete može potaknuti ispadanje kose, tako može i potaknuti njezin rast. Nekoliko studija pokazalo je obećavajuće rezultate ulja bućinih sjemenki. Naime, pokazalo se da ulje bućinih sjemenki blokira djelovanje 5-alfa reduktaze kod štakora. To je vrlo značajno jer je 5-alfa reduktaza enzim koji pretvara testosteron u mnogo potentniji androgen DHT. Ako se razina 5-alfa reduktaze poveća, više testosterona će se pretvoriti u DHT, što će za posljedicu imati veći gubitak kose. Autori studije objavljene u časopisu Hindawi željeli su provjeriti taj učinak na ljudima. Cilj je bio ispitati učinkovitost i tolerabilnost ulja bućinih sjemenki u terapiji za rast kose kod muškaraca s blagom do umjerenom androgenom alopecijom – uobičajenim oblikom ispadanja kose i kod muškaraca i kod žena. Sedamdeset i šest muškaraca s androgenom alopecijom primalo je 400 mg ulja bućinih sjemenki dnevno ili placebo tijekom 24 tjedna. Promjena u rastu kose na vlasištu procjenjivala se na 4 načina: procjenom standardiziranih kliničkih fotografija, samoprocjenom ispitanika, debljinom i brojem vlasi na vlasištu.


Koji su rezultati?

Skupina u kojoj su muškarci primali terapiju uljem bućinih sjemenki nakon tretmana je imala više kose nego skupina koja je primala placebo. Kod muškaraca koji su primali ulje bućinih sjemenki uočeno je povećanje broja vlasi od 40 posto nakon 24 tjedna, dok je kod onih koji su primali placebo došlo do povećanja broja vlasi od 10 posto.


Provjereni tretmani protiv ispadanja kose

Niti jedan tretman protiv gubitka kose nije 100 posto učinkovit, ali ova esencijalna ulja isplati se isprobati. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Lavanda

Ulje lavande može ubrzati rast kose. Jedna je studija na životinjama pokazala da je ovo ulje ubrzalo rast dlaka kod miševa.

Pepermint

Ulje peperminta može poboljšati cirkulaciju u području na koje se nanosi te tako potaknuti rast kose. Studija na miševima je pokazala da je ulje peperminta dovelo do povećanja broja folikula, veličine folikula te do rasta kose.

Ružmarin

Ulje ružmarina može povećati debljinu vlasi, gustoću kose i potaknuti rast kose. Jedno je istraživanje pokazalo da je esencijalno ulje ružmarina imalo jednak učinak kao i minoksidil, uobičajeni tretman za rast kose.

Majčina dušica

Ulje majčine dušice može pomoći u poticanju rasta kose stimuliranjem vlasišta, ali i spriječiti ispadanje kose. Baš kao i ulje cedra, esencijalno ulje majčine dušice pokazalo se korisnim u liječenju alopecije areate.

Cedar

Esencijalno ulje cedra može potaknuti rast kose i smanjiti ispadanje kose uravnotežujući lojne žlijezde u vlasištu. U kombinaciji s lavandom i ružmarinom, ekstrakt cedra se pokazao učinkovitim u smanjenju ispadanja kose kod osoba s alopecijom areatom.

Linker
19. travanj 2024 02:26