SHUTTERSTOCK
bez panike

Primijetili ste da vam kosa tijekom jeseni više opada, niste jedini

Zbog pojačanog sezonskog ispadanja kose ne treba se pretjerano zabrinjavati

Poznato je da kosa počinje pojačano opadati tijekom jeseni, a stručnjaci sada imaju i objašnjenje zašto se to događa. Dvanaest godina provodili su opsežnu studiju o sezonskom gubitku kose i primijetili pojačan gubitak posebno nakon ljeta.

Kažu da se to događa zato što vlasište drži kosu tijekom najsunčanijih mjeseci kako bi štitila glavu od opeklina od sunca, ali kada vrućina prestane biti tako intenzivna, kosa počinje opadati jer više ne treba služiti kao zaštita.

Ova studija provedena je kako bi se potvrdile sumnje da razlog opadanja kose nije psihološka tjeskoba koja dolazi s kišnim jesenskim danima. Zbog pojačanog sezonskog ispadanja kose ne treba se pretjerano zabrinjavati, a razlog za brigu je tek ako se primijeti gubitak više od sto vlasi na dan.


Tri čaja za poticanje rasta kose

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje antioksidansima koji pospješuju rast kose i sprečavaju ispadanje. Namočite dvije vrećice zelenog čaja u jednoj šalici vruće vode (ili tri vrećice u dvije šalice vruće vode ako imate dužu kosu). Kad se čaj ohladi, isperite njime vlasište i kosu istodobno nježno masirajući vlasište. Nakon sat vremena isperite kosu u hladnoj vodi.

2. Čaj od breze

Breza je odličan saveznik za poticanje rasta kose, i to zbog visokog postotka vitamina C u mladim listovima i klicama biljke. Pijenje čaja od listova breze, osim za poticanje rasta kose, korisno je i za detoksikaciju vlasišta, a možete ga koristiti i kao prirodno i zdravo sredstvo za pranje kose.

3. Čaj od koprive

Kopriva se tradicionalno smatra dobrim saveznikom za zdravlje kose jer pridonosi jačanju strukture vlasi, potiče rast kose, a ujedno sprečava pojavu peruti. Ispirite kosu čajem od koprive barem dvaput tjedno za što bolje rezultate.

Linker
19. travanj 2024 14:09