SHUTTERSTOCK
imate ih doma

Samo dodajte ova dva sastojka u vodu i tulipani će vam dulje ostati uspravni

Tulipan je najbolje posaditi na sunčano mjesto, jer ako je previše vlažno, lukovice će početi trunuti jer su osjetljive na previše vode

Ovaj proljetni cvijet nekad je vrijedio cijelo bogatstvo, a njegove lukovice plaćale su se zlatom. Bio je toliko cijenjen i skup da su si i najbogatiji mogli priuštiti samo jedan cvijet u vazi.

Znate li da su tulipani su u početku bili jednobojni - crveni, žuti ili bijeli, no s vremenom su se pojavili i raznobojni - ljubičasti ili ružičasti s bijelim prugama te oni najcjenjeniji, koji su davali dojam nečega posebno egzotičnog - crveni, smeđi ili ljubičasti sa žutim ili bijelim prugama. Krivac za ove iznimno cijenjene i skupe šatirane tulipane bio je - virus. Mozaični virus tulipana zarazio je lukovicu i potom uzrokovao mutaciju jednobojnog kultivara u dvobojni s prugama, linijama ili plamenastim uzorcima. Najskuplja lukovica ikad prodana bio je kultivar Semper Augustus, no kako je virus oslabljivao lukovicu i često dovodio do njezina propadanja, najpoznatiji i povijesno važan tulipan - Semper Augustus više ne postoji.

image
SHUTTERSTOCK

KAKO I KADA SADITI

Tulipan je najbolje posaditi na sunčano mjesto, jer ako je previše vlažno, lukovice će početi trunuti jer su osjetljive na previše vode. Voli plodno tlo. Iako će procvjetati tek u proljeće, sadi se od rujna do studenoga (tako da se do jakih mrazova ukorijeni) na dubinu od 12-20 centimetara, ovisno o veličini lukovica. Najbolje je posaditi više lukovica: npr. ako sadite tri lukovice, treba ih posaditi na razmak od barem 15 cm i na dubinu od 20 cm. To se smatra idealnim kako bi se lukovice primile.

Ako se biljka vadi iz zemlje, to treba učiniti čim listovi počnu žutjeti. Postoje brojni kultivari tulipana koji se, uz ostalo, razlikuju i po visini - od gotovo patuljastih, visine od samo 4 cm do onih golemih, visokih i 70-ak centimetara. Većina tulipana ima samo jedan cvijet po stabljici, no postoje vrste koje ih mogu dati i nekoliko. Radi se o vrlo upadljivom cvijetu u obliku zvijezde s tri identične latice. Tulipana ima mnogo, a razlikujemo ih prije svega prema obliku cvijeta. Tako možemo izdvojiti tulipane papagaje koji su poznati po tome što su im latice nejednake veličine, a listovi jednostavni. Mogu narasti do 55 cm.

TRIK DA VAM POTRAJU

Trik je u tome da u vodu dodate dvije čajne žličice šećera i dvije žličice jabučnog octa prije nego stavite tulipane u vazu. Šećer hrani biljke, dok ocat inhibira rast bakterija. Osim toga, ova će kombinacija tulipanima pomoći da dulje ostanu uspravni.

image
SHUTTERSTOCK

LJEKOVITI NAPITAK OD LATICA

Latice tulipana pomažu kod prehlade, kašlja, glavobolje i tegoba sa sinusima. U ljekovite svrhe koriste se samo latice.

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 1 šaka latica tulipana
  • 1 banana
  • 2 naranče

Priprema: Sve dobro izmiksati i piti najbolje ujutro.

VAŽNO! Za pripremu napitka koriste se samo latice tulipana iz prirodnog uzgoja.

Linker
05. ožujak 2024 17:55