SHUTTERSTOCK
DIY piling

Mliječni proizvodi mogu biti glavni krivac za masnu kosu, no ovi će koraci pomoći

Višak masnoće na tjemenu može pojaviti i zbog hormonalne neravnoteže, određenih kožnih i zdravstvenih stanja

Masna kosa nastaje zbog previše ulja na tjemenu do kojeg dolazi kada lojne žlijezde vlasišta proizvode višak masnoće. Međutim, ovo se stanje može pojaviti i zbog hormonalne neravnoteže, određenih kožnih i zdravstvenih stanja. Dok uobičajeni uzroci masne kose uključuju rutine pranja kose, neki medicinski problemi također mogu dovesti do toga.

Hormonalne fluktuacije

Tijekom menstrualnog ciklusa, promjena estrogena i progesterona može rezultirati promjenama na koži. Povećana proizvodnja kožne masnoće razlog je zašto obično primjećujemo hormonske akne oko menstruacije. Isto bi moglo vrijediti i za neke žene s masnom kosom stoga, obratite pozornost. Možda su za vaš problem krivi hormoni. Slično tome, testosteron povećava proizvodnju ulja. Osobe sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), koji je karakteriziran povišenim testosteronom, mogu primijetiti simptome poput masne kože što može uključivati i vlasište.

Stanja kože

Neka stanja kože koja utječu na vlasište mogu rezultirati masnom kosom.

  • Seboreični dermatitis (ljuskavo stanje vlasišta i lica) utječe na žlijezde koje proizvode mast. Osim crvenila, perutanja i ljuštenja, možete primijetiti i masnu kosu.
  • Gljivična infekcija vlasišta (Candida) može uključivati simptome vlažne kože i masnih naslaga koji se mogu proširiti i na područje vlasišta čineći ga masnim.

Parkinsonova bolest

Jedno od uobičajenih stanja povezanih s Parkinsonovom bolešću je spomenuti seboreični dermatitis. Osim simptoma koji su povezani s njime, s još jednim možemo povući paralelu, a ono je prekomjerno znojenje. Ako se znojite na tjemenu, vjerojatno ćete primijetiti i masnu kosu.

Nezdrava prehrana

Mliječni proizvodi i hrana s visokim glikemijskim indeksom mogu utjecati na razinu androgenih hormona, što može utjecati na količinu sebuma koju koža stvara.

Koji šampon i regenerator pogoršavaju masnu kosu?

Šamponi i teški ili hidratantni regeneratori mogu pogoršati stanje masne kose. Kako se kosa ne bi mastila, prilikom pranja kose koncentrirajte se da šamponirate isključivo tjeme. S regeneratorom učinite suprotno. Nanesite ga na vrhove i držite podalje od tjemena. Stručnjaci također preporučuju odabir šampona i regeneratora prilagođenih vašem tipu kose. Ako se pitate što s proizvodima za oblikovanje i teksturu? Ukratko, izbjegavajte teške pomade, voskove, gelove i ulja za kosu. Umjesto toga radije se odlučite za lakove i pjene za kosu.

Prirodni tretman za masnu kosu

Osim pravilnog pranja i njege, postoje još neke stvari koje možete učiniti u borbi protiv masne kose. To uključuje sljedeće korake:

  • Korištenje suhog šampona između pranja
  • Redovito četkanje kose kako biste rasporedili ulja po cijeloj dužini kose
  • Redovito korištenje šampona za dubinsko čišćenje i jačanje vlasišta
  • Korištenje pilinga za tjeme

Koliko dana u tjednu trebate prati masnu kosu?

Ovisi o vašem tipu kose. Ravnu kosu treba češće prati jer se na njoj brže vidi masnoća. Jedno je zanimljivo istraživanje pokazalo da su sudionici bili najzadovoljniji stanjem svoje kose i vlasišta kada su se prali pet do šest puta tjedno.

Napravite svoj piling za kosu

Sastojci:

  • Dvije žlice šećera od šećerne trske
  • žlica kokosovog ulja
  • žličica jabučnog octa
  • Tri kapi eteričnog ulja ružmarina
  • žličica meda

Priprema:

1. Pomiješajte dvije žlice šećera, žlicu kokosovog ulja i žličicu jabučnog octa u maloj posudi.

2. Zgnječite sastojke vilicom dok ne nastane piling.

3. Zatim z smjesu dodajte jednu čajnu žličicu meda i tri kapi eteričnog ulja ružmarina.

4. Nanesite na tjeme, umasirajte te isperite.

Linker
05. ožujak 2024 17:53