SHUTTERSTOCK
samo zabluda?

Propuh ne ubija, ali...

Liječnici tvrde da se ne razbolijevamo zbog propuha, nego zbog virusa


Uvriježeno je mišljenje da je propuh opasan i da se na propuhu možemo prehladiti. Evo što o tome kaže znanost.

Liječnici tvrde da se ne razbolijevamo zbog propuha, nego zbog virusa. No, dodaju da izloženost propuhu ipak utječe na naš organizam - može rezultirati curenjem nosa ili ukočenim vratom. Propuh je povezan s tzv. indeksom hlađenja, odnosno subjektivnim osjetom vjetrovita vremena na koži. Što je veća brzina vjetra, to je osjet temperature niži, odnosno pothlađivanje je brže. Kada se površina vašeg tijela ohladi na hladnom zraku, koji osjećamo kao propuh, krvne žile se sužavaju, smanjujući protok krvi da bi se smanjio gubitak topline iz tople krvi. To može utjecati i na sluznicu nosa i grla.

Propuh djeluje tako da ih isušuje, oslabljujući njihovu imunosnu obranu te vas čini osjetljivijima na viruse prehlade, pojašnjavaju liječnici. Ali ako ste zdravi, nećete se razboljeti samo zato što ste bili izloženi propuhu. Ako vam je vruće i sjedite ispred ventilatora ili vrlo blizu klima-uređaja ili pak otvorite prozor dok se vozite automobilom, zrak koji puše preko vaše tople i nerijetko znojne kože u nekim slučajevima može rezultirati napetošću u vratu.


I ŠTO ONDA UČINITI?

  • Uključujte ventilatore po vrlo toplom vremenu samo nakratko i pazite da im niste preblizu.
  • Nemojte imati otvoren prozor auta u kojemu se vozite, pogotovo ako ste pritom znojni. koristite li klima-uređaj, pazite da ne puše izravno prema vama.
  • Nemojte zbog straha od propuha prestati prozračivati prostorije. ako ste zdravi,
  • Stručnjaci preporučuju da širom otvorite prozore na nekoliko minuta kako biste omogućili ulazak svježeg zraka u kuću.
Linker
24. travanj 2024 16:29